Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

This land is my land

Čo spraviť s kúskom neobývanej zeme? Ako sa postarať o komunitu na neobývanom ostrove? Ako fyzicky interpretovať svoje osvietené vízie či ako obývať staré kasárne a nalákať do nich ľudí podobného presvedčenia? Tieto sociologicky zaujímavé otázky si naprieč dejinami kládli tisíce ľudí (a kladú dodnes). Andy Warner a Sofie Louise Dam vytvorili vizuálne atraktívnu komiksovú knihu odkrývajúcu pohľad na dopad týchto myšlienok. Publikácia This Land is My Land zobrazuje niekoľko spoločenských experimentov.

K mnohým z projektov, čo fungujú dodnes, sa dajú vyhľadať početné informácie, ktoré zvedavcov zasvätia do úplnej hĺbky načrtnutých problematík. Spočiatku sa všetky príbehy javia ako invenčné myšlienky vedúce k absolútnym zmenám v pohľade na zabehnutý svet. Na tridsiatich príkladoch sa môže čitateľ oboznámiť s reálnymi podobami utópie. Odhodlanie vedúce k zmenám myslenia v užších, alebo širších skupinách, milo útočí na skryté čitateľove ambície - pripodobniť sa k niektorému z demonštrovaných systémov. Mnohí máme verejne diskutované, alebo súkromné vízie o lepšom svete. Ľudia od nepamäti túžia po voľnosti. Verzie na definovanie slobody sa však často rôznia pod vplyvom náboženských, politických alebo iných motívov.

Christiania v Dánsku je atraktívnou turistickou destináciou, v akej cudzinec narazí na ojedinelé rešpektovanie drog pod taktovkou sociálneho experimentu, aké podporujú aj kodanské úrady. Dodnes je možné prechádzať sa svojsky pôsobiacimi ulicami, kde je takýto obchod legálny. V toku času sa však alternovalo mnoho pravidiel a zákonov, aké čiastočne obmedzili pôvodné plány viesť v tomto centre úplnú slobodu obsahujúcu aj voľnú ruku vo výbere omamných látok. Mohli za to aj zmeny v správaní vedúce k otvoreným incidentom na poli zákona. Dnes v meste žije takmer tisíc ľudí. Stálych, ale aj sezónnych. Okrem umelcov tu žijú aj antropológovia, sociológovia a spisovatelia zaoberajúci sa práve správaním ľudí v tejto komunite z bezprostrednej vzdialenosti.

Na niektoré miesta ale nestačí ubytovanie v hlavnom meste, fotoaparát a istá dávka odvahy. Mnohé spolky vznikli na pôvodne utajovaných miestach, kde chceli v úzkom kruhu začať v malom realizovať väčšie zmeny. V takmer každom prípade stála na konci snažení administratívna, právna, alebo štátna bariéra. Inšpiratívne spomienky si tak v hlavách odnášali tuláci, akí hľadajú svoju zasľúbenú zem aj naďalej. Pre takých bude táto kniha naozajstnou encyklopédiou ľudských snáh. Pre ostatných to môže byť neuveriteľná zbierka skutočných a veľmi špecifických príbehov s rôznorodým koncom. Sympatickou stránkou knihy je, že nad nijakým z osudov nerobí súdy. Každý opatrne poukáže a názor nechá na tých najdôležitejších - na Vás. Z literatúry poznáme Atlantídu, Eldorádo, ale aj rôzne fantastické krajiny, aké autori fantasy žánru prispôsobujú svojmu talentu. Mnohokrát ale ľudia namiesto pera zobrali do rúk kladivo a klince, alebo začali kopať pod zemou.

Komiksová kniha je užitočnou mapou k zamysleniu sa nad významom revolučných ľudských snáh s hmatateľnou podobou a hovorí aj o tom, že nie každá zmena musí zaručene viesť k náprave.

Zobraziť diskusiu (0)

This land is my land

This land is my land

Andy Warner, Sofie Louise Dam

Tired of your country's bad politics? Feeling powerless to change things?

Kúpiť za 18,50 €

Podobný obsah

Panel 2022

Správy

Panel 2022

Dňa 13. – 15. mája 2022 sa bude v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave konať prvý ročník jedinečnej komiksovej konferencie Panel pre všetkých tvorcov a fanúšikov tohto média. Komiksová konferencia Panel vyplynula z dlhoročnej snahy o podporu komiksu na Slovensku a chce spájať nielen slovenských komiksových tvorcov, ale aj čitateľov, študentov, vydavateľov a predajcov komiksov.

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Recenzie

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Nielenže je komiks čoraz obľúbenejší žáner, prostredníctvom ktorého sa reflektujú všakovaké témy od feminizmu cez vagínu, biografie zaujímavých persón až po vesmír, ale v posledných rokoch vznikajú zaujímavé projekty aj v česko-slovenskom kultúrnom priestore, čo považujem za veľmi prínosné.

Komiks o magické Praze – Truchlivý amoret pražský

Správy

Komiks o magické Praze – Truchlivý amoret pražský

Ve Walesu narozený scenárista James Stafford stojí za webovým komiksem The Sorrowful Putto of Prague (Truchlivý amorek pražský). Ten si rychle získal pozornost i díky hudebnímu doprovodu, na němž se podílel např. Roger O’Donnell, klávesista legendární britské kapely The Cure. (na webu www.theputto .com)a díky nadšenému doporučení herce Samuela L. Jacksona.