Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Knižné ochutnávky

Kníhkupci o finalistoch

Veronika Michalová a Pero Le Kvet o finalistoch Anasoft litera 2023.

Patchwork v bielej

Patchwork v bielej

Bodnárová Jana

„Stále a stále ten patchwork spomienok. Čo iné sú pohyby mysle v spomínaní ako pestrá patchworková deka...“

Kúpiť za 11,40 €

PS

PS

Juhás Jakub

Po debute Novoročný výstup na Jaseninu (2016) Jakub Juhász opúšťa zatopený vrchársky kraj a popri rieke Ipeľ zostupuje dole na roviny, priamo do centra svojho rodného mesta, a pátra po Sándorovi Petőfim a jeho legende, ktorá sa stáva pozadím k čomusi intímnejšiemu. Čiastočne autobiografická kronika, čiastočne životopisné rozprávanie a čiastočne bonvivánsky cestopis hovorí o (ne)možnosti vzťahu súčasného človeka k historickej postave a jej mytologicky ponímanému príbehu.

Kúpiť za 17,39 €

Krajina matiek

Krajina matiek

Liptáková Slavka

Román spisovateľky a scenáristky prináša príbeh troch generácií sestier. Ide o rodinnú ságu odohrávajúcu sa od začiatku 20. storočia po súčasnosť. Spúšťačom rozprávania je smrť matky, pri príležitosti ktorej sa jej dcéry Agnes a Edita stretávajú v rodnej Levoči.

Kúpiť za 15,29 €

Niekto sa nájde

Niekto sa nájde

Martinčok Dušo

Desať príbehov o ľuďoch žijúcich v jednej bratislavskej bytovke. Do starého domu so zvláštnou modernou nadstavbou sa nasťahuje malý chlapec Oliver.

Kúpiť za 14,25 €

Dom pre jeleňa

Dom pre jeleňa

Moravčíková Dominika

Príbehy Dominiky Moravčíkovej spája skúmanie hraníc medzi človekom a zvieraťom, medzi prírodou a ľudským obydlím. Rodiny žijúce v rôznych typoch osídlenia (od horskej osady cez salaš až po samotný Dom pre jeleňa) sa ocitajú v osídlach prekliatia, tajomstva, či sporu o vlastníctvo na pozadí vojnového alebo náboženského konfliktu.

Kúpiť za 9,50 €

Nepokojní spáči

Nepokojní spáči

Rosová Michaela

Novú knihu autorky Michaely Rosovej Nepokojní spáči tvorí trinásť poviedok a jedna esej o metóde. Spájajú ich jej originálne postrehy, vynikajúca štylistika a všadeprítomný pocit samoty. Michaela Rosová v príbehoch spája zdanlivo nespojiteľné atribúty – subtílnosť so štipľavou iróniou, slzy s úsmevom, hĺbku s ľahkosťou, sivú realitu so surreálnom.

Kúpiť za 10,71 €

Po funuse

Po funuse

Spevák Jakub

Keď umrie člen rodiny, pozostalí nesmútia za zosnulým, ale nad svojimi premárnenými životmi. Prevládne v nich pocit úzkosti a po kríze nasleduje morálny rozklad, ponárajú sa do svojich vlastných svetov a zabúdajú, prečo sa vlastne stretli.

Kúpiť za 9,50 €

Líštičky majú rady teplo

Líštičky majú rady teplo

Šikulová Veronika

Líštičky majú rady teplo je čosi ako opera, v ktorej sa všetky dejstvá odohrávajú na javisku súčasne. Autorka o svojej knihe hovorí: „Chcela som do nej, podobne ako to býva, ale nemusí byť, v hudbe, prevteliť svoju lásku k stále sa obnovujúcej prírode, v ktorej je ľudský, ale aj zvierací či rastlinný tvor iba dočasnou, hoci dosť podstatnou súčasťou.

Kúpiť za 12,30 €

Mafiánske balady

Mafiánske balady

Taragel Dušan

Všetci zomrieme, nikto však nevie kedy, kde a ako. Nevedia to ani hlavné postavy akčného románu Mafiánske balady.

Kúpiť za 17,05 €

Dôvod na radosť

Dôvod na radosť

Uriková Soňa

Autorka v knihe Dôvod na radosť načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom.

Kúpiť za 9,50 €