Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Arabské jaro

Edícia Orient českého vydavateľstva Academia je už zrejme dobre známa každému čitateľovi zaujímajúceho sa o „veci východné.“ Zahŕňa pomerne slušnú zbierku publikácií fundovane analyzujúcich najrôznejšie, či už historické alebo súčasné deje a fenomény, vlastné rozličným regiónom orientálneho sveta. V kontexte najhorúcejších udalostí rozhodne stojí za pozornosť naozaj mimoriadne zaujímavá práca významného českého arabistu a islamológa Miloša Mendela pod názvom Arabské jaro. Historické a kulturní pozadí událostí na Blízkém východě.

Arabskou jarou začala západná akademická i žurnalistická obec nazývať vlnu silných občianskych protestov, ktoré od roku 2011 otriasajú podstatnou časťou arabského regiónu. Mendel čitateľovi sofistikovane, ale nanajvýš zrozumiteľne objasňuje jednotlivé aspekty vedúce k spoločenským tlakom, z ktorých niektoré už stihli prerásť do podoby brutálnych vojenských konfliktov.

Knihu možno rozdeliť na dva hlavné tematické bloky. V prvej časti autor rozoberá historický vývoj v moslimskom regióne. V najzákladnejších bodoch približuje genézu islamu od úplných začiatkov až po súčasnosť. Popisuje spoločné znaky a rozdiely medzi jeho dvoma najhlavnejšími vetvami. Analyzuje vznik a následnú expanziu arabskej ríše, jej vzostup i rozpad. Skúma vzájomné vzťahy medzi arabskými a nearabskými moslimskými obcami a celý tento neuveriteľne pestrý geopolitický priestor porovnáva s vývojom v nemoslimskom svete, hlavne v kresťanskej Európe.

Druhá polovica publikácie sa zaoberá samotným priebehom revolučných hnutí v dotknutých arabských štátoch. Mendel popisuje spoločenské usporiadanie a formy tunajších represívnych autoritárskych režimov. Nachádza ich spoločné menovatele i rozdiely, následkom ktorých mali (majú) aj jednotlivé protesty nerovnakú formu a intenzitu.

O fenoméne tzv. Islamského štátu sa tu príliš nepíše. Jednak tu oň ani príliš nejde, a sám autor sa zatiaľ necíti kompetentný nejakým spôsobom tento „politický útvar“ hlbšie analyzovať a hodnotiť. Podobne zdržanlivo sa vyjadruje aj k budúcemu vývoju v zasiahnutých regiónoch, ktorý len pomerne nejasne naznačí v horizonte najbližších 20 – 30 rokov. Zato sa však vcelku kriticky pozerá na zahraničnú politiku západných veľmocí, ktorým na súčasnej situácii dáva svoj nezanedbateľný podiel viny. Hlavne v súvislosti so sýrskym konfliktom prízvukuje, že každý ďalší západný prešľap v tejto oblasti automaticky „dvíha body“ ruským politickým záujmom.

Miloš Mendel je skutočne odborník na slovo vzatý. Jeho výklad je nanajvýš erudovaný, presný a rozpracovaný v potrebných súvislostiach. Výsledkom je vynikajúca, hutná a informáciami natrieskaná publikácia ponúkajúca akademicky odborný, ale výborne čitateľný exkurz do súčasnej, naozaj veľmi ťažko skúšanej reality arabského sveta. Toto je relevantný informačný zdroj, nie kadejaké „alternatívne“ debilnosti.

Miloš Mendel: Arabské jaro. Historické a kulturní pozadí událostí na Blízkém východě.

Vydal: Academia 2016 (Edice Orient, dotlač prvého vydania)

352 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Arabské jaro

Arabské jaro

Miloš Mendel

Eufemistický výraz „arabské jaro“ se stal všeobecně užívaným klišé pro politický a ideologický vývoj v zemích Blízkého východu a severní Afriky od ledna 2011. Jaký proces se tehdy začal v některých oblastech odvíjet?

Kúpiť za 15,11 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.