Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Aj prváci majú svoje tajomstvá

Daniel Pennac vo svojej knihe Ako román píše o právach čitateľa. Posledný bod sa volá Právo mlčať. Je to právo na tajomstvo a múdry učiteľ Pennac radí nepýtať sa čitateľa, čo z prečítaného pochopil. On nám to aj tak povie sám - aspoň ten malý. My však môžeme malému čitateľovi pomôcť na jeho objavnej ceste tým, že mu prinesieme vhodné knižky. Vybrali sme pre vás sedem knižiek - noviniek aj starších osvedčených. Pri ich výbere sme nezabudli prihliadať ani na veľkosť písma, hľadali sme kratšie texty, rým, fakty a pravdaže humor. A nezabudli sme ani na náročných čitateľov.

Taras Prochasko: Kto nám z neba sype sneh (Buvik 2017)

Knižka o priateľstve. Pôvabná rozprávka o krtkovi Ňufíkovi, jeho žene Ňufke a o ich trinástich krtíčatkách poteší aj prváka. Prináša príbehy o radosti zo života a o sile priateľstva. A aj o tom, ako deti rastú, objavujú svet a kladú otázky, na ktoré treba odpovedať. Jedna z nich dala knižke aj meno. Dielo ukrajinských autorov Mariany a Tarasa Prochaskovcov bolo na Ukrajine ocenené ako najkrajšia detská kniha roka 2013 a dostalo sa do svetového katalógu The White Ravens 2014.

Tomáš Janovic: Dínom-dánom (LIC 2017)

V žartovných riekankách a povedačkách objavujú deti krásu rýmu a rytmu. A zároveň sú to krátke texty, ktoré spravia prvákovi radosť, že sa mu podarila celá strana. Netradičné ilustrácie Tomáša Klepocha a veľkorysý formát riekankám Tomáša Janovica svedčia.


Wojciech Widlak: Pán Gulôčka (OZ Slniečkovo 2016)

Knižka s krátkymi príbehmi a veľkými písmenami, kde deti nájdu riešenia rôznych situácií primerané ich veku. Problémy typu – noví susedia či stratené okuliare – sú bežnými situáciami, no vyriešiť ich nemusí byť pre dieťa bez skúseností ľahké. Sprievodcom im môže byť odpúšťajúci úsmev pána Guľôčku, ktorý však učí deti rešpektovať pravidlá a vidieť zázračné veci. A zároveň nás jeho príbehy neodvádzajú od skutočnosti.


Josef Čapek: Rozprávky o psíčkovi a mačičke (Eastone Books 2010)

Obľúbené rozprávky o psíčkovi a mačičke, ako spolu gazdovali v malom domčeku pod lesom, ako si v ňom spolunažívali a chceli robiť všetko tak, ako robia veľkí ľudia a ešte o všelijakých iných veciach. Klasickú rozprávkovú knižku sme čítali ako deti aj my - skúsenosti psíčka a mačičky sú však univerzálne a prenosné skrz generácie.


Astrid Lindgrenová: Karlsson zo strechy (Slovart 2008)

Kniha pre náročnejšieho čitateľa, ktorý má rád humor a vylomeniny. Hlavnou postavou je osemročný Braček, ktorého vo voľných chvíľach sprevádza lietajúci Karlsson. Ten býva na streche. A nie vždy vymýšľa bezpečné dobrodružstvá.


Alexandra Salmela: Žirafia mama a iné príšery (Artforum 2013)

Krátke rozprávky plné fantázie a krásnych ilustrácií. Fantázie, ktorej deti veľmi dobre rozumejú, i keď rodičia môžu spočiatku zostať zarazení. A preto sa nebudú čudovať magnetickému rytierovi, mame, ktorá sa mení na žirafu, blatovej príšere a iným výmyslom.


Pavla Hanáčková: Nečakané priateľstvá. Ako si zvieratá a rastliny pomáhajú (Albatros 2017)

Nečakané priateľstvá nájdu v tejto knižke prváci, ktorí majú nos najradšej ponorený v encyklopédiách a zaujíma ich príroda, rastliny a zvieratá. Aj tie prišli na to, že je dobré mať spojenca. No nielen zvieratá, ale aj rastliny si môžu navzájom pomáhať.



Martina Jánošíková (EDUdrama) a Róbert Dobrocký (Artforum)

P.S.: Pennacova kniha je výborným sprievodcom pre rodičov, ktorí chcú, aby deti neprestali čítať.

Zobraziť diskusiu (0)

Kto nám z neba sype sneh

Kto nám z neba sype sneh

Kto nám z neba sype sneh

V rodine krtkovcov prišli na svet dvojičky. Všetci majú veľkú radosť, keď odrazu sa jedno z nich kamsi zatúla... Pôvabná rozprávka o krtkovi Ňufíkovi, jeho žene Ňufke a o ich trinástich krtíčatkách prináša príbehy o radosti zo života a o sile priateľstva. A aj o tom, ako deti rastú, objavujú svet a kladú otázky, na ktoré treba odpovedať.

Kúpiť za 8,82 €

Pán Gulôčka

Pán Gulôčka

Widlak Wojciech

Pán, ktorý vie, ako sa vysporiadať s katastrofou, prísť so zaujímavou zábavou a pritiahnuť pozornosť. Pretože v dome Pána Guľôčku nie je nikdy nuda. Ako niekedy málo stačí, aby sa stali veci zázračné, a zároveň nás pritom neodvádza od skutočnosti. Problémy typu – noví susedia, stratené okuliare, krídla – sú bežnými situáciami a ich riešenia sú často ľudskými či detskými riešeniami v plnej miere.

Kúpiť za 7,20 €

Rozprávky o psíčkovi a mačičke

Rozprávky o psíčkovi a mačičke

Josef Čapek

Josef Čapek

Kúpiť za 6,64 €

Karlsson zo strechy

Karlsson zo strechy

Lindgrenová Astrid

Osemročného Bračeka nikto nemá rád. Tato mu vyčíta, že prišiel neskoro, mama novú dieru na nohaviciach a súrodenci si z neho uťahujú. Ešteže má neobyčajného kamaráta, ktorý dokáže lietať.

Kúpiť za 6,60 €

Žirafia mama a iné príšery

Žirafia mama a iné príšery

Salmela Alexandra

Uletené rozprávky s fantastickými ilustráciami. Fantastické rozprávky s uletenými ilustráciami. Saša Salmela a Martina Matlovičová. A k tomu žirafia mama, magnetický rytier, blatová príšera a iné potvory. Fantastické a uletené. Úplne normálne. No nie?

Kúpiť za 12,67 €

Nečakané priateľstvá alebo Ako si zvieratá a rastliny pomáhajú

Nečakané priateľstvá alebo Ako si zvieratá a rastliny pomáhajú

Hanáčková Pavla

Antilopa a pavián. Čo je to za nesúrodý pár? Nenechaj sa pomýliť, je to zohraná dvojica. Navzájom na seba dávajú pozor, aby sa ubránili pred nepriateľmi. Podobne ako títo dvaja huncúti, aj ďalšie zvieratá prišli na to, že je dobré mať spojenca. No nielen zvieratá, ale aj rastilny si môžu navzájom pomáhať. Vydaj sa s nami na cestu prírodou, na ktorej sa dozvieš, že priateľstvo môžeš nájsť úplne všade!

Kúpiť za 7,19 €

Tomáš Janovic

Tomáš Janovic

Dínom-dánom

To najlepšie z tvorby Tomáša Janovica pre deti nájdete v knihe Dínom-dánom, ktorú ilustroval Tomáš Klepoch a dizajnovo vybavil Palo Bálik. Retro básne a rozprávky hovoria o tom, že fantázia je priestor pre tvorivý dialóg a pre dieťa je stále najdôležitejšou istotou fungujúca, celistvá, milujúca rodina.

Kúpiť za 10,35 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!