Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Digitálny minimalizmus

Na knižnom trhu existuje viacero kníh na túto tému. Či už je to DigiDetox od Matěja Krejčího, Off od Tanye Goodinovej alebo Digitální detox od Orianny Fieldingovej. Potom tu máme asi najznámejšiu z nich – Digitálnu demenciu od Manfreda Spitzera.

K nim sa pridal docent informatiky na Georgetownskej univerzite v USA Cal Newport s knihou Digitálny minimalizmus. Ak ste tie predchádzajúce nečítali, nie je to problém. Newport je systematik a na 260 stranách slovenského prekladu od vydavateľstva Albatros Media vás zručne a jasne uvedie do témy tým, že krok za krokom vysvetľuje dve slová, ktoré sú názvom knihy.

Najväčšou devízou v tomto hektickom svete sa pre nás stal čas. Všetky technológie, apky a sociálne siete nám ponúkajú zjednodušenie života, rýchlejšie a efektívnejšie riešenie problémov a výziev, ktorým čelíme v práci alebo v osobnom živote.

No je to skutočne tak?

Cal Newport hovorí, že nie. Namiesto toho, aby nám technológie poskytli viac voľného času, rafinovaným spôsobom nás oň oberajú. Takto sa z dobrého sluhu stal zlý pán.

Žijeme v rozriedenej, instantnej dobe. Všetko online. Všetko tu a teraz. Hneď. Na Blízkom východe vybuchne bomba a my o tom do 15 minút vieme. Správy nám to povedia spolu s obrazovým materiálom. Našej kamoške ešte nevychladol obed pre dieťa a my ho už máme naservírovaný na instagrame či facebooku. Cal Newport sa pýta, či je to dobre. Nikdy sme tak nežili. Vedeli sme čakať. Vedeli sme nemať všetko hneď. Nikdy sme neboli doslova bombardovaní správami, lajkmi či videami. Všetko sa zmenilo nástupom smartfónov a sociálnych sietí v priebehu posledných 15 rokov. Stávajú sa z nás digitálni ľudia, ale na toto nás evolúcia ani výchova nikdy nepripravovali. Cal Newport skúma tento jav z psychologického, sociologického a filozofického hľadiska. Pýta sa, prečo sme takí nespokojní, prečo prudko narastá medzi mladými depresia, prečo sa nevieme tešiť z obyčajných vecí a udalostí ako kedysi. Hľadá odpovede na tieto otázky a po rozhovoroch so stovkami respondentov, ktorým nestačilo mať v živote viac lajkov a byť lepšie informovaní, nachádza cestu, ktorú nazval digitálny minimalizmus.

V druhej polovici knihy Newport konkrétne rozoberá, prečo sa na cestu digitálneho minimalizmu vydať a ako po nej kráčať. Ponúka konkrétny 30-dňový program, po ktorého skončení je na vás, či sa chcete vrátiť k prechádzajúcemu štýlu života alebo sa rozhodnete dať digitálnemu svetu užšie mantinely v živote. Výsledkom je kopec času pre seba, na zabudnuté koníčky, veľa času pre deti či partnerov, alebo priateľov a spokojnejší, plnší a celistvejší život.

Jedným z dôsledkov je, že začnete žiť viac vlastný život a menej životy tých druhých.

V knihe sa Newport často odvoláva na ikonickú knihu od Thoreaua Walden alebo život v lese a na dôvod, prečo sa Thoreau podujal na experiment trvajúci dva roky, dva mesiace a dva dni: „Odišiel som do lesov, pretože som chcel žiť uvedomelo, postaviť sa čelom k základným skutočnostiam života.“

Kniha je vlastne takým návodom, prečo (1. časť knihy) a ako (2. časť knihy) si naspäť vybojovať čas, ktorý sme si nechali ukradnúť tými, ktorí nám sľubovali, že vďaka ich technológiám, riešeniam, aplikáciám či programom budeme mať v našich životoch čas a priestor pre to, čo túžime a chceme robiť. Namiesto toho sa mnohí z nás stali otrokmi toho, čo nám ponúkajú iní.

Newport vás touto knihou postaví pred radikálnu voľbu: žiť ako doteraz či prekopať svoje priority? Táto kniha je nebezpečná – má moc urobiť život hodnotnejším a väčším. To však nie je nič, čo by si veľké firmy, korporácie a ľudia, ktorí zarábajú i vďaka vám, priali.



Digitálny minimalizmus

Cal Newport

Lindeni, 2020


Zobraziť diskusiu (0)

Digitálny minimalizmus

Digitálny minimalizmus

Cal Newport

Bestseller podľa New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly a USA Today „Newport sa snaží byť ako Marie Kondo sveta technológií: niekým so skutočným plánom, kto vám chce pomôcť uvedomiť si, ktoré digitálne aktivity váš život obohacujú a ktoré nie.“ Ezra Klein, Vox Minimalizmus je umenie vedieť, ako veľa je akurát dosť. Digitálny minimalizmus túto myšlienku aplikuje na technológie v našom osobnom živote.

Kúpiť za 11,39 €

Podobný obsah

Frankissstein a dejiny novodobej sexuality

Recenzie

Frankissstein a dejiny novodobej sexuality

Frankissstein je príbeh o príbehu. To je dobré vedieť na začiatok. Na prvý pohľad v tej vete nemusí byť ukryté nič prazvláštne, ale Jeanette Winterson rekonštruuje pomerne známy debatný večer, kde sa stretli mladučká Mary Shelley so svojím manželom, horkokrvný básnik George Byron s milenkou a doktor posadnutý predstavou o sexuálnom splynutí s Mary. Je to večer, keď vznikla inšpirácia nielen pre napísanie Frankensteina.

Bábkar

Recenzie

Bábkar

Sofiin svet patrí v literatúre o filozofii azda k najlepšej príručke vôbec. Jostein Gaarder v ňom pútavo ozrejmuje vzťah človeka k mysleniu. Literárna úloha Bábkara je v mnohom podobná. Nie je síce náukou o filozofii, ale stáva sa príručkou v čase, kedy voláme o pomoc. Hľadá civilnú tvár temných stránok.

Domček z knihy

Recenzie

Domček z knihy

Keď som si pred spaním ľahol a otvoril Pasáž (Albatros, 2018) alebo Slučku (Albatros, 2019), knihy ma vďaka väčšiemu obdĺžnikovému formátu obkľúčili a vťahovali svojou hypnotickou energiou a doslova ma uzatvorili v obraze. Bol som ochotný dívať sa celé minúty na výjavy, ktoré vo svojom vedecko fantastickom diele ponúka švédsky autor Simon Stålenhag a aj fyzicky mi vytvárali dočasný literárny domov.