Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čakanie na sneh

Čakanie na sneh bude druhou detskou knihou od Petra Gärtnera. Autor vošiel do pozornosti v roku 2017 svojím debutom O čertovi Kolofónovi. Kniha bola napísaná na motívy rovnomennej úspešnej divadelnej hry jeho bábkového divadla Morgonrock. V Čakaní na sneh sa však posúva od rozprávky viac k realizmu. Hrdinom príbehu je malý chlapec vo veku dieťaťa na prvom stupni základnej školy. Tejto vekovej kategórii je kniha venovaná.

„Momentálne pracujem na viacerých textoch, kde sa snažím vytvoriť niečo ako ‚Deti z Bullerbynu na deväťdesiatkovom slovenskom sídlisku‘. Niečo z toho práve vychádza na pokračovanie v Slniečku a Čakanie na sneh je prvý ucelený text z tejto mojej snahy, ktorý zároveň vychádza knižne,” vysvetľuje autor.

Koncept knihy zahŕňa aj veľké množstvo ilustrácií, keďže bude určená pre prvočitateľov. Tie jednak text odľahčia, no zároveň budú slúžiť aj na ilustráciu reálií z minulosti, ktoré už dnešné deti určite nepoznajú. O ilustrácie sa postarala Marta Matus, čerstvá absolventka ateliéru ilustrácie na VŠVU, ktorá ma už na konte spolupráce s vydavateľstvami E. J. Publishing či Albatros. Sú poňaté lyricky a civilne, aby vystihli atmosféru obdobia príchodu zimy.

„Vždy som chcel napísať ‚knihu o snehu‘. Zachytiť, čo znamená pre malé deti zima. Dej sa odohráva od konca jesene do Vianoc a vo voľnom, nie veľmi dramatickom slede zachytáva rôzne detské rituály a zvyky. Takže ono to vlastne nie je tak úplne zimná kniha, skôr som sa snažil zobraziť také mravčanie v bruchu, keď už sa všetci na ten sneh tešia. Vzhľadom na námet som zvolil viac lyrický prístup, ktorý som vo svojej doterajšej tvorbe takmer vôbec nepoužíval. Kniha tak bude, aspoň dúfam, čiastočne aj odkazom na pôvodnú slovenskú literatúru pre deti a mládež. Dielo som zároveň písal tak, aby vytvorilo dialóg medzi deťmi a rodičmi, keďže hovorí o tom, ako sa Vianoce a zima prežívali kedysi. Ten dej príbehu je trochu také bezčasie, sú to síce deväťdesiate roky, ale mnoho vecí sa v tej dobe žilo ešte tak ako v osemdesiatych alebo sedemdesiatych rokoch. Mojím zámerom je tak u malých čitateľov formovať povedomie o minulosti,” slovami Petra Gärtnera.

Na grafickej úprave sa podieľa skúsený dizajnér Peter Gála, ktorý má za sebou množstvo spoluprác s vydavateľstvami Artforum, Slovart či ďalšími. Bude to zároveň prvá kniha vychádzajúca vo vlastnej vydavateľskej réžii autora. Krst knihy je naplánovaný na koniec októbra. Kniha vzniká vďaka podpore Fondu na podporu umenia.

Úryvok:

„Celé sídlisko čaká na sneh. Už niekoľko dní je sneženie cítiť vo vzduchu, a keď ťahajú rodičia svoje deti domov zo školy, všetky sa pozerajú do neba, kedy začne padať. Ráno, hneď keď rozlepím oči, bežím k oknu, ale vonku stále nie je bielo.

Aj v škole pozerám z okna a myslím na sane, ktoré čakajú v zamknutej pivnici. Keď sa poobede vrátim, idem ich do kočikárne skontrolovať. V kočikárni je plno rárohov: bicykle, kvetináče, detská ohrádka, lopatky do piesku, a tam vzadu sa skrývajú aj moje sane.”




Peter Gärtner (1986) ‒ spisovateľ, divadelník, absolvent odboru scenáristika a dramaturgia na VŠMU (2011). Jeho prvotina je detská ilustrovaná kniha O čertovi Kolofónovi (2017), ktorá vychádza z rovnomennej bábkovej hry. Autor sa pred písaním kníh venoval práve bábkovému divadlu a okrem písania hier pre vlastné divadlo má na svedomí aj scenár k inscenácii Lovci duchov v Bábkovom divadle Žilina (2019). Jeho ďalším románom bola kniha Veľký román (Zum Zum production, 2019). Okrem iného sa venuje aj písaniu scenárov pre televízie, recenzií a blogov a organizovaniu rôznych kultúrnych podujatí.



Zobraziť diskusiu (0)

O čertovi kolofónovi

O čertovi kolofónovi

Peter Gärtner

Prepis rovnomennej úspešnej divadelnej hry, s ktorou kočovné Bábkové divadlo Morgonrock pochodilo celé Slovensko. Ustráchaný čert Kolofón doteraz iba dobroty z pekelného kotla vylizoval, ale teraz musí Luciferovi priniesť dve neposlušné deti! Na zemi stretáva pokrokovo zmýšľajúcich Janka s Marienkou, citovo rozorvanú Ježibabu, lúpežníkov a zdravú bio stravu.

Kúpiť za 10,93 €

Veľký román

Veľký román

Peter Gärtner

Tridsiatnik Martin Komínek sa už dlhé roky snaží získať finančnú podporu od Literárneho inštitútu na napísanie svojho Veľkého románu, ako pateticky sám nazýva knihu, na ktorej pracuje. Keď mu jedného dňa Inštitút udelí dotáciu, nedokáže tomu uveriť.

Kúpiť za 12,26 €

Podobný obsah

Čtveřice českých oceněných dětských knih

Správy

Čtveřice českých oceněných dětských knih

Ocenění Zlatá stuha, které pořádá česká sekce IBBY (Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu), hodnotí knižní tvorbu pro děti a mládež za uplynulý rok. Porotci letos volili z více než 230 přihlášených titulů, které hodnotili z pohledu literárního i výtvarného; svou kategorii má i komiks, jež kombinuje obojí, a vybíraly se i nejlepší překlady.

Depešáci

Recenzie

Depešáci

Depešáci od Petra Gärtnera a Ďura Balogha majú v prvom rade potenciál mládežníckej knižnej série, hoci vidieť, že tento pokus je opatrný a nenásilný. Hľadá si jazyk k dnešnej generácii – no a to nie je najvďačnejšia ani najľahšia úloha. V každom prípade, nekriticky si myslím, že by sa to mohlo podariť, lebo napokon, kniha Depešáci má všetky aspekty, ktoré by podľa mňa mala mať literatúra určená pre mládež. No a je dojímavé čítať, ako sa za také krátke obdobie časy pohli.

Spomienková prechádzka detstvom s krpcami z tretieho vchodu

Recenzie

Spomienková prechádzka detstvom s krpcami z tretieho vchodu

Peter Gärtner píše pre deti celkom rád. Dôkazom je jeho v poradí tretia detská knižka s názvom Krpci z tretieho vchodu a rovnako jeho činnosť v kočovnom bábkovom divadle Morgonrock, kde pôsobí ako scenárista a režisér. V jeho tvorbe by sme však našli aj diela pre dospelého čitateľa, ako napríklad kniha Veľký román alebo ešte stále čerstvá novinka – životopisný komiks o Lasicovi a Satinskom s názvom Radostná správa.