Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

Pred Vianocami v roku 2021 vydal knihu Dunaj. Magická rieka vo vydavateľstve Monokel s pôsobivými ilustráciami od Simony Čechovej. Kniha rozpráva o Dunaji, rieke, ktorá preteká značnou časťou Európy – od Čierneho lesa v južnom Nemecku až do Čierneho mora na hraniciach Rumunska a Ukrajiny. Počas svojej cesty prechádza ďalšími krajinami a mnohými metropolami, s ktorými sa malý čitateľ postupne zoznámi.

Sprievodkyňou na ceste po Dunaji je vyza – ryba, jedna z najväčších obyvateliek rieky, ktorá dorastá do dĺžky 180 až 250 cm, ale niekedy sa objavia i údaje o dĺžke 6 až 8 metrov. Žiaľ, dnes ju v slovenskej časti Dunaja už nemôžeme stretnúť. Vyzy nedokážu prekonať priehradu vybudovanú v úžine Železné vráta v Rumunsku. Do jej výstavby vyzy doplávali niekedy až do Rakúska. Dnes ju môžeme u nás vidieť už len ako exponát v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave, kde svojou veľkosťou ohuruje návštevníkov.

Rozprávanie vyzy je mnohovrstevnaté: o prírode, o histórii, o mestách, o mostoch a najmä o ľuďoch, ktorí vyrastajú a žijú pri Dunaji. Počiatky Dunaja sú v ďalekom Čiernom lese, nemecky v Schwarzwalde, v mestečku Donaueschingen. Dunaj na začiatku svojej púte nemá veľa možností sa široko rozlievať. Bránia mu mnohé pohoria. Až za Viedňou sa mu otvára šíra Karpatská kotlina a mení sa vo veľtok.

Mohutný tok Dunaja bol neraz v niektorých svojich miestach hranicou. Najskôr oddeľoval svet Rimanov a barbarov. V smutnom 20. storočí sprevádzal Dunaj aj ostnatý plot, ktorý rozdeľoval slobodný a neslobodný svet. Vyza rozpráva, ako pri mnohých dunajských brodoch postupne od čias Rimanov a neskôr i v stredoveku vyrástli malé či veľké mestá ako Ulm, Regensburg, Passov, Viedeň, Bratislava, Budapešť, Belegrad, Galați či Izmail.

Napriek tomu, že bol Dunaj prirodzenou hranicou, Rimania sa predsa snažili prenikať aj na jeho druhý breh a spoznávať susedov. Postupne začali stavať mosty cez veľtok. V 2. storočí rozhodol o stavbe mosta cisár Traján (98 – 117 n. l.) v blízkosti súčasného rumunského mesta Drobeta-Turnu Severin (po vyjdení knihy učinili slovenskí archeológovia pozoruhodný objav, v koryte Dunaja našli piliere rímskeho mosta pri pozostatkoch rímskeho tábora pri obci Iža). Najskôr to boli mosty z kamenia a dreva. Neskôr ďalšie generácie budovali aj mosty zo železa a z ocele. Mnohé v nás vzbudzujú obdiv nad zručnosťami a odvahou predchádzajúcich pokolení spájať široké brehy Dunaja.

Kniha má aj ekologickú rovinu. Vyza malého čitateľa upozorňuje aj na dôležitosť udržiavať rieku bez smetí a škodlivých látok. Smeti – či už plechovka, alebo iné odpadky – ohrozujú ryby, vtákov a iné živočíchy. Aby rieka prinášala stále život, musíme sa o ňu spoločne starať.

Nie je to len vyza, ktorá prináša príbeh Dunaja malým čitateľom. Veľmi dôležitou súčasťou knihy sú aj ilustrácie Simony Čechovej, ktoré dopĺňajú k rozprávaniu vyzy o Dunaji mnohé drobnosti o najrôznejších živočíšnych obyvateľoch Dunaja alebo jeho blízkeho okolia. Alebo o veľkých mestách, ktoré postupne na Dunaji vyrástli.

Vyza začína svoje rozprávanie vážne: „Lenže tak ako Dunaj začal, môže raz aj skončiť. Už sa nespolieham na to, že tu bude navždy. Preto vám porozprávam, čo som sa o ňom naučila.“ Ale kniha prináša nádej, že pokiaľ sa budeme starať o Dunaj všetci spoločne, lebo každému patrí len na chvíľu a v malom území, odvďačí sa nám tým, že nás bude spájať. Spájať ľudí s rôznymi jazykmi a kultúrami, so skvelými jedlami a s mnohými príbehmi. Kniha môže byť skvelou inšpiráciou pre realizáciu výletu loďou po Dunaji cez štyri hlavné európske mestá až do jeho ústia v Čiernom mori. Plavba bude úžasným dobrodružstvom, ktoré nám ukáže, čo všetko formovalo a tvorí Európu.


Michal Hvorecký, Simona Čechová: Dunaj. Magická rieka

Monokel, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Dunaj. Magická rieka

Dunaj. Magická rieka

Hvorecký Michal

Ponorme sa spolu do magickej rieky plnej príbehov! Preplavme sa po Dunaji od Čierneho lesa až po Čierne more s legendárnou vyzou, najväčšou rybou v rieke. Porozpráva nám všetko, čo vie.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!

Čo robiť, keď vás navštívi smútok?

Recenzie

Čo robiť, keď vás navštívi smútok?

Malé, ale pre náš knižný trh veľmi prínosné slovenské vydavateľstvo E.J. Publishing pod vedením Jany H. Hoffstädter vydáva veľmi zaujímavé a podnetné detské knižky, reflektujúce rôzne témy od šikany a rasizmu cez krízu identity a problematiku zmiešaných rodín až po vyrovnávanie sa s rôznymi pocitmi.