Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Byť mužom

Newyorská spisovateľka Nicole Krauss sa do povedomia mnohých čitateľov dostala prostredníctvom svojho úspešného románu Dejiny lásky, ktorý sa po prvýkrát na slovenskom knižnom trhu objavil v roku 2010. O rok neskôr vyšiel v slovenskom preklade jej ďalší román s názvom Veľký dom, za ktorý bola nominovaná na cenu National Book Award. Za najodvážnejšie a najoriginálnejšie dielo kritici označili román Temný priestor lesný, na ktorý čitatelia čakali takmer sedem rokov. Tentoraz prináša vydavateľstvo Artforum opäť ďalšie dielo tejto talentovanej spisovateľky, v ktorom sa snaží objasniť témy v oblasti mužskej a ženskej identity.

Zbierka Byť mužom je súhrnom desiatich poviedok, ktoré sú rôznorodé nielen obsahovo, ale aj z hľadiska postáv či prostredia, v ktorom sa jednotlivé príbehy odohrávajú. Prostredníctvom našich hlavných hrdinov sa ocitneme v New Yorku, Južnej Amerike, Ženeve, Japonsku či Tel Avive. Spoznáme životy matiek, manželiek, dcér, no tiež otcov, manželov, starých otcov zamýšľajúcich sa nad krehkými momentmi v živote, ktoré sú však dokonalo blízke každému z nás. Jednotlivé príbehy sú vyrozprávané zo ženskej aj z mužskej perspektívy rôznych vekových kategórií, čo len potvrdzuje diverzitu ľudského správania sa, individuálneho chápania a pohľadu na život či hľadania seba samého v ňom. Po kúskoch tak odhaľujeme skryté úlomky ľudskej osobnosti, ktoré nám Nicole bravúrne predstavila v zmesi týchto mnohotvárnych osudov. Naši hlavní protagonisti zažívajú prelomové životné udalosti, ktoré sú plné strachu zo samoty či túžby po slobode, a prechádzajú si komplikovanými medziľudskými vzťahmi, v ktorých číhajú zákerné nástrahy osudu.

Úvodná poviedka s názvom Švajčiarsko odhaľuje začínajúcu sa ženskú sexualitu, ktorá môže posilniť, no zároveň ohroziť rovnováhu intímneho života. Príbeh rozpráva o mladom dospievajúcom dievčati menom Soraja, ktoré nám v retrospektíve spomienok približuje jeho najlepšia kamarátka. Tá pričinením ťaživej a nervóznej atmosféry v rodine venuje všetok svoj čas Soraji, ktorá ju sprevádza opismi stretnutí s mnohými mužmi. Medzi nimi je aj istý starší pán, ktorý začne Soraju obsedantne kontrolovať. Keď kamarátka zbadá na jej krku modriny a Soraja sa náhle začne správať veľmi zvláštne, prestane navštevovať školu a neskôr utečie z domu, začína bojovať s dilemou, či sa správanie Soraji dá alebo nedá pochopiť. S odstupom času, po takmer tridsiatich rokoch od týchto udalostí, sa však na celú situáciu pozerá inými, vyspelejšími očami a prežitú minulosť vníma už nielen ako dievča, ale ako žena, matka.

Znie to bezcitne, no ja som čosi podobné neskôr zažila tiež: to náhle odcudzenie, keď si so strachom uvedomíme, ako dôverne sme sa správali k niekomu, kto vôbec nie je taký, ako sme si ho vysnívali, ale celkom iný a úplne neznámy. (s. 18)

Komplikovanú spletitosť medziľudských vzťahov a vnútorný rozpor spojený s dedičnou záťažou autorka veľmi citlivo interpretuje v príbehu Zusja na streche. Poviedka skúma životnú situáciu staršieho židovského muža, zaťaženého históriou a tradíciami a zároveň odmietajúceho židovské príkazy, ktoré museli rešpektovať generácie pred ním. Brodman, ktorý dôsledkom operácie dva týždne balansoval medzi životom a smrťou, sa náhle preberie a zistí, že sa mu o pár poschodí vyššie, v tej istej nemocnici, narodil vnuk. Zasiahnutý tým, čo prežil, začne spomínať na časy, keď si bol so svojou dcérou – matkou jeho vnuka – veľmi blízky, no aj na momenty, ktoré postupne ochromili ich vzťah. Paralelne so spomienkami prichádzame do styku aj s jeho židovskou identitou. Jeho vnuka čaká obriezka a Brodman odmieta, aby sa toto malé stvorenie stalo súčasťou niečoho, čo musel niekedy dávno podstúpiť aj on sám.

Počas tých týždňov v horúčke zažil neuveriteľné veci, neopísateľné zjavenia. Celkom odpútaný od času v nadzmyslovom medzipriestore zrazu uvidel skutočnú podobu svojho života, ktorý sa vždy zvrtol smerom k povinnostiam. Pozoroval nielen svoj život, ale aj život svojho národa – tritisíc rokov zradných spomienok, vysoko ceneného utrpenia a čakania. (s. 27)

Za jeden z najemotívnejších príbehov v knihe možno považovať poviedku s názvom Amour. Tá sa začína rozprávaním muža v utečeneckom tábore, ktorý sa tam po rokoch odlúčenia stretne so svojou priateľkou Sofiou. Vo svojich spomienkach sa vracia do minulosti a my tak spoločne s ním odhaľujeme príbeh lásky či azda nelásky Sofie a Ezru, jeho dvoch veľmi blízkych priateľov. Ústrednou témou tohto príbehu môže byť absurdnosť viery v to, že sa môžeme racionálne rozhodnúť, koho budeme ľúbiť a ku komu sa pripútame na celý život. Je tiež o tom, že nie vždy to, čo od nás spoločnosť očakáva, musíme splniť. Občas sa život vymkne zaužívaným vzorcom, keď nás zasiahne niečo, čo úplne otočí naše vnímanie doterajšej situácie a my sme presvedčení, že to, čo robíme, je správne, aj napriek tomu, že je to v rozpore s dlhoročne nastavenými konvenciami.

Na záver ešte spomeniem ďalší príbeh, ktorý mi utkvel v pamäti. Poviedka sa volala Manžel. Dej sa začína v momente, keď hlavná hrdinka Tamar, žijúca v New Yorku, telefonuje svojej mame do Tel Avivu. Počas tohto telefonátu sa Tamar dozvie, že jej mama býva s mužom, ktorý sa vydáva za jej manžela. Muž však o sebe tvrdí, že je manželom Tamarinej matky aj napriek tomu, že jej skutočný manžel – Tamarin otec – je už dávno mŕtvy. Naša hlavná hrdinka zostáva zmätená a začne prejavovať znaky žiarlivosti, ba až nenávisti, keďže jej matka bezvýhradne prijala tohto muža do svojho života. V čom tkvie Tamarin hnev? Môže byť príčinou osamostatnenie matky po rokoch strávených v manželstve alebo považuje jej počin za zradu zosnulého manžela?

Nicole sa v tejto knihe zamerala na zdanlivú vzdialenosť medzi mužmi a ženami, premýšľajúcimi o láske a vzájomnej potrebe, o rozchode, budúcnosti či starnutí. Stretávame sa tu so smútkom, s krehkosťou, túžbou aj so strachom. Kniha je zaujímavým pohľadom do najhlbších zákutí ľudskej duše, ženskej i tej mužskej, boľavým a emotívnym, zdôrazňujúcim ľudskú prirodzenosť a intimitu. Autorka dokazuje, aká tenká dokáže byť hranica medzi prirodzenosťou a donútením, láskou či manipuláciou, nehou a násilím. Jednotlivé vzťahy a ich súvislosti, udalosti či okamihy v živote sa stávajú v podaní Nicole nezabudnuteľnými. Či už hovorí hlasom tínedžerov, či ľudí staršej vekovej kategórie, ich myšlienky a pocity pôsobia vždy autenticky. Skvelá Nicole Krauss hovorí hlasom nás všetkých.


Nicole Krauss: Byť mužom

Artforum, 2021 (edícia -klad)

Preklad: Barbara Sigmundová

Zobraziť diskusiu (0)

Byť mužom - KNIHA MESIACA

Byť mužom - KNIHA MESIACA

Krauss Nicole

Behom celého mesiaca október vám k tejto novinke pribalíme knihu Všetko, čo si nepamätám ako darček! Stačí si ju zakúpiť priamo tu - v našom internetovom obchode alebo sa po ňu môžete zastaviť v bratislavskom Artfore na Kozej! Čo všetko znamená byť mužom a čo znamená byť ženou?

Kúpiť za 12,00 €

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.