Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Stredoeurópske fórum predstaví Ulickú, Krasteva, Schwarzenberga aj Sedláčka.

Tradičné novembrové Stredoeurópske fórum je podujatím, o ktorom sa veľa nepíše, nehovorí a predsa sa na ňom stretnú najvýznamnejšie európske osobnosti literatúry, filozofie, či ekonomiky na debatných pódiách aj v hľadisku. Srdečne pozývame na toto výnimočné podujatie, ktoré sa tentokrát zameria na otázku - ako sa z dobrého človeka stane zlý?

Program deviateho ročníka Stredoeurópskeho fóra, ktoré sa začne 17. novembra, v piatok podvečer, v bratislavskej Starej tržnici, v sobotu popoludní bude pokračovať v Ateliéri Babylon, v nedeľu v Divadle Astorka a večer vo V-klube a skončí sa v pondelok večer opäť v Divadle Astorka-Korzo’90. Všetky tieto adresy sú úplne blízko seba a všetky na tom istom novembrovom námestí SNP.

Hostia:


Ľudmila Ulická

Ľudmila Ulická je slávna ruská spisovateľka. Žije v Moskve. Pôvodne bola genetičkou a písať začala takmer náhodou, keď ju v šesťdesiatych rokoch vyhodili zo zamestnania a obvinili z disidentskej činnosti. Je prvou ženou, ktorá získala ruskú Bookerovu cenu, je tiež nositeľkou...


Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić je chorvátska spisovateľka a novinárka. Žije striedavo v Štokholme, vo Viedni a v Záhrebe. Bola stálou prispievateľkou chorvátskeho politického týždenníka Feral Tribune, ktorý však v roku 2008 prestal vychádzať, dnes prispieva do rôznych európskych ...


Anna NeistatAnna Neistat je ruská právnička a ľudskoprávna aktivistka. Je riaditeľkou Amnesty International pre oblasť výskumu a doteraz sa zúčastnila viac než šesťdesiatich výskumných misií v konfliktných oblastiach na celom svete vrátane Sýrie, Afganistanu, Pakistanu, Číny, Zimbabwe, Nepálu, Kene, Jemenu, Čečenska, Srí Lanky a Haiti. Narodila sa a študovala v Moskve a na Harvardskej univerzite v Spojených...


Avishai MargalitAvishai Margalit je izraelský filozof, ktorý väčšinu života učil na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme. Prenáša tiež v Spojených štátoch na Princetonskej univerzite, kde teraz žije. Bol jedným zo zakladateľov magazínu The New York Review of Books. Publikoval množstvo článkov, venovaných otázkam morálnej a politickej filozofie a niekoľko kníh...


Hamid Ismailov

Hamid Ismailov je uzbecký spisovateľ a prekladateľ. Narodil sa v Kirgizskej SSR a neskôr sa presťahoval do Uzbekistanu. Žije v Londýne. Píše po rusky a uzbecky a jeho romány a poézia boli preložené do mnohých jazykov, napríklad do angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny či turečtiny. V slovenčine mu roku 2017 v preklade Julie Sherwood vyšla novela Mŕtve jazero...


Rasha Khayat


Rasha Khayat je nemecká spisovateľka a prekladateľka. Vyrástla v nemecko-saudskej rodine v Saudskej Arábii a vyštudovala porovnávaciu literárnu vedu, germanistiku a filozofiu na univerzite v Bonne...


Ivan Krastev


Ivan Krastev je bulharský politológ, žije v Sofii. Je predsedom Centra liberálnych štúdií v Sofii, šéfredaktorom bulharského vydania časopisu Foreign Policy a stálym členom Inštitútu humanitných vied vo Viedni. 
Jeho poslednými knihami vydanými v angličtine sú Shifting Obsessions: Three Essays...


Roman Maria Koidl je nemecký spisovateľ, žije v Zürichu. Je autorom bestsellerov Scheißkerle (Sviniari...



Zuzana Wienk je občianska aktivistka, programová riaditeľka a spoluzakladateľka občianskeho združenia Aliancie Fair-play. Žije v Bratislave. Vyštudovala...


Max Harris je novozélandský politický aktivista, vyštudoval občianske právo a filozofiu na univerzite v Aucklande, momentálne pôsobí na oxfordskej All Souls...


Chris Keulemans je holandský publicista, pedagóg a moderátor. Vyrástol v Bagdade a Jakarte a žije v Amsterdame, kde založil literárne Perdu. Bol riaditeľom De Balie...


Michal Havran je teológ, zakladateľ a šéfredaktor portálu jetotak.sk a spisovateľ. Vyštudoval protestantskú teológiu v Štrasburgu,...


Michal Hvorecký je spisovateľ a prekladateľ z nemeckého jazyka. Žije v Bratislave, kde je vedúcim knižnice Goethe Institut. Autor románov Posledný hit, Plyš,...


Ján Orlovský je riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnoti. S neziskovými organizáciami spolupracuje už viac ako dvadsať rokov. Pôsobí ako dobrovoľník a propagátor...


program:


PIATOK, 17. NOVEMBER 2017

STARÁ TRŽNICA, Námestie SNP 25, Bratislava

18.00 – 18.15 Privítanie: Chvála otvorenej spoločnosti. Ján Orlovský, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

18.15 18.30 Štát a bitie. Otvorenie výstavy Amnesty International Slovensko, príhovor Anny Neistat, riaditeľky Amnesty International pre globálny výskum.

19.00 20.30 S.O.S. Visegrád. Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Slovensko – krajiny, čo sa roku 1989 spoločne vybrali Európy. Hovorili sme si, že nikam v skutočnosti nejdeme, pretože sme Európania odjakživa. Kam ale spoločne ideme dnes?

Miklós Haraszti (Budapešť) – Miroslav Kusý (Bratislava) – Adam Michnik (Varšava) – Karel Schwarzenberg (Praha, tbc.). Moderátor: Michal Havran (Bratislava).

SOBOTA, 18. NOVEMBER 2017

ATELIÉR BABYLON, Námestie SNP 14, Bratislava

13.30 – 15.00 E-Team. Sýria a Líbya zblízka, legendárny dokument o hľadaní pravdy v chaose vojen. Víťazná dokumentárna snímka Sundance Festival.

15.00 – 15.50 Anna Neistat: Naše leto sa skončilo! Rozhovor s hlavnou postavou E-Teamu, reportérkou a v súčasnosti riaditeľkou výskumu Amnesty International, najväčšej ľudsko-právnej organizácie na svete, Annou Neistat. Aký je globálny trend ľudských práv dnes? Čo sa bude diať s ľudskými právami v bezprostrednej budúcnosti?

Anna Neistat (Paríž). Moderátor: Andrej Bán (Bratislava).


16.00 – 18.30 Party of Love. Odpoveďou na moc negatívnych emócií v politike nie je vyhodiť z nej emócie ako také. Kŕčovité ideológie spolu s cynizmom ničia politiku. Kde môžeme hľadať riešenia?

Slavenka Drakulić (Záhreb/Viedeň) – Max Harris (Auckland/Oxford) – Ivan Krastev (Sofia) – Tomáš Sedláček (Praha). Moderátor: Peter Michalík (Bratislava).


18.30 – 20.00 Svet podľa Googlu. Neslýchaná demokratizácia komunikácie priniesla so sebou aj neslýchané ohrozenie demokracie. Mení sa fungovanie ekonomiky, politických systémov a mení sa náš mozog.

Radkin Honzák (Praha) – Roman Maria Koidl (Zürich (Berlín) – Vincenzo Susca (Montpellier) – André Staltz (Helsinki). Moderátorka: Zuzana Wienk (Bratislava)


NEDEĽA 19. NOVEMBER 2017

DIVADLO ASTORKA-KORZO’90, Námestie SNP 33, Bratislava

16.00 – 16.20 Ako sa z dobrého človeka stane zlý?. Ako sa z civilizovanej spoločnosti stane neľudská? Je možné to zastaviť? Je možné to úplne zvrátiť? „Slušná spoločnosť” ako kľúčové slovo.

Avishai Margalit (Jeruzalem). Moderátor: Chris Keulemans (Amsterdam).

16.20 – 18.45 Ako sa nestať zlým? Ako sa z cilizovanej spoločnosti stane neľudská? Sú tieto mechanizmy známe? Sme ich aktívnou súčasťou my sami? Odpovede bude hľadať Chris Keulemans u svojich hostí: v skúsenosti Strednej Európy, v celoeurópskej traume Druhej svetovej vojny, v skúsenosti iných kultúr s Európou, v univerzálnom ľudskom uspôsobení, v argumentoch a príbehoch.

Rasha Khayat (Hamburg) – Jean Hatzfeld (Paríž, tbc.) – Péter Hunčík (Bratislava, tbc.) – Hamid Ismailov (Taškent/Londýn) – Keith Lowe (Londýn) – Avishai Margalit (Jeruzalem) – Philipp Ther (Viedeň). Moderátor: Chris Keulemans (Amsterdam).


NEDEĽA 19. NOVEMBER 2017

V-KLUB, Námestie SNP 12, Bratislava

19.00 – 20.30 Rendezvous v Bratislave. Kabaret starého otca, autora knihy Tisíc a jeden vtip Jána L. Kalinu, uvedie autorova vnučka Miriam Sherwood so svojím londýnskym anglicko-slovensko-českým súborom. Predstavenie v anglickom jazyku (s veľkorysou dávkou slovenčiny).

Vstupenky v cene 5 euro budú k dispozícii pred všetkými panelmi fóra: 17. v Starej Tržnici, 18. v Ateliéri Babylon a 19. v Divadle Astorka a aj tesne pred predstavením vo V-klube.

Účinkujú: Miriam Sherwood, Will Gardner, Thom Andrewes, Martin Jeriga, Mária Reháková a Lucie Steiner.


PONDELOK 20. NOVEMBER 2017

DIVADLO ASTORKA-KORZO’90, Námestie SNP 33, Bratislava

18.00 – 19.30 Hodina vzdoru s Ľudmilou Ulickou. Najslávnejšia ruská spisovateľka bude s divákmi hovoriť o občianskej odvahe a občianskej realite Ruska. Rozhovor je spojený s čítaním románu Jakubov rebrík, ktorý práve vyšiel v slovenskom preklade Jána Štrassera.

Ľudmila Ulická (Moskva). Moderátor: Michal Hvorecký (Bratislava).

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Správy

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Už tento mesiac od 22. do 25. novembra sa v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave koná deviaty ročník literárneho festivalu Ypsalon. Na publikum čakajú zvučné zahraničné mená, aktuálne témy, festivalové kníhkupectvo, ale aj veľa príjemných prekvapení.

Vidíme sa na BRaKu!

Správy

Vidíme sa na BRaKu!

Desiaty ročník festivalu BRaK má skutočne hviezdne obsadenie. Na pódiách sa vystriedajú talianska autorka Beatrice Salvioni (Špina, Literárna bašta, 2023), Narine Abgarian z Arménska (Z neba spadli tri jablká/Simon, Artforum, 2022/2023) a poľský autor Andrzej Stasziuk (Cesta do Babadagu, Absynt, 2023).

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Správy

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Už tento týždeň, od stredy 23. do soboty 26. novembra, sa do kultúrneho centra Malý Berlín vráti literárny festival Ypsalon. Tento rok ponúkne širší program, tematicky zamerané festivalové dni aj novinku v podobe festivalového kníhkupectva, v ktorom nájdete knižné tipy od hostí festivalu.