Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!

Dominujúcim prvkom tejto knihy sú ilustrácie, ktoré odkrývajú dejinné pozadie. Na dvojstranách sa dozvedáme tematicky vždy o určitom období, kmeni alebo inom historicky vymedzenom aspekte. Ich farebnosť je založená na čiernej, ktorú dopĺňajú iné farebné odlíšenia – niekedy symbolické, inokedy prevzaté či pôvodné (napr. v prípade červenej farby červenej armády) a nezriedka sú iba doplnkom. Napriek nevýraznej farebnosti sú hravé, najmä však výpovedné. Skrývajú v sebe nielen metaforické zobrazenie nejakého historického javu, rovnako nabádajú k ďalším úvahám. Rozvíjajú fantáziu a usilujú sa prebudiť zvedavosť u čitateľov a čitateliek. Van Gogh má v publikácii ryšavé vlasy, ale aké mal oči? Mal aj pehy? A čo jeho oči? Ako vyzeral bez ucha? Existujú portréty tohto umelca? Náznakovosť prospieva knihe, pretože ju nezahlcuje detailmi, vyberá podstatné charakteristické znaky, no zároveň udržuje ilustračnú jednotu. Tak vidíme na obrázku ilustračnú podobnosť medzi Máriou Teréziou a spomínaným van Goghom, no Mária Terézia má svoj typický účes, šľachtické držanie tela, kým ryšavý van Gogh s paletou a so štetcom v ruke maľuje Slnečnice.

Pri van Goghovi ešte chvíľku zostaňme. Peter Goes zaradil tohto umelca medzi významné míľniky našej svetovej histórie, no namiesto toho, aby ho okomentoval iba slovne (čo urobil slovami: „Vincent van Gogh (1853 – 1890) je v súčasnosti svetoznámy, ale počas svojho života nemal tento holandský maliar veľký úspech.“), umiestnil ho do pozície, ktorá ho preslávila – maľovanie (symbolická postava van Gogha so štetcom v ruke), a pridal ešte jeden z jeho najslávnejších obrazov – Slnečnice. Na malej ploche dokázal Peter Goes priblížiť minimálne o dva fakty viac. Takýchto ilustrácií je v knihe Cesta časom mnoho. Stačí pozerať, hľadať, skúmať, zisťovať a zrazu sa dozviete oveľa viac, ako vám povie tých pár viet, ktoré v knihe nájdete, a to napríklad i to, kedy sa objavila medzi nami Coca Cola či teória Galilea Galileiho „A predsa sa točí!“

Dôležité je však poznamenať, že okrem van Gogha tam nájdete nielen umelcov a umelkyne – Warhol, Jackson, ACDC a i. (nie je to predsa kniha dejín umenia). Umenie je zaradené v knihe ako pevná súčasť našich dejín, napriek tomu ide hlavne o knihu dejín sveta v širšom význame. Je postavená na spoločensky, politicky, ekonomicky, sociologicky a inak významných informáciách. Dozvedáme sa o spoločensky prvých usporiadaných celkoch, kráľovských dynastiách, ale aj o dinosauroch, objaviteľoch, vynálezoch, náboženstvách a spoznávame nové míľniky (napr. odkedy MTV začala s vysielaním videoklipov). Mnoho kníh s podobnou tematikou zachytáva rovnaké (niekedy komplexnejšie, inokedy stručnejšie) fakty, koniec koncov, na dejinách toho veľa nezmeníme. Výhodou tejto publikácie je však smerovanie k súčasnosti. Nezostáva v roku 1989 alebo na konci roku 2000. Prekračuje toto milénium a ponúka aj čosi z prvých 10. rokov 20. storočia. Naznačuje tak, že roky, keď sa potenciálni/e čitatelia/čitateľky mohli narodiť, už patria k minulosti a i v rámci týchto rokov sme zaznamenali významné kroky v dejinách ľudstva.

Ak si teda neviete zapamätať, kto kedy vládol, kedy vznikla kníhtlač a kto bol jej vynálezca, či aké vojny viedol Napoleon Bonaparte, siahnite po tejto knihe. Je v nej základ dejín ľudstva spracovaný zábavne, bez množstva cudzích slov, stručne a jasne. A najlepšie na tom je, že ak si nezapamätáte všetko, rozhodne vám niečo z videného utkvie vďaka ilustráciám v hlave. Knihu odporúčame aj ako edukačnú pomôcku pre žiakov a žiačky na základných školách.


Peter Goes: Cesta časom

Artforum, 2018


Zobraziť diskusiu (0)

Cesta časom

Cesta časom

Goes Peter

Vydajte sa s nami na cestu časom, ktorá nás prevedie dejinami sveta od veľkého tresku až po súčasnosť. Spoločne sa pozrieme na zuby prehistorickým dinosaurom, na život a vynálezy obyvateľov starovekých miest, zažijeme kruté grécko-perzské vojny, spoznáme jedinečné stavby Egypťanov, budeme sa plaviť na lodiach s Vikingami a tancovať s deťmi kvetov. Spoznáme civilizácie Sumerov, Rimanov, Aztékov, aj moderné národy, ktoré menili obraz nášho sveta a zažili svoje vrcholy i pády. Vytvorili úžasné kultúry, vzácne umelecké diela, vystavali jedinečné stavby, ale zakúsili aj vojny, mocenské boje či hladomory. Putovanie nás privedie až k búrlivému 20. storočiu – a smeruje k nejasnej budúcnosti.

Kúpiť za 8,42 €

Řeky

Řeky

Goes Peter

Vydejte na vzrušující plavbu po životadárných řekách, mořích a oceánech naší planety. Řeky můžete nalézt kdekoli na světě, velké a malé, prudké, složitě meandrující i pozvolna plynoucí.

Kúpiť za 18,99 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

Čo robiť, keď vás navštívi smútok?

Recenzie

Čo robiť, keď vás navštívi smútok?

Malé, ale pre náš knižný trh veľmi prínosné slovenské vydavateľstvo E.J. Publishing pod vedením Jany H. Hoffstädter vydáva veľmi zaujímavé a podnetné detské knižky, reflektujúce rôzne témy od šikany a rasizmu cez krízu identity a problematiku zmiešaných rodín až po vyrovnávanie sa s rôznymi pocitmi.