Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čoraz aktuálnejšia dystopia

V roku 1993 sa stalo mnoho pamätihodných udalostí; našincovi však zrejme uniklo vydanie prvej časti zamýšľanej série Podobenstiev od Octavie Estelle Butlerovej. Vďaka vydavateľstvu Argo a prekladu Petra Kotrleho po takmer 30 rokoch prichádza Podobenství o rozsévači aj k českým a slovenským čitateľom.

Píše sa rok 2024 a Lauren Olamina oslavuje pätnáste narodeniny. Spolu so svojím otcom – kazateľom, s nevlastnou matkou a so štyrmi bratmi žije v enkláve obohnanej vysokým múrom, ktorý ich má chrániť pred tým, čo je tam vonku. Lauren navyše ukrýva jedno tajomstvo – v dôsledku toho, že jej matka bola závislá od liekov, je Lauren hyperempatická a dokáže cítiť fyzické vnemy ostatných. A hoci ich komunita drží spolu, jedného dňa je Lauren nútená opustiť ju a putovať zdivočelou Amerikou.

Jeli jsme kolem lidí, kteří se natáhli na ulici, spali na chodnících, a někteří se právě probouzeli, ale nevšímali si nás. Viděla jsem přinejmenším tři, kteří se neprobudí už nikdy. Jednomu chyběla hlava a já se přistihla, že se po ní rozhlížím. Pak už jsem se snažila nerozhlížet vůbec.“

Butlerovej dystopické rozprávanie sa odohráva v rozpätí štyroch rokov, počas ktorých sa hlavná hrdinka mení. Dospieva fyzicky aj psychicky, zápasí so svetom, ktorý sa už zmenil, ako aj s ľuďmi, ktorí túto zmenu odmietajú prijať. Opis Ameriky budúcnosti (v aktuálnom čítaní nie až takej vzdialenej) priam vyzýva na porovnanie s McCarthyho Cestou, no romány sa zásadne líšia.

Tam, kde McCarthy písal o hľadaní nádeje v beznádejne zdevastovanom svete, ponúka Butlerová svet, ktorý stojí na hrane a preklápa sa smerom nadol. V dôsledku ľudskej bezohľadnosti ľudstvo práve prežíva ekologický kolaps – voda je nedostatkovou surovinou, vo vyschnutej pôde sa udrží len málo plodín a krajinu devastujú rozsiahle požiare, ktoré majú na svedomí ľudia závislí od novej drogy pyro.

Zároveň je Butlerovej svet miestom, kde polícia prichádza na miesto činu po niekoľkých dňoch a hasiči často vôbec. Je to miesto ovládané korporáciami, ktoré si vydržiavajú pracovnú silu prostredníctvom dlhového otroctva, prekročenie štátnych hraníc sa trestá zastrelením a z chránených štvrtí sa nechodí von po zotmení a osamote.

Jedna astronautka z poslední mise na Mars přišla o život. Nějak se jí porouchal ochranný skafandr a ostatním členům týmu se nepodařilo vrátit se s ní do úkrytu včas, aby ji zachránili. Lidé z naší čtvrti říkají, že tam stejně neměla co pohledávat. Takové peníze vyplýtvané na další šílenou kosmickou výpravu, když si tolik lidí tady na Zemi nemůže dovolit vodu, jídlo ani střechu nad hlavou.“

Román zachytáva svet v okamihu, keď sa poriadok mení na chaos, a v ideologickom konflikte sa stretáva generácia Laureniných rodičov, stále ešte dúfajúca v návrat starých dobrých čias, a ich detí, ktoré už pochopili, že svet sa mení a treba sa v ňom naučiť žiť nanovo.

Hlavná hrdinka vyrastá v spoločnosti, v ktorej sú drogy, vraždy, rasizmus, násilie a rabovanie každodennou realitou – Butlerová, podobne ako neskôr McCarthy, nepodrobuje svoj svet cenzúre a hrdinovia rozprávania sa stretávajú s konkrétnymi dôsledkami novodobého otroctva, extrémneho násilia i kanibalizmu.

Román však nie je len šokujúcou kritikou; čo nám teda pomôže prežiť v novom svete? Butlerová ponúka odpoveď vo filozoficko-náboženskej rovine románu. Fiktívna filozofia „Setby Země“, ktorú vytvára a zapisuje Lauren do svojich denníkov, je mixom myšlienok kresťanstva, budhizmu a ďalších svetových náboženstiev a hnutí a uvažuje nad tým, ako byť solidárny a súcitný vo svete, kde sa ľudskosť stáva slabinou. Nie je pritom len reakciou na zhoršujúci sa svet, ale aj výzvou na zmenu a záchranu – seba, iných, spoločnosti, ľudstva.

Všechno, čeho se dotkneš,

tím změníš.

Všechno, co změníš,

změní tebe.

Jediná trvalá pravda

je změna.

Bůh

je změna.“

Podobenství o rozsévači je dystopiou, ktorej sila – (znovu)objavená v roku 2021 – spočíva v aktuálnosti. Ba dokonca začína byť až príliš reálna – v kedysi ironickom komentári doby a spoločnosti sa ukrýva skutočnosť, ktorú denne zakúšame a znášame, v opise ekologických problémoch sa zrkadlia tie, ktorým musíme čeliť v posledných rokoch.

Butlerovej kniha teda môže znamenať jednu z dvoch, ale rovno aj obe veci: že autorka dokázala čítať spoločnosť a „prorokovať“ budúcnosť s neuveriteľnou precíznosťou, a/alebo že sa ľudstvo zmenilo menej, než sme si mysleli. V každom prípade však Podobenství o rozsévači potrebujeme čítať práve v týchto dňoch viac než kedy predtým.


Octavia E. Butlerová: Podobenství o rozsévači

Preklad: Petr Kotrle

Argo, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Podobenství o rozsévači

Podobenství o rozsévači

Butlerová Octavia E.

Píše se rok 2025. Lauren Olamina žije se svou rodinou v jedné z mála bezpečných čtvrtí, které na předměstí Los Angeles ještě zbývají.

Kúpiť za 20,05 €

Podobný obsah

Fenomén Coelho

Recenzie

Fenomén Coelho

Je Paulo Coelho filozofický génius alebo len továreň na motivačné citáty a všeobecné pravdy?

Malíř duší

Recenzie

Malíř duší

Každé slávne mesto by malo mať svojho literárneho ambasádora spisujúceho ódy na jeho počesť. Na jeho veľkolepé vzlety i potupné pády. Niekoho, kto je s ním spätý skrz-naskrz ako v celoživotnom harmonickom zväzku, dokonale poznajúc všetky vzácne prednosti i nevyspytateľné vrtochy svojej vyvolenej. Medzi šťastlivkyne, hrdo sa pýšiace svojím oddaným ctiteľom, patrí aj španielska Barcelona. Oným bardom prevolávajúcim na jej večnú česť a slávu je románopisec Ildefonso Falcones de Sierra.

Ode To My Family

Recenzie

Ode To My Family

Populárna francúzska spisovateľka Delphine de Vigan by už aj u nás mala byť dostatočne známa každému priaznivcovi nadpriemerne kvalitnej beletristickej tvorby. Viacero jej výborných kníh stihlo vyjsť v češtine i slovenčine, dokonca v niekoľkých vydaniach. Presne to je aj prípad autorkinho čitateľsky najúspešnejšieho románu Noc nic nezadrží, ktorý v edícii Světová knihovna českého Odeonu vychádza už druhý raz, keď sa o jeho skvelý preklad postarala osvedčená Alexandra Pflimpflová.