Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ak ťa znásilnia, budeš o tom verejne hovoriť?

Alebo uprednostníš zostať v úzadí ako mnohé, nespočetné obete sexuálneho násilia po celom svete? Pred touto otázkou stála v roku 2015 aj autorka knihy Čierna skrinka, japonská reportérka Šiori Itó. Jej prípad bol však zložitejší vzhľadom na okolnosť, že človek, ktorý ju znásilnil, bol prominentný japonský novinár s rozsiahlymi väzbami vo vládnych kruhoch.

Príbeh Šiori je dnes, našťastie, vďaka jej odvahe, ambíciám a zmyslu pre spravodlivosť známy nielen v Japonsku, ale aj USA a mnohých krajinách Európy a Ázie. Po publikovaní knihy v roku 2017 sa výpoveď Itó stala neoddeliteľnou súčasťou hnutia #MeToo v Japonsku a tým aj potrebným katalyzátorom kultúrnych a právnych reforiem. Medzinárodné médiá informovali o každom kroku v jej príbehu, televízia BBC uviedla film pod názvom Japonská tajná hanba – o žene, ktorá šokovala Japonsko verejným obvinením zo znásilnenia v krajine, kde sa len zriedka diskutuje o sexuálnych zločinoch. Koncom roku 2019 Itó vyhrala občiansky súd proti páchateľovi Nirojukovi Jamagučimu a o rok nato ju americký časopis Time zaradil do rebríčka 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Osud mladej reportérky mohol však byť úplne iný. Policajná výpoveď mohla skončiť v „čiernej skrinke“ spolu s ostatnými podobnými nepohodlnými prípadmi.

Kniha je rozdelená do dvoch línií: z jednej strany ide o dôkladnú kritickú štúdiu japonskej spoločnosti v rozličných oblastiach (zdravotníctvo, právny systém, vyšetrovacie orgány, médiá či každodenný postoj jednotlivcov). Šiori z pozície profesionálnej novinárky poukazuje na hlboké zlyhanie štátu pri vytvorení vhodných podmienok pre obete sexuálneho násilia, pretože o svojich traumách nemôžu hovoriť a domôcť sa spravodlivosti.

V druhej rovine Šiori analyzuje svoje pocity aj situáciu, ktorá nastala po tom, ako ju znásilnil človek, ktorému dôverovala a mala pred ním rešpekt. Opisuje reakciu rodiny, svoj strach z toho, že sa niečo také otrasné môže prihodiť jej blízkym.

„Aký má zmysel, aby som stále prosila o pracovné miesto novinárky? Ak sa v svojom vnútri nedokážem postaviť čelom k realite, nemám predsa potrebné vlastnosti, ktoré práca novinára vyžaduje. A možno bude predsa len lepšie, keď nebudem môcť pracovať vo svojej vytúženej sfére. Ak nebudem žiť v súlade so svojimi presvedčeniami, už to viac nebudem ja, nech ide o akúkoľvek prácu.“

Poukazuje na fakt, že tak ako aj v jej prípade, obrovské množstvo znásilnení sa neodohráva v „tmavej uličke“, ale na pracovisku, večierkoch a iných nápadných miestach a ako páchatelia často vystupujú nie neznámi maniaci, ale ľudia z blízkeho okolia obete.

Väčšina problémov, ktorým sa autorka venuje, sa pritom hlboko dotýka aj slovenskej spoločnosti, čo nás nabáda reflektovať náš vzťah k sexuálnemu násiliu.


Informácie sú z tlačovej správy vydavateľstva KPTL.

Zobraziť diskusiu (0)

Black Box

Black Box

Itó Šiori

Čierna skrinka je osobnou výpoveďou japonskej novinárky Šiori Itó, ktorá si dovolila spraviť niečo, čo ženy v japonskej spoločnosti nerobia: verejne prehovorila o tom, ako bola v roku 2015 znásilnená prominentným japonským novinárom Norijukim Jamagučim. Bezprecedentné odhodlanie autorky búrať tabu o sexuálnom násilí páchanom na ženách v japonskej spoločnosti vzbudilo široký záujem svetových médií.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

DAV. Próza slovenskej ľavicovej avantgardy

DAV. Próza slovenskej ľavicovej avantgardy

Komentovaná antológia DAV. Próza slovenskej ľavicovej avantgardy, ktorej editorom je Michal Habaj, obsahuje prozaickú tvorbu členov hnutia DAV z rokov 1922 až 1926 (J. Tomášik-Dumín, A. Sirácky, D. Okáli, J. Poničan, L. Novomeský, E. Urx, J. Elen, J. Zindr, P. Jilemnický).

Úryvok z knihy Ekológia a politika

Úryvok z knihy Ekológia a politika

André Gorz

Dve vizionárske eseje obsiahnuté v knihe: Ekológia a politika a Ekológia a sloboda, pochádzajú z pera francúzskeho filozofa, jednej z najvýraznejších postáv politickej ekológie ANDRÉHO GORZA. Napísal ich v 70. rokoch minulého storočia a ich ústrednou témou sú najhlbšie príčiny a dôsledky ekologickej krízy. „Vieme, že náš svet sa skončí; že ak budeme takto pokračovať, život v moriach a riekach zanikne, pôda stratí prirodzenú úrodnosť, vzduch v mestách nás zadusí a život sa stane privilégiom tých, ktorí jediní budú mať právo stať sa vyvolenými exemplármi novej ľudskej rasy, prispôsobenej chemickými procesmi na novú ekologickú niku, ktorú pre ňu synteticky získajú biologickí inžinieri...“ (André Gorz)

Čo ak by na protest prišli všetci?

Čo ak by na protest prišli všetci?

Mark Fischer

Úryvok z knihy od Marka Fischera – Kapitalistický realizmus. Je ľahšie predstaviť si koniec sveta ako koniec kapitalizmu? Od roku 1989 sa kapitalizmus prezentuje ako jediný možný politicko-ekonomický systém. Filozof a publicista Mark Fisher vo svojej knihe opisuje vývoj a základné princípy ideológie kapitalistického realizmu, ktorá triumfuje práve preto, že predstiera, že žiadnou ideológiou nie je. Analýzou konkrétnych príkladov z politiky, filmu a literatúry dokazuje, že kapitalistický realizmus ovplyvňuje všetky sféry moderného spôsobu života a kladie si otázku: existuje alternatíva?