Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čo číta riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Roman Roth?

Osviežujúce. Bez konfrontácie. Rozumné.

Ako spoločenstvo ľudí máme viac spoločného ako rozdeľujúceho… spolu viac dokážeme, proti sebe význam nemá žiť. To mi osobne naprieč knihou znie. Kultúrne dedičstvo – kresťanské, moslimské, hinduistické, budhistické či judaistické – si zaslúži úctu aj kritickosť, nie bezmedznú poslušnosť. Ale nemôžeme dopustiť rozklad kultúrny. Kultúra – to sme my ľudia. To nás robí ľuďmi. A pod charakteristiku „kultúrny kresťan či moslim, či budhista, či hinduista, či judaista“ sa podpíšem… tak ako som sa našiel v definícii „úprimný ateista“. Ďakujem autorovi, že to pomenoval za mňa – odvtedy sa tak predstavujem. A o tom sú knihy – obohatiť ducha, srdce, myseľ, um, prosto človeka. A ja som človek, človek s pokorou k životu, so svojimi hodnotami a zásadami. Knihu nosím od jej českého vydania stále so sebou… a donútila ma oprášiť francúzštinu – rád by som si ju prečítal v origináli, ako všetko, čo čítam – má to svoje čaro. Inými slovami, posunula ma, zlepšila a vyhecovala k novým výšinám… a o tom knihy sú. Ľudia, čítajte a… buďte kultúrni a úprimní.

... a už len dodám, že ma neuveriteľne obohatilo, ako úprimného ateistu, pripraviť a štyri dni osobne sprevádzať pápeža Františka na Slovensku...

A prežil som štyri roky v Indonézii, najväčšej moslimskej krajine založenej na hindu a budha princípoch... a v pravoslávnom Rusku (8,5 roka), kde v Peterburgu na jednej ulici spoluexistujú svätostánky všetkých vierovyznaní, či v pravoslávnom Bulharsku (4 roky) s desaťpercentnou moslimskou menšinou... alebo v luteránskom Nórsku... a všade som prežil a stali sa tieto krajiny mojím domovom, lebo tam žijú ľudia a ja som ČLOVEK. Život je krásny a SLOBODA mysle, srdca, ducha najviac!

Duch ateismu

Duch ateismu

Comte-Sponville André

André Comte-Sponville je současný francouzský filosof a mediální osobnost. Po ukončení studií pracoval jako učitel filosofie na středních školách, později byl téměř patnáct let univerzitním profesorem, nejdéle na katedře filosofie univerzity Paris-1 Panthéon-Sorbonne.

Kúpiť za 8,28 €