Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Chlapec na vrchole hory

Pre dospelého čitateľa, ktorý sa už stretol s príbehmi z druhej svetovej, to bude ľahké čítanie, pretože niečo podobné určite videl alebo držal v rukách. Ale knihu Chlapec na vrchole hory by som v prvom rade dala do rúk mladším tínedžerom, pokojne od 9, ideálne od 12 rokov. Je to síce príbeh, ktorý sa stal počas vojny, ale neobsahuje žiadne drastické scény. Jeho hlavnou ideou nie je smrť, ale vymývanie mozgu mladého človeka.

V tejto recenzii prezradím kúsok deja, čo by mohli niektorí jej čitatelia považovať za spojler. Robím to preto, aby som pomohla rodičom sa rozhodnúť, či je táto kniha vhodná pre ich deti. Jej téma je aktuálna a je písaná tak, aby mladému človeku pomohla pochopiť historické súvislosti s tým, čo sa aktuálne deje vo svete.

Na to, aby sa kniha tínedžerom dobre čítala, musia poznať aspoň základ - čo bola druhá svetová, o čo v nej išlo, kto bol Hitler, akú úlohu mala Eva Braunová, prečo sa stavali pracovné tábory, kde a čo bolo Orlie hniezdo, v knihe nazývané Obersalzberg. Táto látka sa preberá až na konci ZŠ, preto mladším treba čo - to vysvetliť. Možno nie všetko, kniha otvára viacero tém, z ktorých po dočítaní budú zrejme ďalšie dôležité rozhovory, na ktoré by si každý rodič mal nájsť čas. Zaujímavou osobnosťou, hodnou samoštúdia, ktorá sa v deji objaví, je napr. aj vojvoda z Winsdoru s manželkou Wallis Simpsnovou. Ich lovestory je vcelku známa - kráľ Eduard VIII. sa takmer po roku vládnutia vzdal trónu, pretože miloval dvakrát rozvedenú američanku Wallis a na rozdiel od vládnutia, jej lásky sa vzdať nevedel. Kým pre toto gesto sa ich príbeh často spomína ako ukážka sily pravých citov, už menej sa hovorí o tom, že vojvoda mal veľmi blízko k nacistickým myšlienkam a kto vie, čo by sa v Európe bolo stalo, ak by ostal na tróne a spojil sa s Hitlerom.

Dej knihy Chlapec na vrchole hory sleduje život Pierrota narodeného v Paríži francúzskej matke a nemeckému otcovi. Po prvej svetovej vojne ostalo nielen medzi národmi, ale aj medzi manželmi množstvo tém tabu. Mama v istej chvíli povie vetu, ktorá akoby vystihla celú časť týchto európskych dejín: “Lebo tak sa to robí u nás doma. Odstrkujeme od seba ľudí, ktorých máme radi, nerozprávame sa o dôležitých veciach a nedovolíme, aby nám niekto pomohol.”


Celý text Zuzany Štelbaskej si môžete prečítať na jej blogu v Denníku N




Zobraziť diskusiu (0)

Chlapec na vrchole hory

Chlapec na vrchole hory

Boyne John

Autor slávneho Chlapca v pásikavom pyžame už tretíkrát zvolil neľahkú tému: vojna očami dieťaťa. V druhom románe Zostaň, kde si, a potom odíď, sa venoval prvej svetovej vojne a teraz sa opäť vrátil k druhej svetovej vojne v príbehu chlapca Pierrota, ktorýsa narodil v Paríži, ale predčasná smrť oboch rodičov spôsobila, že sa po krátkej zastávke v sirotinci ocitol v horskom sídle Adolfa Hitlera, kde jeho teta Beatrix pracuje ako gazdiná. Hitler mu do istej miery nahrádza otca, Pierrot sa v ňom vidí, túži sa mu podobať. Chlapec je svedkom mnohých historických okamihov, napríklad návštevy vojvodu z Windsoru s manželkou Wallis Simpsonovou. Ako ho poznačí život v Berghofe pod krídlami Führera? Príbeh o tajomstvách, zrade, morálnej zodpovednosti a odpustení. Príbeh, pri ktorom si čitateľ položí otázku: Čo by som robil ja?

Kúpiť za 8,46 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!