Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Švajčiarska knižná cena 2021

7. novembra 2021 porota udelila Švajčiarsku knižnú cenu za rok 2021. Získala ju spisovateľka a dramatička, niekdajšia dvorná dramatička „Luzerner Theater“ MARTINA CLAVADETSCHER (1979). Debutovala v roku 2017 románom Knochenlieder, ktorý sa v ten istý rok dostal aj do užšieho výberu Švajčiarskej knižnej ceny za tento rok. Tento rok jej víťazstvo priniesol román Die Erfindung des Ungerhorsam (Vynález neposlušnosti, Unionsverlag), ku ktorého napísaniu autorku inšpirovala skutočná postava anglickej matematičky a prvej programátorky, dcéry Georga Gordona Byrona – Ady Lovelace.

„Človek je ten najsmutnejší stroj.“ (Martina Clavadetscher: Vynález neposlušnosti)

Martinu Clavadetscher zaujíma otázka, čo robí človeka človekom a čo ho odlišuje od strojov, robotov, humanoidných robotov, na ktorú sa však pokúša nájsť odpoveď poetickým spôsobom. Príbeh Ady Lovelace tvorí centrum románu, z ktorého sa ďalej odvíjajú ďalšie príbehy žien – trochu autistickej a neempatickej Ling, ktorá pracuje vo fabrike na výrobu sexuálnych bábik. Ling pracuje uprostred ľudských tiel z latexu, ktoré ako dobytok visia na hákoch, a kontroluje, či sú správne zošité. Sama si jednu z takýchto bábik kúpi, aby nebola sama pri pozeraní obľúbeného filmu s Fanny Lee – avšak bez hlavy, aby sa bábika nestala príliš osobnou. Ling preradia na iné oddelenie, kde spolu s jazykovedkyňou Nian vyvíjajú metódu, ako naučiť bábiky rozprávať a následne komunikovať. Ling je aj údajnou nevlastnou sestrou Iris, ktorá je rozprávačkou rámcového rozprávania, do ktorého sa Iris uchyľuje pred nudou.

Do najmenšieho detailu prepracovaný a veľmi originálny román sa vyznačuje prísnou komplexnou architektúrou a na druhej strane veľmi zmyselným jazykom. Autorku zaujímalo práve napätie vznikajúce medzi exaktnosťou a poetickým jazykom, pričom aktuálnu tému výskumu umelej inteligencie prepojila s radosťou z vymýšľania a rozprávania.





Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Švajčiarska knižná cena 2019 pre Sibylle Berg a jej román GRM. Brainfuck.

Správy

Švajčiarska knižná cena 2019 pre Sibylle Berg a jej román GRM. Brainfuck.

Kontroverzná spisovateľka Sybille Berg nie je na Slovensku celkom neznáma. Vydavateľstvo Inaque vydalo v roku 2015 romanticko-utopickú novelu Ozaj, a už som ti rozprávala (preklad Eva Palkovičová).

Švajčiarska knižná cena 2019

Správy

Švajčiarska knižná cena 2019

Švajčiarske denníky zverejnili mená piatich autorov a autoriek, ktorí sa budú uchádzať o švajčiarsku knižnú cenu za rok 2019. Porota označila všetkých päť románov za veľmi svojrázne a prekvapujúce. Cena sa bude udeľovať 10. novembra 2019 na medzinárodnom knižnom festivale v Bazileji.