Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tohle je Zuzka, vylezla z moře a je kluzká....

Pamatujte, když se na Slovensku poprvé zjevilo rap-duo Čokovoko? Před lety v Artforum stanu na Pohodě? V těch leopardích punčocháčích, v botách jak z kurvího štaflu a s trochu opelichanýma boa, která se drala už jen těmi cukavými pohyby obou nymf. Tak teď světlovlasé z téhle hip hop ABBY vychází kniha vybraných statusů a tweetů Cítím se jako Ulrike Meinhof.

Cvičitel na spinningu pustil AC/DC a řekl: „U tohodle kopečku bacha, aby se vám neutrhly nohy od zadku."

....

Publikum Jamese Colea. „Epic fail je, když se holka, co dělá v KFC, chová jako v KFC i mimo KFC."

...

Punkeři na baru teď. „Ta holka byla bolavá, něco mezi výtlemem a umíráním."

...

Sháním funkční levnou pramici pro ženu, kterou taťka zbouchl v 70´s a zkazil jí život. Zn. Kupovala teď TV, takže strop je 4000,-.

...

Zdálo se mně o novém charitativním projektu Heleny Houdové Latte Bosna. Ten spočívá v tom, že Helena každé zbídačené rodině v Bosně koupí jedno latte v kelímku, aby byli šťastní alespoň chvilku.

...

Holka na ulici vyčítala klukovi: „Nejseš schopnej napsat mně ani smajlíka!”

...

Dnes mě na ulici oslovila kosmetická poradkyně se slovy: „Dobrý den, jsem z firmy Merykej, oslovuju ženy, které mají po zimě zpustošenou pleť, ale chtějí s tím něco dělat."

...

Babička u TV, v TV Zeman. Babička: „To byl můj oblíbenej herec! Von ještě žije?"

...

Taťka byl na hřbitově se strejdou Panťou (88 let, v hotelu Pupp hrával penisem na buben). Panťa: "Kódle, jaktože se na nás všici dívají?" Po chvíli si sám odpověděl: "Asi proto, že sme tak výborní kořeni."

...


Vietnamský obchod se vším. Paní prodavačka si stěžuje, že česká paní právě ukradla osvěžovač WC za 29 korun. Včera pán ukradl šampón, dal si ho za gatě. Předtím pán koupil jedny tanga a čtvery ukradl. Prodavačka to ukončuje: „Všechno vidim, nema smysl."

...

Místní kulturní centrum je kavárna na benzínce, kde včera říkala holka holce: „On je hlubokej, on není plytkej, on jen říká plytký věci, protože se bojí svojí hloubky.”

...

Naštěstí jsem uvyklá ponížení, díky tomu jsem dnes udělala jízdy! Zkoušející děda mi říkal "děvčátko" a ptal se mě, co umím vařit. Musela jsem mu říkat svoje recepty na špagetové omáčky. Pak se mě zeptal: a co kečup, ten tam nebude? A mám to.

...

V univerzitní knihovně stahovat Rockyho IV. Cítím se jako Ulrike Meinhof.

Zobraziť diskusiu (0)

Cítím se jako Ulrike Meinhof

Cítím se jako Ulrike Meinhof

Zuzana Fuksová

Odposlechy, výpisky, přísahy a poselství. Popisy prokrastinace, dopisy taťkovi, cestopisy v pěti řádcích (Bombaj, Syndey, Taipei aj.), trochu delší podpisy („Zuzana se přidal/a/ ke skupině Sexy Jews“).

Kúpiť za 6,12 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.