Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Indierock a krimi J.K.Rowlingovej

V roku 2016 bola nominovaná na jeden z najlepších detektívnych románov v Británii aj kniha V službách zla, ktorej názov (a začiatky jednotlivých kapitol) pochádza z textov rockovej skupiny Blue Öyster Cult. Autorkou románu je J. K. Rowlingová, budeme však rešpektovať jej zámer písať detektívne romány pod pseudonymom a o autorovi ďalej píšeme ako o Robertovi Galbraithovi.

Knihou V službách zla nadviazal Galbraith na predchádzajúce dva romány s dvojicou súkromných detektívov Cormoranom Strikeom a jeho asistentkou Robin Ellacottovou: Volanie kukučky (Plus 2014) a Hodvábnik (Plus 2015). V centre pozornosti sa nachádza krutý čin, aj keď nesie prvky grotesknosti. Robin dostane poštou odseknutú nohu s úryvkom textu skupiny Blue Öyster Cult (mimochodom autorkou viacerých ich textov bola aj slávna Patti Smith). Následné vyšetrovanie zavedie postavy do rôznorodých prostredí od rockovej subkultúry po skupiny ľudí s poruchou integrity telesnej identity. Román je pomerne hrubý a rozsiahly, pretože sa v ňom objavuje viacero vedľajších postáv zvádzajúcich vyšetrovanie prípadu do slepých ulíc. Napriek tomu sa text číta pomerne rýchlo a je nepochybné, že zápletka, stupňovanie deja a vyvrcholenie v záverečných kapitolách napísal zručný profesionál.

Román sa oplatí prečítať aj kvôli pozoruhodnému prepojeniu na mimoriadne citlivé témy: týranie žien, zneužívanie detí, posttraumatický syndróm bývalých vojakov, sociálne nerovnosti reprezentované predovšetkým ženskými postavami, chudoba v konfrontácii s vyššími sociálnymi vrstvami. Vzhľadom na sociálne témy sú postavy vykreslené s hlbšou psychológiou ako býva v detektívkach zvykom, podrobne sa dozvedáme o ich motiváciách, emocionálnom rozpoložení, značný priestor je tiež venovaný komplikovaným vzťahom medzi ľuďmi.


„Ten, kto nikdy nežil v Londýne, vôbec nepochopí, že je to vlastne štát v štáte. Mnohí mu závidia, že má väčšiu moc a viac peňazí ako ktorékoľvek iné britské mesto, no nikdy nepochopia, že chudoba má inú príchuť tam, kde všetko stojí viac a výrazné rozdiely medzi úspešnými a neúspešnými sú ustavične všetkým na očiach“.


V románe sa upriamuje pozornosť aj na využívanie osamelých žien mužmi hľadajúcimi únik z vlastnej mizernej situácie. Ak potom napríklad muž ženu okradne a zmizne, tak počíta s tým, že žena nepôjde kvôli pocitu hanby a poníženia na políciu. Muži dopúšťajúci sa podobných skutkov sú nezriedka psychopati – nie nevyhnutne násilní, ale ani to nie je výnimočné. Je potrebné oceniť spôsob akým sa Galbraith týmto témam venuje: majú emocionálny dosah, ale nie je to citové vydieranie.

O tom, že J. K. Rowlingová nie je len úspešná spisovateľka, ale aj uznávaná aktivistka, sa môžu čitatelia presvedčiť prostredníctvom článku Štefana Olejníka na medziknihami. Cena Amerického centra PEN klubu za boj za slobodu slova a boj proti nerovnosti sú len niektoré z činností známej autorky. Ako sa môžeme dočítať v uvedenom článku, prestížny časopis Huffington Post označil Rowlingovú za formatívnu spisovateľku a, podľa nadšených ohlasov na román V službách zla sa zdá, že pre mnohých čitateľov vytvorí aj vzťah k detektívnemu žánru.


Robert Galbraith: V službách zla
Preklad: Diana Ghaniová
Plus 2016
512 strán

Zobraziť diskusiu (0)

V službách zla

V službách zla

Robert Galbraith

Tretí prípad Cormorana Strikea a jeho sympatickej asistentky Robin prináša nielen diabolsky rafinovanú zápletku s neočakávanými zvratmi, ale tiež pútavý príbeh o vzťahu obľúbenej dvojice vyšetrovateľov na križovatke osobného a pracovného života. Predstavte si, že jedného dňa dostanete balíček s odseknutou nohou... Neohrozenú Robin Ellacottovú, asistentku súkromného detektíva Cormorana Strikea, tento záhadný balík na smrť vydesí. Jej šéf je síce zvyknutý na všeličo, ale túto výstrahu neberie na ľahkú váhu. Spomenie si na štyri osoby z minulosti, ktoré sa neštítia ani najhoršieho násilia a mohli by mať tento odporný zločin na svedomí. Polícia sa zamerala na jedného z podozrivých, ale Strike čoraz väčšmi pochybuje, že práve on je vinník. Spolu s Robin začnú pátrať na vlastnú päsť a ponoria sa do temného a zvráteného sveta ostatných troch podozrivých. Ďalšie hrozné zločiny však obom sťahujú slučku okolo krku...

Kúpiť za 14,39 €

Volanie kukučky

Volanie kukučky

Robert Galbraith

Vzrušujúci detektívny román, ktorý pod pseudonymom Robert Galbraith napísala J. K. Rowlingová. Keď sa slávna modelka Lula Landry vrhne dolu z balkóna v londýnskej štvrti Mayfair, vyšetrovatelia usúdia, že šlo o samovraždu. Lenže jej brat má stále pochybnosti – a aby zistil pravdu o jej smrti, najme si súkromného detektíva. Cormoran Strike je vojnový veterán, ktorý opustil službu v Afganistane. Počas riešenia prípadu preniká do sveta módy a mediálnych celebrít, londýnskej smotánky, ale aj spodiny.

Kúpiť za 14,72 €

Hodvábnik

Hodvábnik

Robert Galbraith

Hodvábnik, druhá kniha zo série vysoko oceňovaných detektívnych románov s Cormoranom Strikeom a jeho energickou mladou asistentkou Robin Ellacottovou, je strhujúci a čitateľsky príťažlivý príbeh. Keď zmizne spisovateľ Owen Quine, jeho žena sa obráti na súkromného detektíva Cormorana Strikea.

Kúpiť za 14,72 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.