Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Žiaden pravidelný podcast

Knižný výber – ep. 27

Čo po sebe zanechal známy patafyzik? Je prozaický debut mladej slovenskej autorky rovnako vyzretý ako ten básnický? A prečo sa Vianočné mystérium oplatí kúpiť už v septembri? Kníhkupci z bratislavského Artfora sa po augustovej pauze opäť stretávajú pri mikrofóne a v zľahka vynovenom zložení debatujú, ako inak, o knihách – tentoraz o tých, ktoré stihli prečítať cez leto, Veronika Michalová predstaví knihu mesiaca a chýbať nebudú ani tipy na horúce novinky.

Atlas umenia verejných budov mesta Košice

Atlas umenia verejných budov mesta Košice

Juhás Maroš, Hudák Mišo, Gembický Juraj

Atlas umenia verejných budov mesta Košice je formálne meno knihy, ktorá chce neformálne sprostredkovať zážitok v mestskej galérii. Veľkolepá výstavná plocha pod holým nebom, ktorú sme sa pokúsili pred niekoľkými rokmi vtesnať do knihy Atlas sôch - povojnové umenie v uliciach mesta Košice, má omnoho viac vnútorných priestorov, ktoré skrývajú násobné počty výtvarných diel.

Kúpiť za 15,20 €

Dom pre jeleňa

Dom pre jeleňa

Moravčíková Dominika

Príbehy Dominiky Moravčíkovej spája skúmanie hraníc medzi človekom a zvieraťom, medzi prírodou a ľudským obydlím. Rodiny žijúce v rôznych typoch osídlenia (od horskej osady cez salaš až po samotný Dom pre jeleňa) sa ocitajú v osídlach prekliatia, tajomstva, či sporu o vlastníctvo na pozadí vojnového alebo náboženského konfliktu.

Kúpiť za 9,00 €

Zmeny počasia

Zmeny počasia

Offill Jenny

Lizzie Bensonová je knihovníčka v Brooklyne. Venuje sa synovi Elimu, manželovi Benovi a bratovi Henrymu, ktorý sa lieči z drogovej závislosti.

Kúpiť za 14,39 €

Odd. špekulácií

Odd. špekulácií

Offill Jenny

Na začiatku bolo ľahké predstaviť si budúcnosť. Boli mladí a ľahkovážni, sebaistí a zamilovaní.

Kúpiť za 12,59 €

Po funuse

Po funuse

Spevák Jakub

Keď umrie člen rodiny, pozostalí nesmútia za zosnulým, ale nad svojimi premárnenými životmi. Prevládne v nich pocit úzkosti a po kríze nasleduje morálny rozklad, ponárajú sa do svojich vlastných svetov a zabúdajú, prečo sa vlastne stretli.

Kúpiť za 9,00 €

Rozhovory o filme

Rozhovory o filme

Leščák Marek, Šulík Martin (zost.)

Ako učiť filmárov? Podľa nás je najlepšou formou výučby rozhovor a spoločná tvorba.

Kúpiť za 7,92 €

Sacculina

Sacculina

Fracassi Philip

Malý rybářský člun, podivný kapitán a čtyři muži, kteří si chtějí užít výlet na moře, aby oslavili, že se jeden z nich právě vrátil z vězení. V hlubinách moře se však skrývají dosud nepoznané hrůzy...

Kúpiť za 11,21 €

Terra Alta

Terra Alta

Cercas Javier

Pokojným regiónom Terra Alta otrasie hrozný zločin: majiteľov najväčšej spoločnosti Gráficas Adell nájdu zavraždených po tom, čo boli vystavení krutému mučeniu. Prípad má na starosti Melchor Marín, mladý policajt a vášnivý čitateľ, ktorý pred štyrmi rokmi prišiel z Barcelony s temnou minulosťou, ktorá z neho urobila legendu policajného zboru.

Kúpiť za 16,19 €

Správna posádka

Správna posádka

Wolfe Tom

Začínajú sa najväčšie a najdramatickejšie preteky histórie! Kto sa stane nesmrteľným hrdinom? Kto vyšle do kozmu prvých ľudí?

Kúpiť za 17,01 €

Tvrdá krajina

Tvrdá krajina

Wells Benedict

Na okraji malého mestečka v štáte Missouri stojí značka s nápisom: Objavte 49 tajomstiev Grady. Pätnásťročný Sam nepozná ani jedno, zato však vie, čo znamená zápasiť so životom.

Kúpiť za 16,19 €

Jedna svieca stačí

Jedna svieca stačí

Hečková Ivana

Jedna mala 27 rokov, keď ju komunisti poslali do kláštora bez vody a elektriny, kde sa pod dohľadom ŠtB tlačila s desiatkami žien a hlodavcov. Druhá mala dvadsať, keď prisluhovači režimu prepílili mreže na oknách niekdajšieho šľachtického sídla, vtrhli do kaplnky a vyhnali mladé ženy z noviciátu.

Kúpiť za 13,41 €

Bílá Voda

Bílá Voda

Tučková Kateřina

Dlouho očekávaný přelomový román o ženách, víře a zlu. Bílá Voda. Takto poeticky se jmenuje pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Právě sem o několik století později přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí, která ji přivedla na pokraj sebevraždy. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim zosobněný démonickým páterem Plojharem odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů.

Kúpiť za 25,38 €

Člověk tomu neunikne

Člověk tomu neunikne

Vian Boris, OuLiPo

Vášnivý pacifismus, lehká ironie vůči americké 'drsné škole', mistrné zacházení s jazykem v příslušných společenských vrstvách, nenávist k měšťáckému pokrytectví. Ale především legrace.

Kúpiť za 10,53 €