Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Smyčka medúzy

Literatúra v žánroch hororu alebo weird fiction vďačí za veľa „podivnému pánovi z Providence“, H. P. Lovecraftovi. A to nielen ako originálnemu autorovi, na ktorého dielo neskôr nadviazali stovky ďalších spisovateľov, ale aj jeho funkcii „ghost writer“. V rôznej miere pomáhal redigovať poviedky iných spisovateľov, často to pritom bola tak zásadná pomoc, že z pôvodného textu ostal len nápad a zvyšok je Lovecraftova zásluha.

Pred niekoľkými mesiacmi vyšla kniha Hemživý chaos a jiné příběhy a ponúkla čitateľom fantastiky a priaznivcom H. P. Lovecrafta (1890 – 1937) zmes pozoruhodných textov, na ktorých mal Lovecraft (ďalej len HPL) podiel ako spoluautor. V tomto duchu sa nesie aj druhý diel Smyčka medúzy a jiné příběhy, pričom zostavovateľom oboch kníh je rešpektovaný znalec tvorby HPL, literárny teoretik S. T. Joshi, ktorého poznáme aj ako zostavovateľa antológií Černá křídla Cthulhu. Rovnako ako Hemživý chaos, aj Smyčku medúzy otvára Joshiho predhovor, v ktorom zasvätene informuje o spoluprácach HPL s inými autormi a v závere nájdeme poznámky k jednotlivým poviedkam, v ktorých sa vysvetľuje kontext ich vzniku a tiež komentáre k niektorým literárnym alebo kultúrnym, geografickým alebo sociálnym odkazom.

Prostredníctvom Hemživého chaosu aj Smyčky medúzy získavame presnejšiu predstavu, čomu sa HPL venoval, ak nepísal vlastné texty. Do spoluprác ho tlačila neutešená finančná situácia, za svoje príspevky si ale nepýtal prináležiace sumy a pomohol si teda len čiastkovo. Povaha poviedok sa odlišuje text od textu, no pre priaznivcov HPL ide o povinné čítanie. Upúta aj prítomnosť humoru alebo lepšie povedané paródie a sebairónie. Napríklad v poviedke Zápas, jenž ukončil století sa veľmi sviežo a vtipne prejavila spolupráca s mladým Robertom H. Barlowom: v poviedke o boxerskom zápase mali zmieniť čo najviac iných autorov a podarilo sa ich zmieniť okolo tridsať. Parodickou je aj poviedka Hrůza v muzeu, no aj v ďalších textoch nájdeme iróniu, s ktorou HPL občas pristupoval aj vlastnému mýtickému cyklu. Smyčku medúzy uzatvára poetická, no zlovestná poviedka Noční oceán, pričom o desaťročia neskôr bol napísaný aj rovnomenný román (český preklad Paseka 2018), v ktorom Paul La Farge opisuje okrem iného aj vzťah HPL k Barlowovi.

Koľko toho vedia postavy z poviedok o nadprirodzených alebo neprirodzených javoch, s ktorými sa stretnú? Zvyčajne nie veľa a ak sa im aj podarí hlbšie preniknúť k povahe veci, je už často neskoro čokoľvek zmeniť. No niekedy bol aj Lovecraft k svojim hrdinom milosrdný a nenechal ich vždy skončiť v smrteľnej pasci nepochopiteľných entít a neuklidovskej geometrie. Občas sa niektorým šťastlivcom dostane aj upozornenia, aby sa vyhli veciam, ktoré pre nich môžu byť osudné, ako napr. hrdinovi v otvárajúcej poviedke Smyčka medúzy: „Nikdy se nezaplétejte s tajnou a svrchovanou hrůzou, mladíku, pokud si ceníte vlastní nesmrtelné duše.“

V rokoch, ktoré pokrýva Smyčka medúzy, mal už HPL za sebou tvorbu, v ktorej priniesol na tento svet kozmickú hrôzu, monštrá z iných vesmírov a dimenzií a tieto literárne vízie zúročil v spoluprácach s inými. V poviedkach sa stretávame s bytosťami z iných čias, hlbokej minulosti presahujúcej aj ľudský rod, taktiež s božstvami: Starými, kozmickými entitami ako Cthulhu, ďalej zaniknutými kontinentmi a civilizáciami, ktoré vo svojej dobe disponovali neraz temnými a démonickými vedomosťami. Poznanie sa v priebehu priepasti času prenáša prostredníctvom zakázaných kníh, grimoárov ako napríklad Necronomicon alebo Kniha Eibon a šíri naprieč dejinami šialenstvo a hrôzu. Smyčka medúzy a jiné příběhy je žánrovo pestrá publikácia, priaznivcom hororu a weird fiction prinesie veľa čitateľského pôžitku a navyše je krásne ilustrovaná Mikulášom Podprockým, ktorý je zároveň autorom uhrančivej obálky.



Howard Phillips Lovecraft: Smyčka medúzy a jiné příběhy

Preklad: Richard Podaný, Linda Bartošková

Argo 2020

472 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Smyčka medúzy a jiné příběhy

Smyčka medúzy a jiné příběhy

Howard Phillips Lovecraft

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý badatel a znalec autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.

Kúpiť za 21,06 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.