Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Aj temné stránky histórie treba neustále pripomínať

Jussi Adler-Olsen je vo svete severských krimi trilerov známe meno. Složka 64 je štvrtým dielom jeho už osemdielnej série Oddělení Q. Obsahuje všetko, čo je pre Adler-Olsenove príbehy typické: strhujúci dej so zaujímavou zápletkou, sarkastický humor, niekoľko dejových línií a sympatické, dobre vykreslené postavy.

Sprogø je nenápadný ostrov v Severnom mori. Čo na ňom ale Jussiho Aldera-Olsena zaujalo natoľko, že z neho spravil základný pilier pre takmer šesťstostranový román? V roku 1923 na Sprogø založil lekár Christian Keller ústav, ktorý bol niečím medzi liečebňou a väzením. Podnetom pre jeho založenie bol v tom čase v Dánsku veľmi pretriasaný názor, že všetky „neprispôsobivé živly“ spoločnosti možno mať pod dohľadom a kontrolovať ich. Preto sa na ostrov dostali ženy, ktoré vykonávali prostitúciu, boli drogovo závislé, prepadli alkoholu, nakazili sa pohlavnou chorobou, ale aj tie, ktoré sa previnili len nejakým drobným priestupkom alebo boli pre niekoho nepohodlné. Praktizovanie eugeniky na ostrove zapríčinilo, že ženy boli po opustení ostrova buď psychicky na dne, alebo nedobrovoľne sterilizované, v horšom prípade oboje. Okrem sterilizácie sa na ostrove vykonávali aj nelegálne potraty. Podľa záznamov prešlo ústavom na Sprogø do roku 1961 vyše päťsto žien. Strávili v ňom v priemere sedem rokov, najdlhšia zaznamenaná internácia trvala až tridsaťosem rokov.

„Skutečně dánská vláda schválila, ano, klidně by se dalo říct i podporovala podobná zvěřstvá a útoky, které prováděli dobře vyškolení lékaři a sociálni pracovníci? Dalo se to jen velmi těžko pochopit. Ale přesto. I v dnešním Dánsku zažívají lidé odlišné zacházení. Zatím toho ale nebylo moc, aby vznikaly skandály.“ (s. 305)

O temnej časti dánskej histórie píše Adler-Olsen so značnou horkosťou a samotný príbeh je nezvyčajne temný a smutný. Adler-Olsen nám predstavuje Nette Hermansenovú, ktorá nemala dobré rodinné zázemie a bola tzv. problémovým dieťaťom. Zanedlho skončila na Sprogø. Zoznámila sa so ženami, ktoré postihol rovnaký osud ako ju, ale aj s tyranskou hlavnou sestrou Gitte Charlesovou a doktorom Curtom Wadom, ktorý o niekoľko desaťročí založí hnutie Čistý zítřek a s ním sa derie do parlamentu. Členmi hnutia sú prominentní lekári, zdravotné sestry a právnici, ktorí sa stotožňujú s filozofiou Christiana Kellera.


Na pracovný stôl Carla Mørcka z oddelenia Q pre nevyriešené prípady sa postupne dostane päť spisov. Päť nezvestných osôb, ktoré mali napojenie na Curta Wada alebo ostrov Sprogø. Boli ich zmiznutia náhodné alebo je za nimi nejaký premyslený plán?


Diela Jussiho Adlera-Olsena ponúkajú autentický obraz spoločnosti, aká bola, aká je a aká môže byť, ak nenastane zmena. Adler-Olsen sa vždy zameria na určitý sociálno-spoločenský problém, rozpracuje ho a na jeho základoch vybuduje uveriteľný, napínavý a zároveň zaujímavý príbeh. Tentokrát si vybral veľmi vážnu a zložitú tému, ale opäť ju spracoval na výbornú a ponúkol príbeh, ktorý nehovorí len o ústave na Sprogø. Rozoberá vyrovnávanie sa jednotlivca s temnou minulosťou a jej dôsledkami, uvažuje nad podstatou zla a nad príčinami pomsty, ktorá nemusí vždy chutiť sladko, a opisuje zúfalý boj Nette Hermansenovej za ľudskú dôstojnosť a dosiahnutie spravodlivosti.

„Náhle se Asad přestal usmívat: (...) ‚Nenávidím to. (...) Nenávidím, když si někdo myslí, že je lepší než ostatní lidé. Rasová nadřazenost, znáte to. Rozdělování lidí na více a méně hodnotné. (...) Ale o to přece u nás lidí jde, ne? (...) Myslet si, že jsme lepší než ostatní. O to se snaží všichni, nebo se pletu?‘“ (s. 163)

Je až neuveriteľné, že vo vyspelej dánskej spoločnosti skoro štyridsať rokov fungovalo zariadenie, ktoré by sme mohli porovnávať s nacistickými koncentračnými tábormi. Ústav, ktorý mal zlepšiť morálku neprispôsobivých žien, bol, paradoxne, to najnemorálnejšie, čo v Dánsku vymysleli. Ale ako už povedal John Fitzgerald Kennedy, národ, ktorý zabúda na svoju minulosť, nemá ani budúcnosť, a tak nezabúdajme, ale radšej sa poučme.


Jussi Adler-Olsen: Složka 64

Host, 2013





Zobraziť diskusiu (0)

Složka 64 (tvrdá väzba)

Složka 64 (tvrdá väzba)

Adler-Olsen Jussi

Čtvrtý případ Carla Morcka z oddělení Q. Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogo.

Kúpiť za 15,58 €

Složka 64

Složka 64

Adler-Olsen Jussi

Čtvrtý díl oblíbené série o kodaňském policejním oddělení Q, zabývajícím se nevyřešenými případy, jejíž první tři části byly také zfilmovány. (Snímek Vzkaz v láhvi vstoupí do českých kin 2. 6. 2016)Zneužívání a násilí patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprog?. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, již následky zdejšího pobytu pronásledují celý život.

Kúpiť za 10,95 €

Složka 64 (mäkká väzba)

Složka 64 (mäkká väzba)

Adler-Olsen Jussi

Čtvrtý případ Carla Morcka a jeho oddělení Q. V roce 1987 došlo k řadě zmizení osob, jež spojovala jedna osoba a její životní osud: Nete Hermansenová.

Kúpiť za 11,59 €

Podobný obsah

Šepot včel

Recenzie

Šepot včel

Ešte je len začiatok sezóny a už také prekvapenie. Meno Sofía Segovia bude u nás niečo vravieť asi len malému počtu zasvätencov. Bolo by však večnou škodou túto pozoruhodnú mexickú autorku bez výraznejšieho povšimnutia minúť. Jej vysoko hodnotený román s uhrančivým názvom Šepot včel by mohol strhnúť prakticky každého priaznivca klasického magického realizmu, ktorý si tak aj v súčasnosti udržiava nadštandardnú kvalitatívnu úroveň. V tomto prípade sa o tom môžeme presvedčiť vďaka českému vydavateľstvu Host, kde tento krásne spracovaný titul vyšiel v preklade Romany Bičíkovej.

Osmý život (pro Brilku)

Recenzie

Osmý život (pro Brilku)

Jedno z najväčších prekvapení na poli historického románu za posledných niekoľko sezón. Myslím, že toto môžeme celkom smelo tvrdiť o vskutku impozantnej próze Osmý život (pro Brilku) od Nino Haratischwiliovej – nemeckej spisovateľky, dramatičky a režisérky s gruzínskymi koreňmi. Nesporné kvality tohto monumentálneho textu možno už nejaký čas objavovať aj zásluhou českého vydavateľstva Host, kde vyšiel vo výbornom preklade Michaely Škultétyovej.

Tyhle fragmenty

Recenzie

Tyhle fragmenty

Bianca Bellová ponúka krátke, no literárne klenotnícke poviedkové útvary zhromaždené v poviedkovej zbierke Tyhle fragmenty (Host, 2021). Po každom príbehu zostáva čitateľ vyprovokovaný vlastným mozgom, aby bol anonymným autorom posledných slov.