Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čím potešiť milovníkov histórie?

Výberom historických kníh začíname náš každoročný decembrový seriál, ktorý vám môže pomôcť nájsť knihu pre blízkych - pokiaľ neviete s výberom pohnúť sami. Knihy podľa kategórií, s ktorými sa najčastejšie pred Vianocami stretávame v kníhkupectvách, sme vyberali spolu s našimi spolupracovníkmi, kamarátmi, recenzentami, kníhkupcami a oslovili sme tých, ktorí sa v tej ktorej kategórii vyznajú. Historik Jakub Drábik, sám autor výbornej knihy Fašista, vybral päť kníh o histórii, ktoré stoja za pozornosť, štyri sme prihodili do výberu my.

Michal Habaj: Objavné cesty staroveku (Perfekt 2017)

Zvedavosť hnala mužov a ženy smerom k nepoznaným krajinám už odpradávna. Michal Habaj napísal prvú knihu v slovenskom prostredí, ktorá tieto objavné cesty približuje. Čitateľsky veľmi príjemný text vás prevedie objavnými cestami Grékov, Rimanov, či Egypťanov, odpovie na niekoľko otázok o pôvode názvov ako Británia alebo Atlantída, vysvetlí technické limity či zemepisné nástrahy, ktorým museli starovekí cestovatelia čeliť a mnoho ďalšieho. Ak máte radi knihy Vojtecha Zamarovského, alebo kvalitnú literatúru z dejín staroveku, toto je pre Vás ten správny výber.

Diana Duchoňová – Tünde Lengyelová: Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku: radosti slávností, strasti každodennosti (Veda / Historický ústav SAV 2016)

Asi len málokto by predpokladal, že problematika stravovania šľachticov, ich rodín a dvoranov na hradoch alebo panských sídlach je tak komplexná a zložitá téma. Celú cestu pokrmu od suroviny až na honosný prestretý stôl panskej spoločnosti sa napriek tomu podarilo dvojici autoriek popísať s ľahkosťou a vecne, ako by o nič nešlo. Priniesli originálne a v slovenskej historiografii ojedinelé spracovanie témy stravovania šľachticov, ktoré zaujme i nehistorika. Zárukou kvality, fundovanosti a čitateľnosti práce sú už samotné mená autoriek, ktoré sú slovenskému čitateľovi dobre známe. Komu by to nestačilo, tak spomeniem aspoň to, že za túto prácu získali cenu literárneho fondu a tiež cenu Slovenskej akadémie vied. Žiada sa dodať hádam už len to, že táto kniha je „chuťovka“.


Simon Sebag Montefiore: Romanovovci (1613 - 1918) (Tatran 2017)

Ak máte chuť na „veľkú“ knihu o „veľkej“ téme, toto je voľba pre Vás. Na vyše 800 stranách Vás známy britský historik prevedie kompletnými dejinami vlády dvadsiatich cárov od nástupu Ivana Hrozného až po úpadok Ruskej ríše v časoch Rasputina. Tento príbeh je pritom plný alkoholu, intríg, mučenia, sexuálnych výstredností, klamstiev, mravnej skazenosti, vojen a vôbec všetkého, čo by ste čakali od tristoročných dejín rodiny, ktorá premenila malé, bezvýznamné a zdevastované kniežactvo na najväčšie svetové impérium rozprestierajúcim sa na šestine územia sveta, aby ho potom náhle stratila vo víre prvej svetovej vojny. Silnou stránkou knihy je pritom predovšetkým spisovateľské majstrovstvo autora, napätie cítiť takmer z každej stránky.


Keith Lowe: Strach a sloboda. Ako nás zmenila druhá svetová vojna (Premedia 2017)

Kvalitná historická práca a zároveň brilantne podaný a veľmi intímny portrét ľudskej duše schopnej prežiť katastrofu a pokračovať ďalej vo svete, ktorý už nikdy nebude ako predtým. Je fascinujúce sledovať, s akým odstupom a objektivitou sa dokázal Lowe pozrieť na mnohokrát extrémne komplikované problémy povojnového sveta a pritom nestratiť nič z plynulosti a zaujímavosti textu. Pomohol si pritom príbehmi dvadsiatich piatich ľudí. Pri niektorých sa budete smiať, z osudov iných vám doslova bude zle. Výnimočná kniha mapujúca vývoj ľudstva po roku 1945 a zároveň odkrývajúca osudy ľudí uväznených niekde medzi strachom a slobodou.

Celú recenziu Jakuba Drábika nájdete TU


Michal Macháček: Gustáv Husák (Vyšehrad 2017)

V komunite historikov jeden z najočakávanejších titulov tohto roku. Mladému českému historikovi sa podarilo dostať pri jeho výskume aj do ruských archívov strážených archivármi známymi svojou legendárnou neochotou kohokoľvek k čomukoľvek pustiť. Vďaka tomu mohol pracovať s dokumentami, ktoré zatiaľ žiaden historik nevidel. Zároveň vyspovedal pamätníkov, ktorí dlho tvrdohlavo odmietali prezradiť čokoľvek zaujímavé z Husákovho súkromia. Spojte to s fundovanosťou, roky trvajúcim neobvykle dôsledným výskumom a historickým kumštom poctivej historickej školy (Macháček je žiakom uznávaného a aj u nás známeho prof. Rychlíka) a máte famózny výsledok. Macháček sa na symbol skostnatenosti, šerosti a príšernej stagnácie normalizačných rokov pozrel tak podrobne, že bude veľmi ťažké, ak nie nemožné, jeho knihu prekonať.



Tony Judt: Poválečná Evropa. Její historie od roku 1945

Tisícstranová kniha doplnená stopäťdesiatstranovým registrom pre tých najnáročnejších čitateľov podáva naozaj celistvý príbeh vzkriesenia našej ubolenej Európy. Ponúka kompletný prehľad kultúrnych a sociálnych dejín – od francúzskeho a českého filmu, nástupu chladničiek či úpadku vplyvu intelektuálov cez prisťahovalectvo a vznik triedy gastarbeitrov až po fenomény, ako boli existencializmus, punk rock, Monty Python alebo brutalistická architektúra. Britský historik a intelektuál priniesol nielen sumár všetkého čo sa za posledné polstoročie v Európe udialo, ale hľadá aj zmysel toho všetkého.



Marshall Tim: V zajatí geografie (Premedia 2017)

Geografické pomery ovplyvnili vývoj celého ľudstva a dodnes ovplyvňujú správanie politikov. Ich rozhodnutia sú limitované pohoriami, riekami, púšťami aj oceánmi. Ak sa ste sa pýtali, prečo je Putin posadnutý Krymom, prečo boli Spojené štáty predurčené stať sa svetovou veľmocou, alebo čo stojí za čínskou expanziou, máte v rukách tú správnu knihu.



Martin Pollack: Smrť v bunkri Smrť v bunkri Správa o mojom otcovi (Absynt 2017)

Najnovšia absyntovka je od autora knihy Americký cisár, sympatického Martina Pollacka. Ten opäť prichádza s mimoriadne osobným a o to dôležitejším príbehom – s príbehom vlastnej rodiny. V knihe Smrť v bunkri pátra po nacistickej minulosti svojich predkov, no predovšetkým biologického otca, vysokého predstaviteľa nacistickej SS, ktorý po potlačení SNP operoval a vraždil aj na území Slovenska. Kniha Martina Pollacka Smrť v bunkri vychádza vo vynikajúcom preklade Michala Hvoreckého.


Ryszard Kapuściński: Cisár (Absynt 2017)

Ak ste už objavili Kapuścińského skvelé reportáže, ktoré sa čítajú ako romány - Eben, Impérium či Šachinšach, určite sa tešíte na jeho ďalšie africké rozprávanie. Autokratickí vládcovia, revolúcie, neznáme a vzdialené krajiny a ich komplikovaná história popisovaná cez často absurdné a fantasmagorické situácie, ktoré reportér zažil počas svojich mnohých ciest a mal to šťastie alebo intuíciu byť v rozhodujúcich okamihoch na tom správnom mieste. Jeho kniha Cisár, to je na jednej strane vynikajúca reportážna sonda do hĺbky Etiópie pod neobmedzenou vládou cisára Hajle Sillaseho, a na strane druhej je to mimoriadne kvalitná próza prešpikovaná satirou a iróniou. Cisár Ryszarda Kapuścińského vychádza v preklade Patrika Orieška.„Chcel som napísať knižku o mechanizme diktatúry, o tom, aká je moc vo svojej podstate demoralizujúca, skorumpovaná a deformujúca,“ povedal o svojej knižke.

Jakub Drábik a redakcia Medziknihami.sk


Zobraziť diskusiu (0)

Objavné cesty staroveku

Objavné cesty staroveku

Habaj Michal

Atlantída, Thule, Karpaty či Británia? Ako vznikli tieto pojmy, ktoré pravidelne používame? Prečo človek odpradávna hľadal na západe krajinu blažených alebo ako vznikla naša predstava o jednorožcovi? Na tieto a ďalšie otázky odpovedá vôbec prvá kniha v slovenskom prostredí, ktorej zámerom bolo vyrozprávať príbehy starovekých objaviteľov. Objavné cesty staroveku prevádzajú dobrodružstvami Egypťanov, Feničanov, Grékov a Rimanov plaviacich sa či pochodujúcich oceánmi a púšťami, a na pozadí týchto ciest vykresľujú fascinujúci príbeh toho, ako sa starovekému človeku rozrastal svet pred očami, ako sa poznatky o Stredomorí postupne premenili na predstavu o zemskej pevnine tiahnucej sa od západnej Afriky až po Čínu. Knihu dopĺňa cenný a u nás vôbec prvý preklad Pseudo-Skylakovho periplu do slovenčiny.

Kúpiť za 10,53 €

Romanovovci 1613-1918

Romanovovci 1613-1918

Montefiore Simon Sebag

Montefioreho pútavá kronika odhaľuje tajomný svet ich neobmedzenej moci a bezohľadného budovania ríše, zatienený palácovými sprisahaniami, rodinným súperením, sexuálnou dekadenciou a búrlivou extravagantnosťou. Tento svet osídlili postavy dobrodruhov, kurtizán, revolucionárov a básnikov od Ivana Hrozného po Tolstého, od kráľovnej Viktórie po Lenina. Panovanie v Rusku bolo imperiálno-posvätné poslanie a zároveň kalich s jedom: šesť cárov zomrelo násilnou smrťou. Peter Veľký dal umučiť na smrť vlastného syna a súčasne povzniesol Rusko na významnú ríšu, na svojom dvore vládol so spolkom presláveným povinným opíjaním, nahými trpaslíkmi a maškarnými kostýmami. Katarína Veľká zosadila vlastného manžela – ktorého krátko nato zavraždili –, zo svojich mladých obľúbencov si spravila milencov, ovládla Ukrajinu a ohúrila Európu. Pavla zaškrtili....

Kúpiť za 26,91 €

Strach a sloboda. Ako nás zmenila druhá svetová vojna

Strach a sloboda. Ako nás zmenila druhá svetová vojna

Keith Lowe

Nová kniha popredného britského historika Keitha Lowea Strach a sloboda je voľným pokračovaním čitateľsky mimoriadne úspešného titulu Krutý kontinent. Kým v prvej knihe autor s pozoruhodnou objavnosťou zobrazil všetky hrôzy povojnovej Európy, jeho nové dielo prináša panoramatický obraz všetkého, čo prišlo v nasledujúcich dekádach – nielen v Európe, ale na piatich kontinentoch.

Kúpiť za 22,41 €

Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku

Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku

Duchoňová Diana, Lengyelová Tünde

lovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, dvoranov, úradníctva i služobníctva. Prestreté stoly s navareným jedlom, pri ktorých sa stretla šľachtická rodina s dvoranmi a úradníkmi, prípadne pozvanými hosťami, boli výsledkom celého komplexu činností, pomocou ktorých sa potraviny menili zo surovín na hotový pokrm. Táto kniha predstavuje celý tento zložitý proces a je v našej historiografii doposiaľ ojedinelým spracovaním témy šľachtického stravovania zachyteného v celej šírke témy.

Kúpiť za 23,31 €

Gustáv Husák

Gustáv Husák

Macháček Michal

méno Gustáva Husáka (1913–1991) je nejsilněji spojeno s obdobím normalizace 70. a 80. let, kdy přicházela na svět generace „Husákových dětí“. Nová Husákova biografie z pera historika Michala Macháčka sleduje dlouhou kariéru posledního prezidenta komunistického Československa od samých počátků, zaměřuje se na Husákův původ a rodinné zázemí, mládí, studia a vstup do Komunistické strany Slovenska, jeho působení za války a za Slovenského národního povstání, v poválečné politice, jeho odsouzení v procesu se slovenskými „buržoazními nacionalisty“, úspěšně završené úsilí o rehabilitaci a postupný návrat na mocenské výsluní. Stranou nezůstává ani Husákův osobní život, i zde přináší kniha nová zjištění.

Kúpiť za 24,48 €

Poválečná Evropa Její historie od roku 1945

Poválečná Evropa Její historie od roku 1945

Judt Tony

roce 1945 byla Evropa na kolenou. Značnou část evropských zemí těžce postihlo válečné ničení, masové vraždění, letecké bombardování a rozvrat. Prakticky celá východní polovina kontinentu upadla pod sovětskou nadvládu, takže jednu totalitu tam nahradila druhá. Dnes už Sovětský svaz neexistuje a enkláva demokratických států Evropské unie v současnosti sahá až k hranicím samotného Ruska. Poválečná Evropa podává hutný a celistvý obraz cesty, kterou Evropa mezi těmito dvěma body urazila; příběh, jehož děj se odvíjel ve stínu minulé války. Příběh vzkříšení Evropy, která povstala z trosek; příběh sestupu a pádu sovětského komunismu a vzestupu Evropského společenství a Evropské unie; příběh konce evropských říší a obtížného a proměnlivého vztahu Evropy k válečné minulosti a ke dvěma supervelmocím, které jej vymezují, Rusku a Americe.

Kúpiť za 61,29 €

V zajatí geografie

V zajatí geografie

Marshall Tim

Kniha V zajatí geografie vychádza v dvoch desiatkach krajín a sprevádza ju povesť výnimočného sprievodcu modernými dejinami, ktorý na relatívne malej ploche zhrnul to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť o súčasnom svete. Geografické pomery ovplyvnili vývoj celého ľudstva a dodnes ovplyvňujú správanie politikov.

Kúpiť za 12,15 €

Smrť v bunkri Správa o mojom otcovi

Smrť v bunkri Správa o mojom otcovi

Pollack Martin

„Zdedil som po ňom niečo? Nesiem v sebe kus z neho?“ pýta sa spisovateľ a reportér Martin Pollack pri pohľade na fotografiu svojho otca v uniforme SS.Je nenávisť dedičná? A ako sa postaviť temnej minulosti svojich vlastných predkov? S desivým dedičstvom nacizmu sa nedokážu vyrovnať celé krajiny. Ako sa s ním teda má vysporiadať jeden človek, keď zistí, že jeho otec má na rukách krv stoviek nevinných ľudí?

Kúpiť za 10,79 €

Cisár

Cisár

Kapuściński Ryszard

„Chcel som napísať knižku o mechanizme diktatúry, o tom, aká je moc vo svojej podstate demoralizujúca, skorumpovaná a deformujúca,“ povedal o svojej knižke Cisár majster reportážneho žánru Ryszard Kapuściński. Autokratickí vládcovia, revolúcie, neznáme a vzdialené krajiny. Kapuściński mal neobyčajný inštinkt, vďaka ktorému sa vždy ocitol v tom kúte sveta, kde sa dialo niečo historicky významné a pre svetový vývin príznačné. Preto neprekvapuje, že ho púta Afrika a jej dekolonizačné úsilia i problémy, ktoré s tým súvisia.

Kúpiť za 10,79 €

Fašista

Fašista

Jakub Drábik

Sir Oswald Mosley patrí nepochybne k najpozoruhodnejším postavám britských dejín 20.storočia. V britskej a v menšej miere tiež v európskej politike bol totiž prítomný prakticky celé dlhé storočie. Bol pri väčšine kľúčových udalostí medzivojnového obdobia a udržiaval styky s najvýraznejšími osobnosťami svojej doby - Benitom Mussolinim, Adolfom Hitlerom a Franklinom D. Rooseveltom, rovnako ako s Nevillom Chamberlainom alebo Winstonom Churchillom. "Preslávil" sa však najmä ako zakladateľ a vodca najvýznamnejšieho britského fašistického hnutia - Britskej únie fašistov. Mosleyho životopis prevedie čitateľa nielen jeho životom, ale plasticky vykreslí aj pohnuté britské a európske dejiny 20.storočia.

Kúpiť za 19,48 €

Podobný obsah

Slovutný pán prezident

Čo číta vedúca seniorského klubu preživších pri Židovskej náboženskej obci Eva Mosnáková

Slovutný pán prezident

Odporúčam knihu Slovutný pán prezident od Madeline Vadkerty. Je o prosebných listoch občanov Slovenska, prevažne Židov, počas druhej svetovej vojny hlave štátu a duchovnému Dr. Jozefovi Tisovi. Možno namietať, že dnes máme iné problémy – vojna za našimi východnými humnami nasledovaná zdražovaním produktov, pandémia hrozí ďalšími formami.Ale sú to iné problémy? Po druhej svetovej vojne sme boli presvedčení, že krutosti fašizmu, hromadné zabíjanie vojakov aj civilistov, starcov aj detí, rasizmus, nacizmus sa už opakovať nebudú. Ale hŕstka žijúcich pamätníkov 20. storočia hľadá a nachádza podobnosti v konaní, účelovom rozhodovaní mnohých dnešných politikov u nás i vo svete s tými spred 70 rokov.Osoby a obsadenie sú iné, ale rovnaký je hlavný nástroj na uchopenie ich moci – klamstvá, prekrúcanie pravdy, až do pozície „hore nohami“. Súhlasím s vyjadrením historika Dr. I. Kamenca: pred kým mali postihnutých výnimky zo Židovského kódexu chrániť? Veď kto stál na čele štátu, proklamoval s ním súhlas a podpísal pravidlá o vyhnaní občanov štátu s cieľom ich vyvraždenia?Tak ako vtedy, aj dnes treba kričať, lebo s údivom sledujeme zástupy ľudí pomýlených klamstvami – podobne ako to bolo za vládnutia slovutného pána prezidenta.

Fašizmus náš slovenský

Čo číta spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser

Fašizmus náš slovenský

Pomaly a pozorne čítam túto historiografickú publikáciu, ktorá nesie podtitul Korene, podoby a reflexie fašizmu na Slovensku (1919 – 1945) a skladám klobúk pred jej autormi, ktorí sa zmocnili tejto pre nás toxickej témy so suverenitou profesionálnych historikov, no napísali ju aj čitateľsky príťažlivo. A vynára sa mi v pamäti dávny humorný príbeh, keď moderátorka istého piesňového festivalu ukončila jeho záverečný galakoncert slovami: „Skončil sa festival 1969, nech žije festival 1967!“ Kamarát, sediaci vedľa mňa, sa naklonil ku mne a povedal: „To máme pred sebou peknú minulosť!“ Anton Hruboň je mladý historik a neželám mu (ani sebe), aby v budúcnosti niekde v exile napísal pokračovanie tejto knihy pod názvom Fašizmus náš slovenský v 21. storočí.

1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů

Čo číta historik a spisovateľ Branislav Chovan

1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů

O takzvané morské národy musel zakopnúť každý, kto sa aspoň trochu zaujíma o dejiny staroveku. Napriek častej prítomnosti v historickej literatúre sa o nich však veľa nevie. Ani to, odkiaľ prišli, ani to, kto vlastne boli, a dokonca ani to, prečo vlastne útočili. Len si pripomeňme: okolo roku 1177 pred naším letopočtom zažili najväčšie civilizácie staroveku kolaps, z ktorého sa potom už nikdy celkom nespamätali. Reč je napríklad o Mykénach, Kréte, Cypre, Egypte, Ugarite, Kanaane, Chetitskej ríši, alebo aj o vzdialenom Elame. S ich zánikom sa spájajú práve záhadné morské národy, ktoré do starovekého sveta vpadli údajne odniekiaľ zo severu od Dunaja. Čo znamená, že možno práve z nášho územia. To by nás mohlo napĺňať aj istou hrdosťou, že práve nejakí naši vzdialení prapredkovia rozmetali mocné štáty Stredomoria na cimpr-campr. Pravda však bude asi predsa len niekde inde. Pokúsil sa to vysvetliť renomovaný americký archeológ Eric H. Cline vo svojej knižke 1177 př. kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů. Hneď v úvode sa dozvieme, pod akými menami poznali votrelcov Egypťania, zachovali sa totiž na nápisoch Ramzesa III. v Medínit Habu. Pomenovania ako Šakalaš, Ceker či Danuna pre nás už asi ostanú navždy nejasné, zato meno Pelešet ukazuje pravdepodobne na Filištíncov. Kto by čakal, že po tomto trocha lingvistickom úvode sa dozvie o morských národoch niečo viac, bude sklamaný. Clinovi totiž ani tak nešlo o odhalenie ich totožnosti, ako skôr o vykreslenie zániku veľkolepého stredomorského sveta. Tak, ako to teda videl on, v širších súvislostiach, pri ktorých spomínané národy nehrajú najhlavnejšiu úlohu. Cline píše o politickej situácii, medzinárodnom obchode, kultúrnych vzťahoch, ale aj o zemetraseniach, katastrofálnych suchách a následných hladomoroch. Snaží sa tak dopátrať, čo mohlo stáť za tragédiou na prvý pohľad neohroziteľných štátov. Eric Cline je vynikajúci rozprávač, jeho knižka sa dá prečítať jedným dychom. Pre nášho čitateľa to môže byť ešte navyše zaujímavá skúsenosť, ako sa dá písať o histórii. Cline o nej píše trocha inak, ako sme v našich zemepisných šírkach zvyknutí.