Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čo nás čaká (v angličtine)

Či, kedy a ako sa brexit nakoniec uskutoční, či hrubý domáci produkt Indie predbehne v roku 2019 výšku HDP Británie, či niekto (a kto) vymení Theresu May v premiérskom kresle, ešte dnes s istotou nevieme. Aj bez vešteckej krištáľovej gule však vieme, že celý rad známych spisovateľov vydá v tomto roku svoje nové diela.

Vlaňajšok priniesol mnoho žiarivých debutov (o niektorých sme písali v letných jednohubkách 2018), určite sa nájdu podobné aj v tomto roku. Predvídať a identifikovať ich v ponuke vydavateľstiev je však oveľa ťažšie ako staviť na osvedčené kvality známych mien. V začínajúcom roku 2019 vyjdú po anglicky viaceré nové knihy (aj u nás) známych autoriek a autorov. Predstavíme tu tucet z nich.

  • Britskú autorku Tessu Hadley na Slovensku poznáme vďaka poviedkovej zbierke Manželská láska a iné poviedky a románu Bystré dievča, ktoré pohotovo vydalo vydavateľstvo Inaque v r. 2015 resp. 2018. Jej nový román Late in the Day (Na konci dňa, vyd. Harper) vyšiel 15. januára. Skúma zložité pavučiny najintímnejších medziľudských vzťahov.
  • Po úspechu románu A Brief History of Seven Killings, ktorý bol ocenený v roku 2015 Man Bookerovou cenou, sa Jamajčan Marlon James pustil do trilógie The Dark Star Trilogy, ktorá má byť svojím spôsobom africkou Hrou o tróny. Jej prvý diel, autorov štvrtý román Black Leopard, Red Wolf (Čierny leopard, červený vlk) vychádza už 5. februára vo vydavateľstve Riverhead Books.
  • Toni Morisson je nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru za rok 1993 a celého radu iných ocenení. 21. februára vyjde súbor jej esejí, prejavov a zamyslení pod názvom Mouth Full of Blood (Ústa plné krvi, vyd. Chatto & Windus). Súbor autorkiných textov z ostatných 40 rokov otvára modlitba za obete 11. septembra, zamyslenie o Martinovi Lutherovi Kingovi a hold Jamesovi Baldwinovi.
  • Devätnásteho marca, necelý týždeň pred stými narodeninami veľkého amerického básnika, maliara, aktivistu, vydavateľa a kníhkupca Lawrenca Ferlinghettiho vydáva nakladateľstvo Doubleday jeho poloautobiografický experimentálny román Little Boy (Chlapček), pomyselnú autorovu poslednú vôľu. Klobúk dolu!
  • Koncom marca (presnejšie 28.3.2019) vychádza Spring (Jar, vyd. Hamish Hamilton), tretia časť plánovanej „tetralógie ročných období“ škótskej spisovateľky Ali Smith, ktorej diela boli doteraz štyrikrát nominované na Man Bookerovu cenu. Vydanie jej prvej časti (Jeseň) v slovenčine už dávnejšie ohlásilo Artforum.
  • Priaznivci anglického spisovateľa Iana McEwana sa môžu tešiť na 18. apríl. V ten deň sa v kníhkupectvách objaví jeho nový román Machines Like Me (Stroje ako ja, vyd. Jonathan Cape). Román je alternatívnou históriou – odohráva sa v Londýne 80. rokov minulého storočia po tom, čo Británia prehrala vojnu o Falklandy, Margaret Thatcher sa udržala pri moci a Alan Turing dosiahol prevratné úspechy v oblasti umelej inteligencie.
  • Mimoriadne plodným autorom je stále 76-ročný Angličan Howard Jacobson, ocenený v r. 2010 Man Bookerovou cenou za román Finklerova otázka. V „shakespearovskom“ roku 2016 mu vyšiel román Shylock znie moje meno a v r. 2017 ďalší román Pussy. Štvrtého júla 2019 na pulty (a do čítačiek) dorazí jeho novinka, román Live a Little (voľne: Ešte si požiť, vyd. Jonathan Cape), humorný príbeh lásky vo veľmi pozdnom veku.
  • Američan Colson Whitehead, ktorého skvelý román Podzemná železnica, ocenený Pulitzerovou cenou, vyšiel vlani po česky i po slovensky, prichádza 16. júla s novinkou The Nickel Boys (voľne: Chlapci z Niklovej akadémie, vyd. Doubleday). Na príbehu dvoch černošských chlapcov opisuje hrozné pomery v reformnej floridskej škole za čias brutálnej rasovej segregácie.
  • Ešte ani zďaleka nie je uzavretá bohatá kariéra kanadskej spisovateľky Margaret Atwood, ktorá v novembri oslávi osemdesiate narodeniny. Jej nový román The Testaments (Závety, vyd. Nan A. Talese), ktorý vychádza 10. septembra, je voľným pokračovaním slávneho Príbehu služobníčky.
  • September oblaží aj srdcia milovníkov grafických románov. Vydavateľstvo Pantheon Books na 24. septembra sľubuje nové dielo Chrisa Wara, na ktorom vraj pracoval sedemnásť rokov. Ware zažiaril už svojou prvotinou, ktorá vyšla v češtine pod názvom Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě a bola jediným grafickým románom ovenčeným cenou britského Guardianu za debut. Novinku, Rusty Brown (slov. možno Hrdzavohnedý), autor charakterizuje ako „totálne interaktívne, plnofarebné vyjadrenie časopriestorových vzájomných vzťahov šiestich úplných vedomí v priebehu jediného dňa na americkom Stredozápade“.
  • Tešiť sa môžeme aj na prvú zbierku poviedok Zadie Smith, ktorej posledný román Swing Time do slovenčiny preložila Aňa Ostrihoňová (vyd. Inaque, 2018). Zbierka Grand Union (vyd. Penguin Press), ktorá vyjde 8. októbra, obsahuje desať nových poviedok a desať starších z ostatných dvoch desaťročí. Možno sa v nej objaví aj tá, ktorá bola našou poviedkou na mesiac júl 2017.
  • Úplne nakoniec novinka klasika britského špionážneho románu Johna le Carré: 17. októbra má vyjsť jeho 25. román Agent Running in the Field (Agent beží po poli, vyd. Viking). Príbeh sa odohráva v horúcej súčasnosti, v Londýne roku 2018, a 87-ročný autor sa v nej vraj predstaví v plnej sile ako veľký kronikár našej doby.

Štefan Olejník

(Koláž v záhlaví je vytvorená z fotografií autorov prevzatých prevažne z Wikipedie a i.,
fotografia na hlavnej stránke pochádza z webu
pixabay.com.)

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.