Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dvanásť amerických dekád v literatúre

Keď vyšiel v 20. rokoch minulého storočia román Veľký Gatsby od Francisa Scotta Fitzgeralda, nestal sa ihneď bestsellerom. Dnes je však dielom, ktoré verne zachytáva ducha oných búrlivých 20. rokov. Podobne sa o rokoch päťdesiatych mnoho dozvieme zo Salingerovho románu Kto chytá v žite alebo z Kerouacovho Na ceste. Emily Temple z portálu Lit Hub sa pokúsila priradiť ku každej dekáde od roku 1900 až po dnešok diela, ktoré ju najlepšie charakterizujú.

Emily Temple je redaktorkou literárneho portálu Lit Hub, píše tam často a zasvätene rozsiahle eseje aj stručné informácie o americkej (no nielen americkej) literatúre. Prednedávnom sa podujala na neľahkú a nevďačnú úlohu – pokúsiť sa priradiť ku každej dekáde počnúc rokom 1900 až po dnešok desiatku kníh, ktoré nejakým spôsobom definujú americké kultúrne a spoločenské prostredie, sú pre ducha príslušného desaťročia charakteristické alebo zrkadlia významný jav či prvok kultúry daného času.

Do výberu sa dostali predovšetkým diela, ktoré boli napísané v angličtine, hoci nechýba niekoľko takých, ktoré boli do angličtiny preložené (napr. prvý diel Proustovho Hľadania strateného času, Kafkova Premena alebo Márquezov román Sto rokov samoty). Nejedná sa pritom len o „vysokú“ beletriu, v jednotlivých desiatkach sa ocitli aj dielo z psychoanalýzy (Freudov Výklad snov), kuchárska kniha (Rombauerovej The Joy of Cooking), motivačná príručka od Carnegieho, Spockov bestseller o starostlivosti o dieťa alebo rozprávky a knihy pre dospievajúcich. Chýbať nemohol samozrejme ani Leeovej román Nezabíjajte vtáčika, ktorý bol v nedávnej ankete televízie PBS The Great American Read zvolený za najobľúbenejšiu knihu amerických čitateľov.

Je nepochybné, že zostavovanie podobných výberov je veľmi subjektívne a môže vyvolať nekonečné diskusie. Autorka sa navyše obmedzila tým, že sa každá spisovateľka alebo spisovateľ môže ocitnúť iba v jedinej desiatke. Niektorí spisovatelia určite obsiahli svojimi dielami viac dekád a dokázali zachytiť ducha viacerých období.

Berte teda zoznamy ako zaujímavosť: nájdete v nich diela notoricky známe, no ich možno najväčším prínosom je, že pripomínajú aj viaceré knihy dnes takmer zabudnuté alebo diela u nás úplne neznáme.

Pokiaľ niektoré dielo bolo preložené do slovenčiny (alebo češtiny), uvádzam jeho názov tak, ako vyšlo v slovenskom (českom) preklade (vyznačený je červeným písmom). Ak kniha nebola preložená, tak názov ponechávam v angličtine. Potešiteľné je, že v preklade máme dostupné zhruba tri štvrtiny vybraných kníh; z dekády 2000-2009 bolo dokonca preložených všetkých desať diel. (Za úplnosť informácií o existujúcich prekladoch neručím, informácie som čerpal z českej databázy kníh a z webových stránok niekoľkých antikvariátov a kníhkupectiev.)

Templovej zoznamy, ktoré boli uverejnené v dvanástich príspevkoch na webe Lit Hub, zhŕňajú nasledujúce obrázky (po kliknutí na obrázok sa otvorí zväčšený v novom okne prehliadača):

Nulté a desiate roky 20. storočia

[Zoznamy Emily Temple: 1. článok, 2. článok]

Dvadsiate a tridsiate roky 20. storočia

[3. článok, 4. článok]

Štyridsiate a päťdesiate roky 20. storočia

[5. článok, 6. článok]

Šesťdesiate a sedemdesiate roky 20. storočia

[7. článok, 8. článok]

Osemdesiate a deväťdesiate roky 20. storočia

[9. článok, 10. článok]

Nulté a desiate roky 21. storočia

[11. článok, 12. článok]


Štefan Olejník

(Ilustračné fotografie:
študovňa Library of Congress - Carol M. Highsmith [Public domain], via Wikimedia Commons;
ŠO.)

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.