Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Unikátne rozkladacie knižky z Francúzska dorazili do Bratislavy

Mali ste v detstve rozkladacie knižky? Také tie, v ktorých sa po roztvorení stránok postaví domček a keď niečo potiahnete zjaví sa v okne vták Ohnivák?

Francúzske vydavateľstvo Helium sa vo svojej edícii venuje tzv. pop-up knihám, na ktorých stránkach po otvorení doslova vyrastá nový svet.

Tematicky nezasahujú len najmladšiu cieľovú skupinu, ale myslia na celé čitateľské spektrum: od maličkých detí, ktoré ohromia zvieratkami z džungle, cez malých školákov, ktorí sa môžu naučiť niečo o dažďovom pralese a jeho ohrozovaní až po dospelých fanúšikov fascinujúcich architektonických skvostov.

Niektoré z ich krásnych kníh môžete teraz nájsť v bratislavskom Artfore. Sú síce vo francúzštine, no to pri väčšine týchto titulov nie je problém, keďže komunikujú najmä vizuálne.

Necháme vás do nich nahliadnuť aspoň takto virtuálne, no určite sa oplatí merať cestu na Koziu a prelistovať si ich naživo.

Červená kocka / Le cube rouge

V to ráno sa všetky zvieratá všetci stretli a so strachom a zvedavosťou pozorovali tú podivnú vec, ktorá sa ocitla na okraji lesa... Každý si o tom myslí svoje a keďže červená kocka pri otáčaní stránok ostáva nezmenená, zisťujeme rôzne pohľady na vec, ktoré sa počas celého dňa menia až k ohromujúcemu prekvapivému koncu.

Tento pop-up je majstrovským kúskom svojím technickým i umeleckým prevedením. Papier je potlačený z oboch strán, a tak na knihu možno pozerať odvšadiaľ, ako na divadelnú scénu.

V lese u leňochoda / Dans la foret du paresseux

Veľkolepý pop-up, ktorý ukazuje krásu amazonského dažďového pralesa a zároveň predstavuje zraniteľnosť tohto ekosystému. Ak sa pozorne zahľadíme, môžeme na každej stránke nájsť leňochoda, ktorý sa nehýbe, zatiaľ čo stroje ničia biotopy.

Na konci čitateľ potiahnutím kúska papiera môže prebudiť k životu výhonky a novú nádej. Aj to je jeden zo spôsobov, ako priviesť deti k ekologickému uvedomeniu.

Tému prostredia biosféry prináša aj knižka o oceáne, ktorá pozýva čitateľa-diváka na výpravu do podmorského sveta:

Sklenená loď Franka Gehryho / Le vaisseau de verre de Frank Gehry

Veľkolepá moderná budova s transparentnými strechami pripomínajúcimi plachty nafúknuté vetrom: Vaisseau de verre (Sklenená loď) architekta Franka Gehryho stojí na kraji Boulognského lesíka. Je to ústredie nadácie Louisa Vuittona a slúži ako priestor pre súčasné umenie.

Kniha rozkladacích pop-up oknien a kresieb umožní pochopiť všetky kroky vytvorenia tejto nádhernej budovy ako aj výzvy súčasnej architektúry.


Spolupráca s vydavateľstvom Helium bola zatiaľ jednorázová, a tak sú knihy dostupné len do vypredania zásob.

Nepochybujeme však, že si tu nájdu svojich fanúšikov a vďaka tomu ich u nás časom pribudne viac.

Zobraziť diskusiu (0)

Dans la foret du paresseux

Dans la foret du paresseux

Boisrobert Anouck, Rigaud Louis

Život leňochoda v ohrozenom Amazonskom pralese. Krásne vizuálna cesta ako vzbudiť povedomie o ekológii.

Kúpiť za 15,90 €

Le vaisseau de verre de Frank Gehry

Le vaisseau de verre de Frank Gehry

Cornille Didier

Na okraji zoologickej záhrady v Boulognskom lese, ponad stromy vyčnieva veľkolepá moderná budova s transparentnými strechami pripomínajúcimi plachty nafúknuté vetrom: Vaisseau de verre (sklená loď), navrhnutá Frankom Gehrym...

Kúpiť za 19,90 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.