Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Anglické jednohubky, jeseň 2020: Nielen Bookerom sa čitateľ živí

O pár dní sa dozvieme meno víťaza Bookerovej ceny za rok 2020. Jesenné jednohubky približujú šesť anglických kníh, ktoré sa oplatí čítať, aj keď sa medzi nominovanými na Bookerovu cenu neocitli.

Ak chce čitateľ siahnuť po dobrej knižke v angličtine, určite sa nepomýli, keď si vyberie niektorú zo širšieho alebo užšieho výberu finalistov Bookerovej ceny. Týchto trinásť, resp. šesť titulov však zďaleka nevyčerpáva bohatstvo dobrej literatúry, ktorá ročne v angličtine vychádza.

Noviny The Guardian už niekoľko rokov organizujú súťaž, akúsi alternatívu alebo doplnok k Bookerovej cene, s názvom Not the Booker Prize. V ostatných rokoch ocenenie získali výlučne spisovateľky: v roku 2016 Tiffany McDaniel za román The Summer That Melted Everything, v roku 2017 Winnie M. Li za román Dark Chapter, v roku 2018 Rebecca Ley za román Sweet Fruit, Sour Land a naposledy v roku 2019 Lara Williams za román Supper Club.

Pravidlá súťaže Guardianu sa líšia od pravidiel Bookerovej ceny. Kandidátov na cenu môže navrhnúť ktokoľvek, pričom však jedna osoba smie navrhnúť iba jeden titul. Takto sa vytvorí „longlist“, ktorý bol v roku 2020 skutočne dlhý. Čitatelia Guardianu doň nominovali rekordný počet až 211 kníh.

„Longlist“ sa v auguste zúžil na šesť diel ‒ „shortlist“, ktorý pozostáva z dvoch trojíc. Jednu vybrali čitatelia prostredníctvom internetového hlasovania, pričom každý mohol hlasovať za dve knihy od dvoch rôznych vydavateľov. Možnosť hlasovať však nie je v tejto súťaži úplne zadarmo: podmienkou je, aby hlasujúci napísal aspoň na jednu knihu, ktorej dáva svoj hlas, krátku recenziu v rozsahu aspoň sto slov. Do druhej trojice užšieho výberu prvú knihu nominovali porotcovia ceny z roku 2019, druhú kníhkupectvo Book-ish v mestečku Crickhowell, ktoré získalo titul „nezávislé kníhkupectvo roka“, a tretiu knižnica v meste Harrogate, ktorá sa zas pýši ocenením „knižnica roka“. (Kníhkupectvo a knižnicu roka vyberá magazín The Bookseller.)

* * * * *

Toto sú knihy, ktoré boli nominované na Not the Booker Prize 2020:

Shahnaz Ahsan: Hashim & Family

V užšom výbere sa ocitli dve prvotiny.

Prvou je román mladej autorky Shahnaz Ahsan. Narodila sa v meste Keighley v britskom grófstve West Yorkshire, jej rodičia pochádzajú z Bangladéša. Vyštudovala na univerzitách v Oxforde a v Bradforde a na Pennsylvánskej univerzite. Žije striedavo v Londýne, vo Philadelphii a v Addis Abebe. Okrem debutového románu je autorkou niekoľkých poviedok a scenára, ktorého dej sa odohráva v jej rodnom meste.

Román Hashim & Family (vyd. John Murray) sa odohráva medzi rokmi 1960 a 1982 v dvoch krajinách, v Anglicku a časti Pakistanu, z ktorej sa stal Bangladéš. Je príbehom prisťahovalcov, niekoľkých generácií bangladéšsko-írskej rodiny. Zachytáva ich zápas o dôstojný život v Spojenom kráľovstve, ako aj dôsledky vojny o nezávislosť Bangladéša. Autorka uvádza, že román je inšpirovaný príbehom generácie jej starých rodičov.

Chris Bonello: Underdogs – Tooth and Nail

Autor ďalšieho nominovaného diela Chris Bonello je zaujímavá osobnosť. Keď mal štyri roky, v roku 1989, bol po prvýkrát vyšetrovaný z dôvodu podozrenia na autizmus, v desiatich rokoch bol diagnostikovaný ako „dieťa s mierne zvláštnou osobnosťou“ a až vo veku 25 rokov mu bola potvrdená diagnóza – Aspergerov syndróm. Vyštudoval pedagogiku a pôsobil na základných a špeciálnych školách, v roku 2015 založil web Autistic Not Weird, kde zdieľa svoje osobné i profesionálne skúsenosti a ktorý je financovaný z crowdfundingových zdrojov. V roku 2016 vydal knihu What We Love Most About Life, kde zhromaždil výpovede 150 mladých ľudí z rôznych častí autistického spektra a z rôznych krajín.

V roku 2019 vyšiel prvý Bonellov román Underdogs. Dystopický príbeh sa odohráva v Británii po vojenskom prevrate, po ktorom je väčšina obyvateľov krajiny uväznená v obrovských citadelách, kde ich strážia naklonovaní vojaci. Poslednou nádejou pre krajinu sú Underdogs ‒ Ewan West a skupinka jeho priateľov, spolužiaci z Oakenfoldskej špeciálnej školy pre mládež s vývinovými poruchami. Ukrývajú sa na vidieku neďaleko od väzenského mesta Nový Londýn. Nádej, že taká malá skupinka so zvláštnymi mentálnymi schopnosťami dokáže premôcť miliónovú armádu prefabrikovaných vojakov, im vlieva žena, ktorú zachránili a ktorá tvrdí, že pozná tajomstvo, ako zničiť novolondýnsku klonovaciu továreň.

Vo svete, ktorý Bonello vybudoval v prvom románe, sa odohráva aj jeho pokračovanie, Underdogs: Tooth and Nail (vyd. Unbound, 2020), ktoré bolo nominované na ocenenie Not the Booker Prize. Nebezpečenstvá, ktoré hrozia Británii a Ewanovej skupinke, sú tu ešte hrozivejšie. Ďalší diel série, Underdogs: Acceleration, autor pripravuje.

Abi Daré: The Girl With the Louding Voice

Druhou prvotinou medzi finalistami je román mladej Nigérijčanky Abi Daré. Narodila sa v Lagose, kde absolvovala dievčenskú školu, vyššie a univerzitné vzdelanie získala v Anglicku. V súčasnosti žije v anglickom Essexe.

Príbeh románu The Girl With the Louding Voice (vyd. Sceptre) sa začína v malej nigérijskej dedine Ikati. Štrnásťročná Adduni sníva o tom, že získa vzdelanie a poskytne svojej rodine lepší život. Musí však školu opustiť, lebo jej otec nemá peniaze na školné. Predá ju teda miestnemu starému taxikárovi ako jeho tretiu manželku. Keď v jej novom domove dôjde k tragédii, Adunni ujde a hľadá útočisko v bohatej štvrti Lagosu, kde sa z nej stáva slúžka krutej Big Madam a zároveň potenciálna korisť, na ktorú číha jej manžel Big Daddy. Jej status v rodine sa nelíši od postavenia otrokyne. Ale napriek tomu, že sa Adunnina situácia neustále zhoršuje, nemieni sa nechať umlčať. Uvedomuje si, že sa neozýva iba za seba, ale aj za ďalšie dievčatá, za tie, ktoré prišli pred ňou a stratili sa, ako aj za ďalšie, ktoré ju môžu nasledovať.

Emma Donoghue: Akin

Írsko-kanadská spisovateľka Emma Donoghue nie je u nás neznáma: vo vydavateľstve Ikar vyšli jej romány Izba a Prevtelenie, v češtine navyše aj Zázrak a dokonca tiež jej najnovší opus Volání hvězd.

Na Not the Booker Prize bol nominovaný jej dvanásty román Akin (vyd. Picador). V ňom sa jeho sedemdesiatdeväťročný protagonista Noah pripravuje v New Yorku na cestu do mesta svojho detstva, Nice. Vtom mu zavolá sociálna pracovníčka, ktorá hľadá dočasný domov pre jeho jedenásťročného prasynovca Michaela. Michaelov otec sa pred niekoľkými rokmi predávkoval a matka je vo väzení; Noah je jediný príbuzný, ktorý sa o chlapca môže postarať. Vezme ho teda so sebou na cestu do Francúzska. Podivný pár, trpiaci pásmovou chorobou i kultúrnym šokom, sa spočiatku pre všetko háda, od jedla po čas trávený pri obrazovke, a cesta hrozí katastrofou. Postupne však na povrch vychádzajú viaceré detaily z minulosti ich rodiny a starec i chlapec zisťujú, že si sú podobnejší, ako si mysleli.

Maggie O'Farrell: Hamnet

Historická fikcia Hamnet (vyd. Tinder Press) je ôsmym románom Severoírčanky Maggie O’ Farrell. Jedno ocenenie si už zaň v tomto roku odniesla, britskú literárnu cenu pre ženské autorky (Women’s Prize for Literature). Je príbehom jediného Shakespearovho syna, ktorý zomrel v roku 1596 vo veku jedenásť rokov.

Podrobne dielo na webe Medzi knihami priblížila Danica Hollá.

Richard Owain Roberts: Hello Friend We Missed You

Tridsaťosemročný Walesan Richard Owain Roberts sa narodil a vyrastal na ostrove Ynys Môn (Anglesey) neďaleko Walesu, walesčina je jeho materinský jazyk. Študoval anglickú literatúru na Manchesterskej univerzite a tvorivé písanie na Liverpoolskej univerzite Johna Mooresa. Priaznivý ohlas mal jeho debut All The Places We Lived, niektorí kritici autora prirovnali k Davidovi Fosterovi Wallacovi alebo k Paulovi Austerovi.

Jeho druhý román, Hello Friend We Missed You (vyd. Parthian Books), tiež ospevujú nadšené kritiky. Sam Jordison ho v novinách Guardian označil ako dielo „fantasticky odlišné od všetkého ostatného“. Skutočne, kniha hovorí o vzťahu muža menom Hill s otcom, ktorého odmieta nazývať otcom a volá ho Roger. Roger pritom v románe nerozpráva, ak nerátame zvláštny kašeľ. Kniha je však aj o Hillovom vzťahu ku komikovi Joeovi Blackovi (ktorý v nej inak tiež nevystupuje). Celý (ne)dej sa odohráva v Hillovom rodisku Ynys Mône, kam sa vrátil, aby sa staral o Rogera, ktorý trpí nešpecifikovanou smrteľnou chorobou. O vzťahu oboch mužov sa dozvedáme iba z Hillových viac-menej chaotických spomienok. Hill nadviaže vzťah s Rogerovou opatrovateľkou Trudy, ktorá mu pomáha vyrovnať sa s depresiou (umrela mu žena a nedarí sa mu v povolaní scenáristu). Spolu popíjajú lacné pivo a smejú sa na pochabých vetách a nápadoch.

Román je miestami mimoriadne vtipný, no zároveň mrazivý. Ani v najveselších chvíľach sa Hill nedokáže zbaviť chmúrnych myšlienok. Kapitoly sa často končia neuzavretými úvahami a nedokonanými činmi, takže čitateľ si musí prázdne miesto na strane zaplniť sám alebo si aspoň uvedomiť jej prázdnotu.

* * * * *

Pri výbere víťaza ocenenia Not the Booker Prize opäť spolurozhodujú čitatelia Guardianu: každý však môže dať hlas iba jednej knihe, pričom musí svoj výber vysvetliť aspoň v rozsahu päťdesiatich slov. Z tohoročného shortlistu u čitateľov najviac zarezonoval Robertsov román Hello Friend We Missed You, ktorý získal 97 platných hlasov, o 30 menej dostal Hamnet od Maggie O'Farrel.

Hlas verejnosti však o držiteľovi ocenenia nerozhoduje definitívne. Víťaz čitateľského hlasovania (ktoré tento rok prebehlo od 19. do 25. októbra 2020) získal dva body do konečného hlasovania, v ktorom mali ďalšie tri body k dispozícii traja porotcovia. Tých redakcia Guardianu vybrala spomedzi najaktívnejších a najkvalitnejších prispievateľov do diskusií o nominovaných knihách na webe theguardian.com/books.

Zasadanie poroty sa uskutočnilo v pondelok 26. októbra 2020. Diskusia porotcov bola napínavá (jej videozáznam nájdete nižšie), no nakoniec sa stotožnila s hlasom verejnosti: víťazom sa stal Richard Owain Roberts s románom Hello Friend We Missed You.

* * * * *
Videozáznam diskusie poroty.
* * * *

Štefan Olejník
(Spracované podľa článkov v novinách The Guardian, informácií zo stránok vydavateľov a z Amazonu.
Ilustračné fotografie: www.pixabay.com; theguardian.com, wikipedia.com, stránky autorov; obálky kníh: amazon.co.uk.)

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.