Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Faktúra

Pomerne útla knižka Jonasa Karlssona pojednáva o šťastí a o parametroch, podľa ktorých svoje šťastie vyhodnocujeme. Autor v nej spochybňuje všetko, čo je všeobecne považované za dôvody vedúce ku stavu šťastia a taktiež naznačuje rôzne uhly pohľadu, ktorými jednotlivec môže nazerať na svoju existenciu.

V bežnom živote dostávame a platíme faktúry za bývanie, teplo, vodu, plyn, elektrickú energiu, internet, telefonovanie atď. Ich výška môže byť rôzna podľa objemu, času a iných premenných veličín. Väčšinou si len tak povzdychneme, ak sa čiastky na faktúrach odlišujú od normálu, prípadne začneme pátrať, kde sa stala chyba, ak čiastky výrazne prekračujú optimálnu sumu.

Predstavte si však, ako by ste reagovali, ak by ste dostali faktúru na niekoľko miliónov eur od firmy, o ktorej existencii vôbec nič neviete a navyše ani netušíte, za čo chcú od vás toľko peňazí.


Rozprávač a hlavná postava novely Faktura je osamelo žijúci štyridsiatnik, ktorý pracuje na polovičný úväzok vo videopožičovni. Jedného dňa vo svojej poštovej schránke objaví faktúru na 5 700 000 švédskych korún. Najprv si myslí, že je to podvodná faktúra. Pripúšťa aj možnosť, že ide o nedorozumenie alebo o vtip. Keď však o mesiac dostane upomienku s pripočítaným penále, rozhodne sa pustiť do pátrania.

Postupne zisťuje, že výška faktúry, ktorú má zaplatiť, je stanovená na základe jeho doteraz prežitého života, či presnejšie jeho doteraz prežitého šťastia. Keďže nechápe, ako niekto mohol oceniť jeho doterajší život takou astronomickou sumou, vyžiada si konzultáciu s kompetentnými pracovníkmi firmy, ktorá mu poslala faktúru. Tí pri kontrole zistia závažnú chybu a sumu zdvojnásobia.

On sa však nevzdáva a v snahe dokázať, aký obyčajný, stereotypný, nudný, smutný, osamelý a nešťastný život doteraz prežil a stále prežíva, podnikne ďalšie kroky, vyplní ďalšie dotazníky a znovu si vyžiada ďalšiu konzultáciu, po ktorej sa suma za jeho prežité šťastie vyšplhá na neuveriteľných 149 500 000 švédskych korún.


Jonas Karlsson s okúzľujúcim humorom napísal príbeh obyčajného nenáročného človeka, ktorý nielenže nemá žiadne veľké sny a plány, ale ani nevlastní nič hodnotné a uspokojí sa aj s tým málom, čo má. Napriek tomu od neho niekto chce, aby zaplatil za svoj život astronomickú čiastku, ako keby bol nejaký miliardár, na ktorého sa šťastie nalepilo od narodenia.

Lenže Karlssonovi išlo možno práve o to: spochybniť všetko, čo je všeobecne považované za dôvody vedúce ku stavu šťastia. A taktiež chcel zrejme naznačiť rôzne uhly pohľadu, ktorými jednotlivec môže nazerať na svoju existenciu a ako sa tieto môžu meniť v závislosti od rôznych životných okolností.


Jonas Karlsson: Faktura

Kniha Zlín 2015

Zobraziť diskusiu (0)

Faktura

Faktura

Jonas Karlsson

Práce na částečný úvazek ve videopůjčovně, občasná setkání s hrstkou přátel a nenápadná každodenní rutina zakončená ve většině případů pojídáním pizzy a sledováním filmů v jednopokojovém bytě na stockholmském Södermalmu – tak vypadá život hlavního představitele a vypravěče až do okamžiku, kdy mu v poštovní schránce přistane záhadná faktura na astronomickou částku 5,7 milionů švédských korun. Právě taková je cena za veškeré jeho zážitky a štěstí, které ho kdy potkalo.

Kúpiť za 8,60 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.