Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vidíme sa na Pohode?

Festival Pohoda je náš letný liebling. Mali sme to šťastie, že sme mohli zblízka pozorovať, ako sa z malého zablateného festivalu za dvadsať rokov stal jeden z najlepších európskych festivalov so silným medzinárodným line-upom na jednej strane a s drobnými radosťami a pozornosťami voči návštevníkom aj účinkujúcim na strane druhej. Aj tento rok okrem hudby ponúka aj divadlo, debaty, premietania, detský program a veľa literatúry. A čo z literárneho programu odporúča redakcia medziknihami?

Keďže v tom máme trochu namočené prsty - a nebudeme sa tváriť, že nie - jednoznačne krst knihy a debatu Etgara Kereta s novinárom Mirkom Tódom v literárnom stane Martinus. Etgar Keret prichádza na Pohodu na druhý pokus. My dúfame, že nebo nad Tel Avivom bude pokojnejšie ako pred dvoma rokmi, keď sa po bombardovaní ráno pred odletom Etgar Keret rozhodoval, či poletí alebo zostane s rodinou. Rozhodol sa zostať. Posledné roky už veľmi necestuje, no teraz urobil výnimku a príde pokrstiť zbierku poviedok, ktoré vybral špeciálne pre vydavateľstvo Artforum. Tešíme sa aj na Mirka Tódu, lepšieho sprievodcu svetom izraelským sme si ani nevedeli predstaviť, a aj na Riša Stankeho, ktorý bude čítať zo zbierky Osem percent ničoho.

Vrelo odporúčame stretnutie s Jáchymom Topolom, ktorému po dlhom čase vyšiel skvelý román Citlivý člověk a s Marekom Šindelkom, zaujímavým zjavom na českej literárnej scéne.

Vydavateľstvo Absynt privedie ruského novinára a filmára Michaila Zygara, ktorý sa snaží o hlbší ponor do útrob súčasného Ruska a jedinečná bude aj debata s Irenou Brežnou, slovenskou novinárkou žijúcou vo Švajčiarsku.

V sobotu bude krst nového detského časopisu Bublina, ktorý robia spolu zaujímaví ľudia (nedávno sme s nimi robili rozhovor), inscenované čítanie z poviedok Dana Majlinga Ruzká klazika a neskoro v noci čítanie Borisa Ondrejičku.

Ak idete na Pohodu s deťmi, v piatok vo Family Parku bude tak ako každý rok Braňo Jobus krstiť svoju novú knihu – tentokrát o žubrienkach inštalatérkach, odporučiť môžeme aj sobotňajší divadelný program EduDramy a Nové divadlo s predstavením Anna Franková.

V piatkovom Optimistane môžete vidieť monodrámu podľa jednej z najprekladanejších slovenských kníh – Samko Tále Daniely Kapitáňovej a v sobotu podvečer sa spolu so združením Návrat vrátime ku knihe Piata loď a k jednému z jej motívov – Kým môžeme byť deťom v našej komunite? Po debate bude premietanie filmu Ivety Grófovej.

Určite sa zastavte v Kušnierik stage. Je to miesto so zvláštnou atmosférou, dôvody asi netreba veľmi vysvetľovať. Tento rok už má stage regulérny line-up, no nejaké prekvapenia sa vždy dajú čakať. Vydavateľstvo Artforum sem opäť prinesie knižnice s niekoľkými desiatkami kníh, ktoré si budete môcť prelistovať, prečítať – knižnice sú spomienkou na nášho spoločného priateľa Juraja Kušnierika.



Kompletný program Literárneho stanu Martinus:

Piatok 7. 7. 2017

9:00 - 10:00

Dušan Mitana. Dušanovi Mitanovi vychádzajú vo vyd. KK Bagala zo súborného diela ďalšie dve knihy: Krst ohňom a Môj rodný cintorín. Pri tejto príležitosti prečítajú herci Ľubo Bukový a Juraj Hrčka poviedku Hrob ako stvorený pre svadobnú noc.

10:00 - 11:00

Modrý Peter. 60 minút živej poézie, prózy a maľby: Peter Milčák a Marek Ormandík predstavia knihu Ako sa číta obraz, Ľuboš Bendzák prečíta o svojej staršej sestre, ktorú dôverne pomenoval Samota, Jakub Milčák popri maľbe naživo prečíta zo svojej novely Study of the Wind a Ladislav Lipcsei uvedie zo svojej debutovej zbierky Svätým mečom verše ostré ako jeho čepeľ.

11:00 - 12:00

Anasoft litera 2017 . Beseda s tohoročnými finalistami prestížnej literárnej ceny Anasoft litera 2017. Zuzana Cigánová - Andrea Makýšová Volárová, Jakub Juhás - Mário Gešvantner

12:00 - 13:00

Básne 2016 . 7. ročník najprestížnejšej básnickej literárnej súťaže bol vyhlásený 1. júla. Vystúpia finalisti predchádzajúceho ročníka - Veronika Kolejáková (víťazka), Viliam Nádaskay, Peter Prokopec, Peter Cibo, Nina Kollárová, Matúš Benkovič, Martin Melicherčík, Dominik Želinský, Martin Vlado, Andrej Bublák.

13:00 – 13:30

Katarína Holetzová debutovala detektívkou Smrť prekliatych a chystá pokračovanie s detektívom Juhászom, ktoré vyjde pod názvom Svorka. Mrazivé slovenské krimi, ktoré naozaj stojí za prečítanie. Autorku a jej tvorbu predstaví Rudi Rus.

13:30 – 14:00

Jáchym Topol . Po osemročnej pauze a knihách ako Sestra, Kloktat dehet, Chladnou zemí vydal J. Topol nový román Citlivý člověk, v ktorom sa popri témach ako „sťahovanie národov“, politická korektnosť, krymský konflikt na chvíľu mihne aj samotný festival Pohoda

14:00 - 15:00

Marek Šindelka. Román Únava materiálu Mareka Šindelku reaguje na aktuálnu tému – migračnú vlnu. Opisuje cestu dvoch bratov z nemenovanej zeme sužovanej vojnou do Európy. Moderuje Rudi Rus.

15:00 - 16:00

Naše (vojnové) Slovensko. Spisovateľ Silvester Lavrík v knihe Nedeľné šachy s Tisom a reportérka Veronika Homolová Tóthová v bestselleri podľa skutočnej udalosti Mengeleho dievča sa venujú podobám prežitia vo vojnovom Slovenskom štáte. Besedu o hrozbách a vytrvalosti moderuje aktivista Laco Oravec.

16:00 - 17:00

Michail Zygar. Ruský novinár Michail Zygar napísal knihu Všetci mocní Kremľa, v ktorej sa rozhodol neustále sa opakujúce otázky okolo Kremľa a Putina analyzovať do hĺbky. Kniha sa rýchlo stala ruským bestsellerom a aj na Slovensku zaznamenala veľký úspech

17:00 - 18:00

Čau o piatej / Dušan Mitana. Program z cyklu Čau o piatej bude tentokrát venovaný tvorbe Dušana Mitanu. Richard Stanke prečíta kapitolu z novely Môj rodný cintorín a Jana Oľhová legendárnu poviedku Kiki a Viki.

18:00 - 19:00

Etgar Keret. Izraelský spisovateľ Etgar Keret predstaví svoju novú zbierku poviedok. Knihu uvedie v rozhovore s novinárom Mirkom Tódom, ukážky prečíta herec Richard Stanke. Zbierku Osem percent ničoho tvoria poviedky z Keretovej ranej tvorby, ktoré vybral špeciálne pre slovenský preklad a vydavateľstvo Artforum.

19:00 - 20:00

Irena Brežná. Irena Brežná je slovensko-švajčiarska spisovateľka a reportérka. Jej prózy (Nevďačná cudzinka, Na slepačích krídlach) sú reportážou o ľudskom konaní a reportáže (Vlčice zo Sernovodska) majú senzibilitu beletrie. Za svoje knihy získala viacero ocenení.



Sobota 8. 7. 2017

9:00 - 10:00

Fantastický kvíz. Príďte si zmerať sily a najmä vedomosti v našom veľkom kvíze fantastických žánrov. Ste odborníkom na sci-fi, fantasy či horor? Potom ste tu správne!

10:00 - 10:30

Viliam Dobiáš. Záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža, sa s nami v knihe 5 P delí o poznatky o prvej pomoci nadobudnuté za viac ako 40 rokov.

10:30 - 11:00

Marek Vadas & Daniela Olejníková. Detská kniha spisovateľa Mareka Vadasa a ilustrátorky Daniely Olejníkovej Útek zarezonovala (nielen) v slovenskom prostredí témou migrácie a mnohými oceneniami za vizuálne spracovanie. Číta E. Moresová

11:00 - 11:30

Krst časopisu Bublina. Detský časopis Bublina predstavia raper Vec a komik Tomáš Hudák spolu s jeho zakladateľkami Vandou Gábrišovou, Janou H. Hoffstädterovou, Broňou Schragge, Ivanou Šátekovou a vydavateľom časopisu Borisom Melušom. Ďalší hostia: M. Hvorecký, S. Marec, M. Schmidt, O. Rehák

11:30 - 12:00

Michal Hvorecký. Po šiestich rokoch vydáva Michal Hvorecký nový román Trol. Ústredná postava drie v továrni na hlavné správy a tvorí nové mapy sveta.

12:00 - 12:30

Martin Reiner . Založil vydavateľstvo Petrov, ako básnik vydal množstvo zbierok a s prozaickou knihou Básnik o Ivanovi Blatnom získal literárnu cenu Magnesia litera.

12:30 - 13:00

Pavel Kosatík. Český novinár a spisovateľ Pavel Kosatík je spolutvorcom seriálu České století, z ktorého vznikla komiksová séria Češi.

13:00 - 13:10

Fantastický kvíz – vyhodnotenie. Zistite, ktorý zo súťažných tímov získa knižné poukážky.

13:10 - 14:00

Czecho Mecho. Pásmo súčasnej oceňovanej česko-slovenskej poézie. Účinkujú Erik Šimšík, Michal Tallo, Marcel Lacko, Ondřej Škrabal, Terézia Klasová, Ian Mikyska a hostia.

14:00 - 15:00

Daniel Majling . Inscenované čítanie z antológie poviedok Ruzká Klazika, ktorú zostavil a preložil Daniel Majling. Účinkujú: Milan Ondrík, Ady Hajdu, Zuzana Fialová, Tomáš Turek

15:00 - 16:00

liteRAPtúra. Špičky (československého) rapu vystúpia tentokrát bez beatov a servítok, aby v tichu pred búrkou vyzneli len texty. Účinkujú Kato (Prago Union), IDEA, Boy Woder, Fobia KID, Beatbox a Strýček Nicholas. Moderuje KK Bagala.

16:00 - 17:00

Poviedka 2017. Vystúpia finalisti 20. ročníka literárnej súťaže Poviedka: Dominika Madro (1. miesto), Radka Komžíková (3. miesto), Karol Kolbas a Eva Ryšavá (prémie). Naživo maľuje Mária Slováková. Texty čítajú Anna Rakovská a Matej Marušin. Moderuje Matúš Mikšík a KK Bagala.

17:00 - 18:00

Čau o piatej. Zaznejú ocenené diela 20. ročníka súťaže Poviedka. Jana Kvantíková prečíta víťaznú poviedku Dominiky Madro a Zuzana Kronerová text Ivany Dobrakovovej (2. miesto).

18:00 - 18:30

Maroš Hečko - Ďalej na Západ sa dá ísť len na Východ . Nová kniha spisovateľa a hudobníka Maroša Hečka Ďalej na Západ sa dá ísť len na Východ je knižnou road movie o dvoch priateľoch, ktorí sa po skončení vysokej školy rozhodnú emigrovať.

18:30 - 19:00

Maroš Krajňak . Trojnásobný finalista ceny Anasoft litera Maroš Krajňak vo svojej najnovšej knihe Pogodowitz konfrontuje marginálne časti Slovenska s civilizačne vyspelým, „veľkým“ svetom.

19:00 - 21:00

Slam poetry . Československé finále súťaže v netradičnom prednese autorskej poézie s využitím prvkov divadla a performance. Účinkujú Anatol Svahilec Moderuje/slamuje, Ellen Makumbirofa, Adeladla, Honza Dibitanzl, Tomáš Straka, Pavel Oškrkaný a Michal Krakovský.

21:00 - 23:00

Fest Anča Nočné premiérové premietanie čerstvo ocenených filmov Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2017. Filmy predstaví Marek Suchitra.

23:00 - 23:30

Richard Pupala . Projekcia a čítanie z hororových poviedok Richarda Pupalu. Číta A. Remeník

23:30 - 00:00

Boris Ondreička . Nočné sugestívne čítanie s projekciou Borisa Ondreičku - básnika, filozofa, kurátora a textára skupiny Kosa z nosa z debutovej zbierky Spevník.


Monika Kompaníková

foto: Pohoda 2016/Mišenka Plantážnik

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Správy

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Už tento mesiac od 22. do 25. novembra sa v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave koná deviaty ročník literárneho festivalu Ypsalon. Na publikum čakajú zvučné zahraničné mená, aktuálne témy, festivalové kníhkupectvo, ale aj veľa príjemných prekvapení.

Vidíme sa na BRaKu!

Správy

Vidíme sa na BRaKu!

Desiaty ročník festivalu BRaK má skutočne hviezdne obsadenie. Na pódiách sa vystriedajú talianska autorka Beatrice Salvioni (Špina, Literárna bašta, 2023), Narine Abgarian z Arménska (Z neba spadli tri jablká/Simon, Artforum, 2022/2023) a poľský autor Andrzej Stasziuk (Cesta do Babadagu, Absynt, 2023).

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Správy

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Už tento týždeň, od stredy 23. do soboty 26. novembra, sa do kultúrneho centra Malý Berlín vráti literárny festival Ypsalon. Tento rok ponúkne širší program, tematicky zamerané festivalové dni aj novinku v podobe festivalového kníhkupectva, v ktorom nájdete knižné tipy od hostí festivalu.