Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Chateaubriand ou rien

Takéto heslo vyslovil Victor Hugo ešte ako dieťa - “Chateaubriand alebo nič”. Vtedy zďaleka netušil, že jeho meno bude vo Francúzsku a vo svete rezonovať ešte viac, než meno slávneho romantického básnika aj dlho po jeho smrti. Dnes, 26. februára oslavuje meno Victor Hugo narodeniny 217. krát.

Ó pieseň!

O detstve Victora Maria Huga by sa dal napísať samostatný, dosť obsažný román. Biografie, ktoré sa zaoberajú Hugovým životom často usilujú o čo najromantickejšie reprodukovanie jeho reality. Nečudo, bol synom fanatického vojenského hodnostára za čias Napoleona a oddanej katolíčky, ktorých manželstvo bolo vyplnené obojstrannou neverou a neustálymi cestami kvôli otcovej vojenskej profesii. Rodinná nestabilnosť sa podpísala na literárnych prvotinách, kedy mladý Victor inklinoval k svojej vyčerpanej matke. Na svoju vytúženú pisateľskú profesiu praxou reagoval už ako 15 ročný. O dva roky neskôr v roku 1819 založil so svojím bratom literárnu revue a s vervou publikoval pátosne ladené básne orientované na monarchiu.

Podnety prichádzali z každej strany. Sociálny a politický život Hugovej doby vo Francúzsku prežíval turbulentné chvíle. Dozvuky Veľkej francúzskej revolúcie, násilné zvrhnutie dynastie Bourbonovcov, diktatúra Napoleona a jeho pád. Dobová tlač nestačila pokrývať objem pohyblivých udalostí. Verejný život mladého ducha vyrušoval a provokoval k produktivite, za ktorú prichádzali prvé zvučné ocenenia a mecenášska podpora z najvyšších politických miest. Jeho talent si totiž všimol sám Ľudovít XVIII.

Politika a pero

Verejný vplyv Victor Hugo tavil do literárnej tvorby prakticky po celú spisovateľskú kariéru. Vytváral divadelné hry uplatňujúce subjektívne autorské a politické presvedčenia. Polemický rozruch v úvode vyvolala hra Cromwell (1827), voľne budovaná na motívoch spoločenských udalostí v Anglicku 17. storočia. Nebola realizovateľná, pretože obsahovala obrovské množstvo postáv, okolo 70. Podnetnejší bol ale predslov samotnej hry. Nabádal tvorcov dramatických diel, aby odpútali svoju pozornosť od “šedivej” klasicistickej štruktúry a viac sa orientovali na romantizmus, ktorý ponúkal, okrem iného, veľké témy národa. Victor Hugo v divadle usiloval o revolúciu štruktúry. Na svoju stranu si získal aj elitného herca Françoisa-Josepha Talmu. Ten nanešťastie v procese Hugových romantizujúcich tendencií v divadle zomrel. Dobové kritiky kvitujú v textovej podobe hry vášeň a humor, napriek jej výpravným komplikáciám - takto sa o hre s nadšením vyjadril aj literárny kritik Algernon Charles Swinburne. Napriek masívnej spoločenskej kampani a diskusiám sa hra prvý krát inscenovala až dlho po Hugovej smrti.

Hugov suverénny a experimentátorský prejav bol napadnutý neúspechom adaptácie románu Kenilworth pod názvom Amy Robsart.

“Réconcilions-nous, ma petite Marie!”

Touto vetou začína Savernova replika v prvej inscenovanej hre pod Hugovým skutočným menom. Hra Marion de Lorme sa napriek počiatočným obštrukciám s cenzúrou presadila na javiskách s o niečo väčším úspechom.

Vytúžený rozruch nielen v úvodnom texte, ale aj v obsahu hry si vyslúžila až inscenácia Hernani, ktorá sa v dobovom kontexte stala kultovou kultúrnou záležitosťou a otvorila konflikt medzi romantikmi a klasicistami drámy, ktorej vášne prerástli aj do fyzického kontaktu medzi dvoma tábormi. Victor Hugo tak s patričnou pozornosťou mohol otvoriť tézu, že romantizmus v divadle má mnohé totožnosti s liberalizmom v politike, ktorý usiluje o oslobodenie od hnijúcich monarchistických štruktúr.

Motívy spoločenského života

sú pre Hugovu tvorbu charakteristické. Dokázal citlivo reflektovať kolektív cez všetky jeho články. Dominantnú úlohu pritom často zohrávali ľudia z periférie, ktorí odomkli nelichotivú povahu sociálneho zriadenia.

Alegóriu mrzáka Quasimoda vo veži parížskeho chrámu Notre Dame si dokáže každá doba adaptovať podľa svojho obrazu. Aby ste si takého človeka všimli, musíte venovať pozornosť tme, tieňu, menej dôležitým detailom. Tam sa ukrýva hluchý hrbáč s ľudským srdcom a každý deň rozozvučí zvony vo veži chrámu Matky Božej. Slepo počúva rozkazy svojho manipulatívneho pána Frolla a je len taký, aký byť musí. Neodváži sa otvorene túžiť, pokiaľ mu to nikto nedovolí.

Odkaz kritiky sociálnych pomerov v sebe nesú aj Bedári - dej sa odohráva v období napoleonských vojen. Vystupujú proti krutým verejným exekúciám, proti tolerovaniu chudoby, neprimeraným trestom. Bedári boli nespočetne veľa krát filmovo, divadelne, muzikálne adaptovaní. Populárna je emotívne ladená pieseň I dreamed a dream v muzikálovom prevedení Ruthie Henshall (1996) a Anne Hathaway v rovnomennom filme z roku 2012.

Tradícia sociálnej kritiky sa zrkadlí aj v dielach Človek, ktorý sa smeje, alebo v jeho poslednom románe Deväťdesiat tri z roku 1874.

Okrem spisovateľskej dráhy bol Victor Hugo plnohodnotným človekom verejného života. Mal bohatú politickú kariéru a bol všeobecne známy a mediálne reflektovaný. Práve jeho politické angažmá bolo vďaka temperamentnej povahe problematické. Ostro vystúpil aj proti vtedajšiemu panovníkovi Napoleonovi III., ktorého otvorene označil za zradcu, za čo sa musel presunúť do exilu. Hrozila mu smrť.

Vnútorná sila Hugových diel spočíva v jeho odhodlaní všímať si veci okolo seba, neustále reagovať, odkrývať zlé. Kolujú dokonca historky, že si odkladal po dome oblečenie a písal nahý, aby nemal nutkanie vyjsť na ulicu a pozerať sa na všetko, čo sa okolo neho deje. Zomrel v roku 1885 a na jeho pohrebe sa zúčastnilo 2 000 000 ľudí, ktorí jeho vlasteneckému odkazu uverili a mnohí veria dodnes.

Zobraziť diskusiu (0)

Muž, který se směje

Muž, který se směje

Victor Hugo

Muž, který se směje je romantický a dobrodružný román, plný emocí a napětí od první do poslední stránky. Kočovný herec Gwynplaine se stigmatem znetvořené tváře, který netuší svůj aristokratický původ a bohatství, slepá kráska Dea, moudrý stařec Ursus, to jsou postavy, s nimiž budete dýchat, prožívat zvraty mezi štěstím a největší úzkostí.

Kúpiť za 23,45 €

Les Miserables

Les Miserables

Victor Hugo

The first new Penguin Classics translation in forty years of Victor Hugo s masterpiece published in a stunning Graphic Deluxe edition The subject of the world s longest-running musical and the recent Academy Award nominated and BAFTA-winning film starring Hugh Jackman and Anne Hathaway, "Les Miserables "is a genuine literary treasure. Victor Hugo s tale of injustice, heroism, and love follows the fortunes of Jean Valjean, an escaped convict determined to put his criminal past behind him, and has been a perennial favorite since it first appeared nearly 150 years ago.

Kúpiť za 21,50 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.