Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

A Medzinárodnú Bookerovu cenu 2020 získala...

Aj keď nie som fanatickým sledovateľom svetových literárnych cien, knihy zaradené do užšieho výberu obidvoch Bookeriek si vždy prečítam. Už len tak z profesionálnej zvedavosti...

Obľúbila som si najmä Medzinárodnú Bookerovu cenu. Dáva totiž šancu súťažiť i literatúrou z celého sveta a poskytuje tak potrebnú platformu i pre nezávislých vydavateľov. A ako prekladateľka si vážim, že je tu medzinárodná cena, ktorá hodnotí nielen autora, ale rovným dielom i prekladateľa.

Tento rok som cenu tipovala pre Daniela Kehlmanna a jeho výborný historický román Tyll alebo Mexičanku Fernandu Melchor a jej brutálne rozprávanie Hurricane Season. Mýlila som sa.

Tohtoročnú Medzinárodnú Bookerovu cenu a prémiu 50 000 libier získala mladá Holanďanka Marieke Lucas Rijneveld a prekladateľka Michele Hutchison za román Discomfort of Evening – Nepohoda večera (vydal Faber & Faber).

Jas, desaťročná rozprávačka príbehu, podobne ako sama autorka, vyrastá v bigotnej protestantskej rodine na mliečnej farme v Brabante, v južnom Holandsku. Miestnu komunitu tvoria väčšinou farmári, žijúci odtrhnuto od sveta, „na druhej strane“, ako sa u nich doma zvykne hovoriť, strohým jednoduchým spôsobom života, kde explicitný prejav citov nemá miesto. Jas vyrastá s bratmi Obbe a Matthiesom a sestrou Hannou na statku s vyše sto kravami. Už samotný názov knihy Discomfort of Evening nás varuje, že príbeh nebude radostný. Dva dni pred Vianocami najstarší zo štyroch súrodencov zahynie pri nešťastí v bruslení. Pred čiateľom sa odvíja trauma, ktorú prežíva celá rodina. Každý trúchli po svojom. Sledujeme hrdinku počas niekoľkých rokov po nešťastí, i počas epidémie dobytčej krívačky a slintavky, akoby rodine jedna tragédia nestačila. Prirodzene sa do popredia dostáva otázka viery v Boha. Matku, ktorá čoraz viac upadá do depresií, prenasledujú suicídne myšlienky. Zapriahnutá do práce na farme od rána do večera nemá čas na deti ani na seba, zo dňa na deň stráca na váhe. Odmieta stravu. V takomto stave nie je schopná zabezpečiť zvyčajnú stabilitu pre rodinu. „ Naučila som sa, že hviezdy znázorňujú masové hroby. Každá hviezda je mŕtve dieťa a tá najkrásnejšia a najjasnejšia je náš Matthies. Tak nás to učila naša mama,“ prezradí čitateľovi malá Jas.

Discomfort of Evening je analýzou smútku a vyrovnávania sa so stratou blízkej osoby, no zároveň je o bizarnostiach a premenách, ktoré sprevádzajú dospievanie. Jas neustále nosí červený kabát, ktorý si odmieta vyzliecť, pod posteľou si drží žaby a verí, že jej matka skrýva v pivnici Židov. Brat Obbe predvádza niekedy hrôzostrašné rituály, ktorými chce privolať mŕtveho Matthiesa.

Autorka Marieke Lucas Rijneveld podáva neosladený obraz detstva naplneného násilne potlačovanými citovými prejavmi, náboženským fanatizmom, emočne vzdialenými rodičmi, nebezpečnými rituálmi a pubertálnym sexuálnym prebúdzaním.

Druhá polovica románu je miestami až príliš epizodická, dej sa len naznačí a končí bez vysvetlenia. Zážitky dieťaťa sa miešajú dlhými obdobiami banality. Textu potom chýba dynamika a začína byť nudný. Takžiež témy detského sexuálneho experimentovania, hrdinkiných tráviacich problémov, či telesného poškoďovania sa, postupne pripadajú čitateľovi priam neznesiteľné. Žiaľ, ukončenie románu je zbytočne dramaticky vyvrcholené, a vlastne nás neprekvapí. Krehkosť a lyrickosť rozprávania sa tým zbytočne naruší.

Holanďanka Marieke Lucas Rijneveld reprezentuje najmladšiu autorskú skupinu a je zaiste zaujímavý literárny objav.

Jej štýl miestami pripomína prózu Američanky Ottessy Moshfeghovej a jej román Eileen alebo poviedkárku Kristen Roupenian a poviedku Cat Person či You Know You Want This. Holanďanka Rijneveld sa môže hrdo pridať k týmto autorkám, ktoré vytvárajú akýsi literárny podžáner, ktorého produkty nás čitateľov nás miestami napĺňajú hrôzou a nepokojom.

Marieke Lucas Rijneveld sa narodila v roku 1991. Vydala zbierku poézie, ktorú literárna kritika veľmi kladne privítala. Jej debut Discomfort of Evening nominovali na cenu Libris Literature Prize a získala cenu ANV – literárne ocenenie za holandský debut.


Marijeke Lucas Rijneveld: Discomfort of Evening, Atlas Contact, Amsterdam, 2018

Do angličtiny preložila Michele Hutchison. Faber & Faber Ltd., London 2020.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Longlist Booker Prize

Správy

Longlist Booker Prize

Organizácia udeľujúca prestížne ocenenie Booker Prize oznámila zoznam autorov, ktorí sa uchádzajú o post laureáta tohto ocenenia za rok 2022. Publikácie pochádzajú z dvanástich krajín a sú medzi nimi aj Claudia Piñeiro a David Grossman. Oboch autorov má v archíve prekladových kníh aj vydavateľstvo Artforum.

Literárne hviezdy i debutantky medzi finalistami Man Booker Prize

Správy

Literárne hviezdy i debutantky medzi finalistami Man Booker Prize

Širší výber finalistov Man Bookerovej ceny pre rok 2017 je plný naozaj zvučných mien. V zozname sa nachádzajú nové romány Paula Austera, Arundhati Royovej, Georga Saundersa, Ali Smithovej, Zadie Smithovej a Colsona Whiteheada, ale aj románové prvotiny.

Britská literárna cena pre ženské autorky 2020

Správy

Britská literárna cena pre ženské autorky 2020

Tohtoročnú prestížnu britskú literárnu cenu pre ženské autorky získala Írka Maggie O´Farrellová za román Hamnet. Víťazku vyhlásili 9. septembra na slávnostnom odovzdávaní tejto významnej literármej ceny, ktorú udeľujú každoročne už od roku 1996.