Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Inaque - edičný plán jar 2020

Vydavateľstvo Inaque vzniklo v roku 2012 s cieľom prinášať v slovenskom preklade súčasnú svetovú literatúru a esejistiku. Edičný plán sa postupne vyprofiloval do štyroch základných edícií a do stálej spolupráce s desiatkou prekladateliek a prekladateľov z angličtiny, nemčiny, francúzštiny, taliančiny, španielčiny či ruštiny. Každý rok tak spoločne vytvárame edičný plán s dvadsiatkou nových alebo starších, ale neprávom prehliadaných titulov.

Rok 2020 začíname s prekladom knihy talianskej autorky Valerie Parrelly s názvom Encyklopédia ženy.

„Každá premárnená príležitosť je stratená: ale s niektorými mužmi o nič neprídete.“ Encyklopédia ženy vychádzala na pokračovanie v šesťdesiatych rokoch a jasným a definitívnym spôsobom vysvetľovala všetko, čo by malažena vedieť. Od výživy po šport, od pravidiel, ako byť bezchybnou paňou domu, až po zásady, ktoré vštepiť deťom. Chýbala (a doteraz chýba) jediná téma: šuška.

Opomenutie, ktoré o mnohom svedčí, no Amanda – vážená univerzitná profesorka na katedre architektúry, päťdesiattriročná Neapolčanka, ktorá má toho veľa na srdci – sa to chystá hneď napraviť, porozprávať o nej od A po Z.

Valeria Parrella rúca konvencie a predkladá nám fakty: „Muži si v skutočnosti nemyslia, že ženy chcú šukať, teda že to chcú pre sex, myslia si, že to robia len pre nich v danej chvíli.“

Vyhlásenie slobody pre ženy (a pre tých, ktorí ich milujú), výzva, aby si zobrali, čo chcú, zo všetkých otvorených aj zamknutých komnát svojho života.

Vo februári vychádza prvý diel kultovej trilógie Život Vernona Subutexa francúzskej autorky Virginie Despentes, ktorá má v slovenčine premiéru. Prvá časť Vernonovho príbehu vychádza s doslovom od Lauren Elkinovej, ktorá napísala profil autorky do decembrového čísla časopisu Harper’s.

Vernon Subutex kedysi vlastnil neslávne známy obchod s hudobninami Revolver v parížskej štvrti Bastille. Bol legendou v celom meste. Ale so začiatkom nového miléniazačali obchody upadať. Keď priateľ, ktorý mu platil nájomné, náhle umrie, Vernon sa bez úspor a bez podpory v nezamestnanosti ocitá na parížskej ulici.

V rukáve však má poslednú kartu. Ešte sa však na ulici ani „neohreje“, keď sa na facebooku rozpúta búrka okolo jedného dávneho komentára. Vernon to netuší, ale virtuálny svet to už vie: Vernon Subutex vlastní posledný videozáznam slávneho hudobníka Alexa Bleacha, ktorý bol jeho mecenášom a práve zomrel na predávkovanie. Filmoví producenti, trollovia či pornohviezdy sú Vernonovi v pätách, aby tento poklad získali.

Život Vernona Subutexa je veľký román len preto, že vás vyrušuje. Despentes je výnimočná spisovateľka.“ François Busnel

Berlínske detstvo okolo roku 1900 patrí k najkrajším autobiografickým zápisom 20. storočia a zároveň ku kľúčovým textom moderny. Walter Benjamin opisuje prozaických miniatúrach svoje detstvo v Berlíne na prelome storočia, na ktoré v retrospektíve už padá tieň jeho neskoršieho exilu.

Keď Theodor W. Adorno pripravoval v roku 1950 prvé vydanie Berlínskeho detstva, ešte nepracoval s Benjaminom autorizovanou verziou. Až v roku 1981 sa v Parížskej národnej knižnici našiel súbor manuskriptov, ktoré tam v roku 1940 Benjamin ukryl, preto boli považované za stratené. Medzi nimi sa nachádzal typoskript Berlínskeho detstva okolo roku 1900 vrátane poslednej najrozsiahlejšej verzie textov z roku 1938, radených v postupnosti určenej samotným Benjaminom.

Na jar vychádza aj román anglickej spisovateľky Rachel Cusk s názvom Obrys.

Obrys je román v desiatich rozhovoroch. Ide o príbeh spisovateľky, ktorá počas dusivého horúceho leta v Aténach učí na kurze kreatívneho písania. Prednáša o technikách rozprávania, počúva príbehy svojich študentov aštudentiek. Po večeroch sa stretáva s inými hosťujúcimi spisovateľmi a spisovateľkami. Pláva v Iónskom mori s mužom, ktorého stretla v lietadle. Ľudia v jej okolí obšírne rozprávajú o sebe: o svojich predstavách, úzkostiach, teóriách, výčitkách a túžbach. Prostredníctvom ich priznaní sa pred nami rysuje portrét rozprávačky, ženy, ktorá sa učí zmieriť sa s veľkou stratou.

„Výnimočne originálna kniha, odvážna obžaloba sentimentálnosti, ktorá obklopuje umeleckú tvorbu a identitu.“ Emily Rapp

Rachel Cusk

Vychádza aj román Súostrovie psa od Philippa Claudela.

Na fiktívnom ostrove medzi viničom, olivovníkmi a kaparami, v tieni nevyspytateľnej sopky žije uzavretákomunita svojimi radosťami a starosťami. Lenže jedného dňa more vyvrhne tri mŕtvoly, tri tmavé mladé mužské telá. Objaví ich stará učiteľka na rannej prechádzke so psom. Privolá starostu, príde lekár, objaví sa učiteľ. Čo teraz? Čo si počať s tromi mŕtvymi? Aféra s migrantmi by mohla poškodiť sľubný projekt kúpeľov, do ktorého starosta vkladá veľké nádeje… Je možné tváriť sa, že sa nič nestalo?

Claudelov príbeh (by) sa mohol odohrať hocikde.

Ďalšími titulmi sú Čierne šaty s perlami od Helen Weinzweig, Žena z horného poschodia od Claire Messud, Teplo domova od Kamily Shamsie. Odkiaľ je život dokonalý od Silvie Avallone, V istých kruhoch od Elizabeth Harrower, Vlasť Fernanda Aramburu, memoáre Už nikdy neuvidím svet od Ahmeta Altana či kniha Ženy a moc od britskej odborníčky na antickú históriu Mary Beard. 9. júnavychádza nový román Eleny Ferrante s názvom Klamársky život dospelých.

Zobraziť diskusiu (0)

Encyklopédia ženy

Encyklopédia ženy

Valeria Parrella

„Každá premárnená príležitosť je stratená: ale s niektorými mužmi o nič neprídete.“ Encyklopédia ženy vychádzala na pokračovanie v šesťdesiatych rokoch a jasným a definitívnym spôsobom vysvetľovala všetko, čo by mala žena vedieť.

Kúpiť za 11,04 €

Podobný obsah

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Správy

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Prolistujte si pár edičáků, které jsme pro vás shromáždili na jedno místo. Je to vlastně takový pohled do budoucnosti. Uvidíte věci, které se na 99,9 % uskuteční, protože už jsou v zásadě připraveny nebo se zrovna dodělávají. Není to věštba – takhle se to prostě stane.

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Správy

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Vydavateľstvo BRAK vzniklo v roku 2015, keď vydalo vôbec prvý zahraničný preklad picture booku Vojna, ktorá zmenila Rondo od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, oceneného prestížnou Ragazzi Award na Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Neskôr sa pridali pozoruhodné zahraničné tituly ako zbierky próz ukrajinských spisovateľov Tarasa Prochaska a Serhija Žadana, ilustrovaný výber poviedok Franza Kafku, preklad významného komiksu Maus od Arta Spiegelmana, knihy Nostalgia a Solenoid od rumunského autora a ašpiranta na Nobelovu cenu Mirceu Cărtărescu, Walden alebo Život v lese či knihy súčasnej arabskej literatúry v edícii Dezorient express.

Ediční plán Hostu – jaro 2023

Správy

Ediční plán Hostu – jaro 2023

Krok za krokem se dál knihy perou o pozornost s dalšími událostmi. Nakladatelství Host tradičně do balíku novinek přispívá vydatně a zajímavě. Na jaro 2023 ohlašuje mimo jiné: novou Alenu Mornštajnovou, Fredrika Backmana, Petera Maye, Samanthu Shannonovou nebo Naomi Kleinovou. Původní beletrie, non fiction, detektivky, sci-fi, fantasy, dětská a pro mládež a poezie. Podívejte se sami!