Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Edícia Specula vo vydavateľstve Argo

Vydavateľstvo Argo vo svojom portfóliu ponúka množstvo zaujímavých edícií, jednou z menej známych je edícia Specula. Jej cieľom je priblížiť čitateľovi literárnu kritiku či históriu v podaní renomovaných českých alebo zahraničných autorov. Doteraz v edícii vyšli štyri tituly, my sa bližšie pozrieme na tri z nich.

Martin Hilský: Modernisté

V celom bývalom Československu by sme ťažko hľadali človeka, ktorého erudícia, vhľad a poznanie, čo sa týka anglo-americkej literatúry, by boli porovnateľné s profesorom Martinom Hilským, bývalým riaditeľom anglistiky a amerikanistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Kniha Modernisté prvýkrát vyšla v roku 1995 v nakladateľstve Host, kde sa beznádejne vypredala, a teraz opäť v reedícii Arga.

Hilského Modernisté obsahujú vlastne päť esejí, kde prvá z nich je úvodom, v ktorom rozoberá piliere literárneho modernizmu, ich historický či literárny základ, a zvyšné štyri sa venujú štyrom hlavným postavám: James Joyce, T. S. Eliot, Virginia Woolfová a David Herbert Lawrence. Autor odborným (ale rozhodne nie suchopárnym a nudným jazykom) odhaľuje tajomstvá literárneho modernizmu v podaní štyroch najhlavnejších protagonistov, ich sociálny, historický, filozofický a osobnostný kontext. Práve preto je Hilský nesmierne zaujímavý, vďaka jeho skvelým vhľadom a poznámkam sa čitateľovi otvára nový svet. V ňom sa postupne skladá mozaika odpovedí, na ktoré nenachádzal odpoveď pri čítaní Woolfovej, Joyca či Lawrenca, ktorý odmietal patriť do elitnej skupiny Bloomsbury. Jeho skrytý výsmech je veľmi cítiť napríklad v diele Milenec lady Chatterleyovej.

Thomas Stearns Eliot: Křesťan ‒ kritik ‒ básnik

T. S. Eliot je širšej verejnosti známy ako básnik, autor Pustatiny či Štyroch kvartetov, ktoré sa stali mantrou a grálom poézie 20. storočia. No menej známe sú jeho eseje, ktoré zozbierala Univerzita Johna Hopkinsa v USA a z ktorých výber preložila a ponúkla verejnosti trojica Hilský, Onufer a Pokorný.

Eliot z nich nevychádza len ako vynikajúci znalec literatúry a poézie naprieč storočiami. Udivuje aj svojou širokou a hlbokou znalosťou filozofie, politiky, pedagogiky či kultúry. Ale to, čo najviac Eliotovi ležalo na srdci, bola úloha kresťanstva v spoločnosti. Tú zoširoka a dopodrobna rozoberá v centrálnej eseji s názvom Idea kresťanskej spoločnosti. S Eliotom možno nesúhlasiť a polemizovať, máte však pred sebou jedného z najväčších intelektuálov 20. storočia, ktorého rozhľad, šírka a hĺbka poznania je priam ohromujúca. My by sme len ťažko dokázali nadobudnúť rozsah jeho poznatkov, a práve preto sa oplatí čítať jeho eseje a konfrontovať náš svet s tým jeho. Ako jeden z posledných „poly-“ nám odhaľuje svet, ktorý my už nepoznáme, avšak Eliot nám pootvorí dvierka, aby sme z neho videli aspoň trošku. A pocítili niečo, čo môžeme pomenovať jedným slovom: nostalgia.

Flannery O´Connorová: Tajemství a mravy

Nebyť Roberta a Sally Fitzgeraldovcov, ktorí po smrti Flannery zostavili jej eseje, svet by sa nikdy nedozvedel, ako zmýšľala o živote a literatúre azda najväčšia americká poviedkarka 20. storočia, katolíčka na protestantskom juhu (čo už samo osebe vytvára veľa príležitostí na pozorovanie absurdity a irónie života), vášnivá milovníčka pávov, brilantná autorka groteskných postáv a absurdných situácií, z ktorých priam vytryskuje jej hĺbka, skrytá za ozaj brutálny cynizmus. V esejach sa zaoberá písaním, pričom nedáva žiadne bohorovné rady, skôr na vlastnom príklade ukazuje, čo funguje a čo je naopak úplne zbytočné. Venuje sa aj svojmu katolicizmu na protestantskom juhu a práve vďaka tomuto „stretu kultúr“ vynikol jej britký a cynický humor, ktorý používa i pri komentovaní americkej literatúry. Napriek tomu, že zomrela príliš mladá, zanechala dielo, ktoré bez akýchkoľvek pochybností stojí za to, aby ho poznala a čítala i súčasná generácia.

Všetky tieto tri tituly z edície Specula majú spoločné to, že pomáhajú čitateľovi nazrieť za oponu toho, čo videl a s čím sa konfrontoval pri čítaní diel týchto autorov. Pohľad za oponu býva v mnohom prekvapujúci i náročný, pretože búra „našu realitu“, preto nie je zvláštne, že ľuďom zväčša stačí javisko. Edícia Specula si stanovila cieľ poodhaliť dianie za oponou. Treba povedať, že sa im to darí s veľkým úspechom.





Obraz: Ulica na periférii, Konštantín Bauer, 1924 ‒ 1927, webumenia.sk.


Zobraziť diskusiu (0)

Modernisté

Modernisté

Martin Hilský

Kniha hovorí o štyroch kľúčových osobnostiach modernej anglickej literatúry: o T. S. Eliotovi, Jamesovi Joyceovi, Virginii Woolfovej a D. H. Lawrenceovi. Vo štvorici zasvätených esejí ukazuje Martin Hilský, čo jednotliví autori znamenali pre dobový britský i svetový literárny kontext, akým spôsobom sa vymedzovali voči existujúcej literárnej tradícii a ako ju naopak rozvíjali, a predovšetkým: čím si stále získavajú pozornosť náročných čitateľov.

Kúpiť za 13,30 €

Tajemství a mravy

Tajemství a mravy

Flannery O'Connor

Tajemství a mravy, soubor přednášek a esejů věhlasné jižanské prozaičky Flannery O’Connorové, který po její smrti sestavili její přátelé Robert a Sally Fitzgeraldovi, působí i dnes jako pronikavá sonda odhalující nešvary spisovatelů, čtenářů i učitelů literatury. O’Connorová se sžíravou ironií kritizuje čtenářský vkus, který se od přelomu 50. a 60. let 20. století, kdy její texty vznikaly, nijak nepozvedl, vtipně vysvětluje začínajícím autorům, čeho se mají při psaní povídek a románů vyvarovat, a na příkladech ukazuje, že se učitelé literatury nejvíce ze všeho bojí literatury samé. Kniha, z níž v jednom ze svých sporadických rozhovorů citoval i Cormac McCarthy, je jedním ze zásadních amerických literárněvědných textů a to, že jeho autorka nebyla profesí literární teoretička, je jen ku prospěchu věci: jednotlivé texty se vyznačují stejnou živostí podání a ostrým, průrazným stylem jako autorčiny prózy.

Kúpiť za 11,50 €

Křesťan ‒ kritik ‒ básník

Křesťan ‒ kritik ‒ básník

T. S. Eliot

Rozsáhlý výbor z esejistiky a publicistiky Thomase Stearnse Eliota poskytne reprezentativní průřez jeho kritickými a interpretačními úvahami k evropské literatuře od Vergilia přes Shakespeara až po Dickense, Joyce, Ezru Pounda a Djunu Barnesovou, ale představí jej též jako náboženského myslitele a zahrne texty k politickému dění třicátých a čtyřicátých let. Eliot patřil mezi nejvýznamnější veřejné intelektuály 20. století, předmětem jeho uvažování a tématem jeho publikací zdaleka nebyla jen poezie, ale také role křesťanství ve společnosti, otázky moderní výchovy a státu, vztah filosofie a dobového mínění či triviální kultura. Náš rozsáhlý výbor jednak rozšíří představu o záběru Eliotových literárněkritických analýz, jednak v odpovídajícím rozsahu představí tyto ostatní oblasti jeho uvažování a poskytne též (ve výběru) dokumentární podklady pro ošemetné otázky typu Eliotova antisemitismu, vztahu k Maurrasově Action Française nebo k předválečným totalitním režimům.

Kúpiť za 22,23 €

Podobný obsah

Fenomén Coelho

Recenzie

Fenomén Coelho

Je Paulo Coelho filozofický génius alebo len továreň na motivačné citáty a všeobecné pravdy?

Malíř duší

Recenzie

Malíř duší

Každé slávne mesto by malo mať svojho literárneho ambasádora spisujúceho ódy na jeho počesť. Na jeho veľkolepé vzlety i potupné pády. Niekoho, kto je s ním spätý skrz-naskrz ako v celoživotnom harmonickom zväzku, dokonale poznajúc všetky vzácne prednosti i nevyspytateľné vrtochy svojej vyvolenej. Medzi šťastlivkyne, hrdo sa pýšiace svojím oddaným ctiteľom, patrí aj španielska Barcelona. Oným bardom prevolávajúcim na jej večnú česť a slávu je románopisec Ildefonso Falcones de Sierra.

Ode To My Family

Recenzie

Ode To My Family

Populárna francúzska spisovateľka Delphine de Vigan by už aj u nás mala byť dostatočne známa každému priaznivcovi nadpriemerne kvalitnej beletristickej tvorby. Viacero jej výborných kníh stihlo vyjsť v češtine i slovenčine, dokonca v niekoľkých vydaniach. Presne to je aj prípad autorkinho čitateľsky najúspešnejšieho románu Noc nic nezadrží, ktorý v edícii Světová knihovna českého Odeonu vychádza už druhý raz, keď sa o jeho skvelý preklad postarala osvedčená Alexandra Pflimpflová.