Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Finnish Weird

Johanne Sinisalo býva v súčasnej fínskej tvorbe pripisovaný hlavný podiel na rozvoji jedného zvláštneho trendu. Autorka ôsmych próz, vrátane jednej poviedkovej zbierky, a držiteľka viacerých prestížnych ocenení je všeobecne považovaná za stvoriteľku žánru, ktorému aj sama vymyslela názov – „Finnish Weird“ – čo sa dá preložiť ako „Fínske podivno.“ Tento smer sa začal voľne formovať niekde na prelome milénií a výraznejšie kontúry dostal asi päť či šesť rokov nazad. Za akýsi nekorunovaný manifest celej fínskej „divno tvorby“ sa považuje autorkin román Jádro Slunce. Do, pre nás, ešte stále zrozumiteľného a zatiaľ nepodivného jazyka ho preložila Linda Dejdarová a vyšiel v Světové edici vydavateľstva Odeon.

Nachádzame sa najaktuálnejšej súčasnosti. Fínsko je zďaleka najpokrokovejšia eusistokratická republika. Totálne dobro je stanovené zákonom. Národný úrad zdravia bedlivo sleduje dodržiavanie pravidiel úplného blahobytu. Faktory umožňujúce prípadnú cestu ku zlu neexistujú – zakázané sú kompletne všetky omamné látky, alkohol, nikotín aj kofeín. Povolený je vedou vyšľachtený ľudský poddruh, vytvorený špeciálne k poslušnej radodajnosti – tzv. eloje. V hedonistických krajinách úpadku ich dodnes volajú ženy. Eloje sú v každom ohľade totálne podriadené maskulom. Mužským nadsamcom, ktorých hlavný spoločenský prínos predstavuje primitívna agresivita a tupá priemernosť. Nežiadúcimi sociálnymi prvkami sú morloky a mínusáci – ženy a muži oplývajúci sklonmi k slobodnej vôli, nezávislosti a samostatnému mysleniu, nepodliehajúcemu diktátu všeobecného, štátom nariadeného dobra.

Vanna je morlok s elojskou identitou, zúfalo pátrajúca po svojej zmiznutej sestre. S mínusáckym parťákom Jarem, zo všetkého najviac túžiacom po úteku z eusistokracie do niektorej z krajín hedonistického úpadku, je zapletená do ilegálneho obchodu s narkotikom najdesivejšieho kalibru. Kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách je suverénne najväčší nepriateľ budovania svetlých eusistokratických zajtrajškov. Spoločné putovanie hlavných hrdinov bizarným panoptikom lepšieho Fínska následne odkrýva zdeformovaný, ale šokujúco presný obraz súčasnosti.

Sinisalo nezostáva subžánru, s ktorého vznikom je spájaná, dlžná vôbec nič. Podivným, a naozaj originálnym spôsobom prekračuje hranice hneď niekoľkých, zdanlivo nezlučiteľných žánrových postupov, ktoré s ľahkosťou navzájom vrství, rôzne kombinuje a prelína. Základ je pevne posadený v realizme, presnejšie v jeho viacerých variáciách. Naratívna línia ubieha v pokojnejšom tempe, na dynamiku sa príliš netlačí, takže isté thrillerové momenty do popredia vybehnú len v pár momentoch. Prvé husle hrá prepracovaný psychologický realizmus, v ktorom sú zakomponované aj výrazné sociálne témy. O silnú atmosféru sa postarajú takisto bravúrne použité elementy magického realizmu, postupne sa prelievajúce až do akéhosi sureálneho absurdna. Realistické roviny sú ďalej funkčne prepletené s prvkami fantasy, science fiction, antiutopickými víziami a ďalším príbuzným žánrovým „smetím“.

Za vycizelovanou formou nie je pozadu ani obsahová náplň. Johanna Sinisalo ostro ironizuje a paroduje rozmanité defektné spoločenské prejavy od pomýlených totalitných utópií, cez rôzne formy sociálnych experimentov, tak populárnych práve v severných krajinách, až po súčasný diktát moderných konzumných trendov. S trpkosťou sa obtiera o mužskú šovinistickú nadradenosť, ale nezabudne si rypnúť aj do všadeprítomnej hysterickej preemancipovanosti a prefeminizovanosti. Nápadito vystavaný text nepostráda množstvo bystrých reflexií, ktorým nechýbajú vcelku mrazivé pointy. Do výsledného celku logicky zapadá aj s mierou použitá, ale výrazná porcia typicky seversky suchého a čierneho humoru.

Jádro Slunce je román plný neopozeraných nápadov, ktorý aj napriek istej formálnej nadprodukcii (alebo práve vďaka nej?), dokáže naplno zaujať a zamestnať čitateľovu pozornosť. Navonok sa javí ako groteskná fraška, ale vo svojom vnútri nesie plno tém, ktorých závažnosť a eventuálny celospoločenský dopad neradno nikdy podceňovať ani ignorovať. Finnish Weird je skvelá voľba.


Johanna Sinisalo: Jádro Slunce

Vydal: Odeon 2015 (edícia Světová knihovna)

Preklad: Linda Dejdarová

344 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Jádro Slunce

Jádro Slunce

Johanna Sinisalo

Finsko, 21. století. Upadající západní společnost se přetvoří ve autokratickou republiku, v níž jsou ženy děleny na dvě kategorie: ženy-eloie jsou krásné a pitomé, vyšlechtěné k absolutní poslušnosti manželovi. Ženy-morlok (zmetek) nevynikají krásou, bohužel jsou inteligentní a nepoddajné.

Kúpiť za 13,35 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.