Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Neobklopovať deti estetickým blatom

Tučný, plnofarebný a finančne sebestačný detský časopis, ktorého obsah vytvárajú výtvarníčky, stand-up komik, bloger, raper, spisovateľ aj odborníčka na odpady? Ešte zopár dní máte možnosť podporiť jeho vznik na www.startlab.sk a prvé číslo si takto predobjednať, a ak by ste tak urobiť nestihli, už v lete si ho budete môcť kúpiť v kníhkupectvách. Odhodlanie štyroch hlavných aktérok je totiž veľké a podľa toho, ako sa časopisu Bublina darí zbierať peniaze – aj hlad rodičov po kvalitnom detskom časopise je veľký. O časopise Bublina sme sa rozprávali s Janou H. Hoffstädter a Broňou Schragge.

Jana Hoffstädter: Našou prvou motiváciou asi bolo, že tu detský časopis s takýmto záberom chýba. V procese výroby na nás síce začal vyskakovať projekt Kozmix, ale ten je založený najmä na super interaktívnom webe. Jeho tvorcovia pracujú s Edulabom a robia to viac-menej pre učiteľov a aj pre školy, ktoré majú interaktívne tabule. Teda, ak to správne chápem.

Broňa Schragge:On je zameraný hlavne na vedu a techniku a my chceme mať širší záber.

JH:A teda mimo časopisov, ktoré sú tu už sto rokov – Slniečko, Adamko, Vrabček – tu nič iné nie je. Slniečko prešlo redizajnom a vyzerá pekne, ale stále je to časopis, ktorý je len doplnkom k čítaniu v škole, nemá taký široký záber. My by sme chceli niečo podobné, ako je česká Raketa, teda hrubý časopis na lepšom papieri.

MK: Raketa je asi široko-ďaleko jediný taký časopis – ako vy hovoríte hrubý a na peknom papieri, pričom pekný papier zahŕňa aj parádne ilustrácie.

JH: Pričom široko-ďaleko za Bratislavou sa už Raketa zohnať nedá, dá sa len predplatiť.

BS:Zrejme nemá až taký veľký význam Raketu niekam tlačiť, keďže je v češtine a väčšina detí v nižšom veku ešte česky až tak dobre čítať nevie. I keď sme videli, že ich baví a napríklad komiksy zvládajú v pohode.

MK: Takže Bublina vznikla aj z vašej vlastnej rodičovskej potreby?

JH:Nie celkom. Len polovica z nás má deti a len moje má deväť rokov – teda patrí do našej cieľovej skupiny. Chceme robiť časopis pre deti, ktoré chodia na prvý stupeň, teda tie, čo už vedia samostatne čítať. Pravdaže to chceme postaviť tak, aby sa páčil aj rodičom, aby mohli s Bublinou pracovať spolu s deťmi.

MK: Menoslov vašich spolupracovníkov je veľmi zaujímavý, prečo ste si prizvali práve týchto ľudí?

BS:Väčšinou sú to osobné kontakty – poznáš ich, vieš, aká je ich robota, čo od nich môžeš očakávať, ako asi budú spolupracovať.

JH: A tým, že sme štyri – spolu s Ivanou Šátekovou a Vandou Gábrišovou – a každá máme vo svojom okolí podobne nastavených ľudí, tak sa to tak pekne rozvetvilo a vyzbieralo. Stále sa nám hlásia ďalší, ktorí by s nami chceli spolupracovať. Za jazdy sme zistili, že poznáme veľa ľudí z rôznych oblastí, ktorí sú pre časopis zaujímaví a môžeme sa na nich spoľahnúť, dodajú časopisu aj kvalitu, aj rozmanitosť. Veríme, že vďaka tomu to nebude celé na jedno kopyto, lebo vieme obsah dopĺňať zvonka.

MK: Ako dlho sa Bubline venujete?

BS:Vlastne sme začali len prednedávnom, pred troma mesiacmi, no nabralo to rýchle obrátky.

JH:A ešte rýchlejšie sa nám to rozbehlo, keď sme sa rozhodli a podarilo sa nám dohodnúť, že sa bude časopis krstiť na Pohode. Už máme deadline, kedy časopis musí byť vytlačený a v distribúcii.


MK: Takže prvé číslo by malo byť na svete päť mesiacov od prvého nápadu. Začali ste zbierať peniaze na Startlabe, už dva týždne pred koncom kampane ste mali vyzbieraných 150%.

BS:Za dva a pol dňa sme vyzbierali plnú sumu.

JH:Ha, to bolo rýchle... to sme ani nestíhali poriadne vnímať. Zároveň je to pre nás testovacia platforma, koľko ľudí bude mať o časopis záujem. Táto crowdfundingová kampaň je nastavená na malé sumy, ide len o časopis. Napriek tomu sa nám podarilo vyzbierať balík na základný náklad. Znamená to, že nás podporuje veľa ľudí. Čím viac sa nám ešte podarí vyzbierať, tým vyšší náklad môžeme dať vytlačiť a rozdistribuovať.

MK: Načo tie peniaze použijete? Spomínali ste, že nechcete, aby bol časopis dotovaný.

JH: Chceme robiť časopis, ktorý si na seba zarobí. To je plán. Uvidíme, ako sa nám to podarí, lebo vytlačiť časopis na takom papieri a tak ako chceme, nie je úplne lacná záležitosť a veľmi to záleží od nákladu. Máme vyhradené strany aj na inzerciu, bez nej do toho ísť nemôžeme. Vyzbierané peniaze použijeme v prvom rade na tlač a distribúciu. Tú pre nás bude robiť Slovart, čiže Bublina sa bude dať kúpiť v kníhkupectvách, otvorená zostáva možnosť predaja v stánkoch. Uvidíme, či sa nám podarí dostať sa do škôl, pretože tam je to pomerne zabetónované.

MK:Myslíte, že časopis môže konkurovať všetkému, čo sa deťom teraz ponúka? Nie je to len zbožné prianie rodičov?

BS:To bude ďalší test.

JH:Nechceme s tabletmi bojovať, ale položiť vedľa na stôl ďalšiu možnosť. Veci, ktoré sa dajú strihať, čítať a obracať pri tom stránky. Budeme tam mať napríklad aj recenzie na počítačové hry. Ako rodič vidíš, čím sa tvoje dieťa zaoberá a čo nosí zo školy, ale zdá sa mi dôležité ponúkať mu rôzne možnosti, ukazovať mu nové veci, niekam ho prípadne aj smerovať. Stretli sme sa s veľkou skupinou detí vo veku, pre ktorý je časopis určený, zisťovali sme, čo ich zaujíma a máme testovacie publikum aj vo svojich deťoch a ich kamošoch.

MK:A čo teda deti zaujíma?

BS: Napríklad komiks, nájsť komiks pre deti alebo aj pre dospelých v slovenčine je ťažké. Jeden robí Tomáš Hudák a druhý Joe Trendy, teda obaja sa okrem iného venujú stand-upu a v spolupráci s nami výtvarníčkami tvoria komiks. Ukazuje sa to ako dobrá kombinácia scenáristickej a výtvarnej zložky.

JH:Dievčatá zaujímajú kone a móda. Ozvala sa nám Dana Kleinert, ktorá bude od ďalšieho čísla robiť do Bubliny módu, píše pre nás Samo Marec o športe, Branči Kováč chystá rap pre deti, máme rubriku o rozmanitosti od Andreja Návojského, neurologička Zuzka Košutzká píše o tom, ako funguje pamäť. Chceme tiež podnecovať čitateľskú gramotnosť, teda aby si decká Bublinu sami čítali, sú tam spomínané komiksy, príbeh od Miša Hvoreckého, cestopis. Zároveň tam bude kopa vecí, ktoré obsahujú nejakú aktivitu, deti to môžu robiť aj v družine, doma. Máme pokus od Sama Trnku, ale aj klasické spojovanky, hľadačky a Nájdi desať rozdielov s originálnymi ilustráciami. Platforma úletsknihou.sk nám bude recenzovať knižky, vĺčatá.sk zase počítačové veci, Ivana Maleš píše o kompostovaní, pomáha nám aj Helka Kusá, ktorá je špeciálna pedagogička.

BS:Dôležité je, aby sa to deťom nezdalo byť príliš detské, aby to nebolo ´pre malých´. Sú na to veľmi citlivé.

MK: Myslím, že aj to je trochu problém súčasných časopisov. Dnešné deti sa asi pohybujú v trochu inej estetickej rovine. JH:Bublina by mala byť aspoň trochu ´náročná´. Ako povedala naša kolegyňa, ilustrátorka Ivana Šáteková „aby sa neobklopovali estetickým blatom“.


Časopis Bublina môžete podporiť na www.startlab.sk



Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.