Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Bukowski 100

Skôr ako začneme skutočne žiť, treba niekoľko ráz zomrieť...Tvrdil o svojom živote americký básnik Charles Bukowski, ktorého sté výročie narodenia si rôznym spôsobom tento rok v USA pripomínajú.

Až do krvi udieral do klávesníc svojho písacieho stroja.

Áno takto písal Charles BUKOWSKI – vášnivo, zúrivo, chŕliac zlosť, aby potom na chvíľku stíchol, o krok ustúpil a poláskal nás priam sentimentálnym veršom.

...niektorí sú takí tupí,

až počuť špľachot, ako si bahnia v svojej sprostosti...

Chales Bukowski je básnikom undergroundu a pulp poézie, je úprimný, agresívny, vulgárny a nenáročným poetickým slovníkom prístupný masám. A hoci ho niekedy radi priraďujú k bítnikom Jacka Kerouca, nebol ním. To iba fanúšikovia bítnikov sa radi obklopovali i Bukowského poéziou. Úprimnou autobiografickou výpoveďou, akýmsi exhibicionizmom pripomínal skôr básnikov - konfesionalistov - Snodgrassa, Berrymana, Jarrella či Sextonovú alebo Lowella.

Poéziu Charlesa Bukowského nenájdete v nijakej akademicky orientovanej antológii americkej poézie, neuvádza ho ani posledné vydanie Nortonovej Antológie modernej a súčasnej poézie. No v temer každom americkom knihkupectve zaberá na policiach poézie najviac miesta – taký dobrý americký yard. Jeho knižky miznú veľmi často bez platenia v rukávoch či backpakoch zlodejov kních. Môžem to potvrdiť z vlastnej knihkupeckej skúsenosti. Nepatrí do hlavného prúdu americkej poézie, no milióny jeho kníh sa predali a hlavne zarobili. Bukowského básne nájdeme preložené do najmenej trinástich svetových jazykov. Čosi také v časoch, keď je poézia najstratovejším knižným artiklom, je skutočne zarážajúce.

Na internete sú stovky webových stránok s jeho básňami a s úprimnými vyznaniami fanúšikov. Mnohí sa priznávajú, že Bukowského básne ich zachránili pred samovraždou. Temer do konca svojho života, zomrel v roku 1994 na leukémiu, si držal telefonickú pevnú linku s číslom, ktoré uvádzal v telefónnom zozname. Fanúšikovia mu volali a písali, čo mu ,pravdaže, lichotilo, no zaručene chvíľami liezlo na nervy.

Nie je zložité pochopiť príčinu tejto popularity. Veľa fanúšikov Salingera a Cummingsa sú tí istí starší tínedžeri, ktorí objavili Bukowského a ktorí po prečítaní jeho básní, pocítili túžbu stať sa jeho kamarátmi. Pre túto vekovú skupinu veľmi charakteristická emócia.

Bukowského poézia hovorí na plné ústa o zvrátenostiach mestských brlohov, o živote tých na dne a o menej lichotivej stránke amerického života. Všetky jeho zbierky sú autobiografické a už i názvami atraktívne: Všetci chuji sveta a takí ako ja, 1967; Afrika, Paríž, Grécko, 1975; Horieť vo vode, topiť sa v plameni, 1974; Krucifix v rukách mŕtveho, 1965; Nohy, boky a zadok, 1978; Láska je pes z pekla, 1977; Básne písané pred skočením z ôsmeho poschodia, 1968; Pobozkať červy na dobrú noc, 1966; Neprestajná vojna 1981 -1984; Hrbiac sa k nirváne, 2005 a mnohé, mnohé iné.

Charles Bukowski bol výnimočne plodným autorom. Len počas svojho života vydal temer päťdesiat kníh poézie a prózy vrátane šiestich románov, z ktorých päť je silne autobiografických . Vystupuje v nich Hank Chinaski - alter ego Bukowského: Pošta,1971; Dievča pre všetko - Factotum, 1975; Ženy 1978, Šunka na krajci ražného chleba 1982; Hollywood 1989 a román Pulp,1994. V tomto poslednom sa Bukowski nie najvydarenejšie usiloval o detektívny žáner. Filmy Barfly, v ktorom Bukowského hrá dnes už legendárny Mickey Rourke, a rovnomenný Factotum z roku 2005 ho znázornili pomerne verne ako bitkára, hráča, pijana, kurevníka a cynika, ktorý nemal šťastie na partnerky a ktorý odišiel z rodičovského domu veľmi mladý. Jeho sadistický a militantný otec, matka - cudzinka nemeckého pôvodu a chorobné kožné akné na tvári prispeli k formovaniu buričskej tuláckej, násilnickej a outsiderskej osobnosti Bukowského.

Prvú poviedku publikoval ako 24-ročný a už v roku 1946 zaznamenal relatívny úspech v literárnom časopise Portfolio, keď sa jeho próza ocitla po boku Henry Millera a Jean-Paul Sartra.

Potom vraj zanechal písanie a stal sa alkoholikom na plný úväzok a temer desať rokov putoval krížom krážom po Štátoch, zarábal si manuálnou prácou, žil často s bezdomovcami, prostitútkami a vyvrheľmi. Nakoniec sa vrátil opäť do Los Angles, kde sa usadil a žil až do konca života.

V 70tych rokoch sa na neho usmialo šťastie. Black Sparrow Press mu ponúklo zmluvu na sto dolárov mesačne, ak budú môcť publkovať všetko, čo napíše. V čase, keď už zomieral , táto suma narástla na sedem tisíc mesačne a v tlači mal vtedy najmenej devätnásť titulov. Odvtedy sa všeličo zmenilo v americkom vydavateľskom biznise. Pôvodného vydavateľa kúpil HarperCollins a je len iróniou, že básnika undergroundu dnes vydáva vydavateľský magnát Rupert Murdoch.

Bukowski rád o sebe tvrdil, že nepísal, iba udieral do klávesníc. Nuž, akokoľvek, toto udieranie nakoniec urobilo z neho bohatého, slávneho básnika, ktorého vídali na parties s Madonnou, Seanom Pennom alebo Normanom Mailerom. To mu, pravdaže, nezávidime. No práve toto udieranie je i príčinou, že náročnejší čitatelia a znalci poézie ho niekedy berú s rezervou.

Hovoria,

že peklo je preplnené,

no keď si v ňom,

si úplne sám...

( To Hell and Back )

Danica Hollá

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Arturo Bandini, Arturo Bandini

Recenzie

Arturo Bandini, Arturo Bandini

Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, John Fante.