Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Dej románu sa odohráva na území ukrajinského Donbasu po vypuknutí ruskej invázie v roku 2014, keď je rodina učiteľa Pašu rozdelená frontovou líniou. Synovec Saša viazne v internáte susedného mesta a strýko, vytrhnutý z letargie, sa odhodlá priviesť ho za každú cenu naspäť domov. Pašova cesta sa tak stáva hodnoverným dokumentárnym svedectvom vojny.

Mŕtva zem
Strastiplná púť spôsobuje Pašovu (a nielen jeho) osobnostnú premenu. V situáciách, keď je najjednoduchšie pred krutosťou zatvoriť oči, dochádza, naopak, k skutočnému otváraniu očí. Hoc sú jeho kroky sprevádzané prítomnou ľudskosťou, úsmevnými situáciami a postavami, tie napokon pohlcujú autorove výrazne autentické opisy ťažoby vojny. Tá v konečnom dôsledku neprináša víťazstvo žiadnej strane, pretože to, čo po nej zostáva, pripomína len mŕtvu zem meravých tiel.

Dezilúzia ľudskosti
Ľudia sa ukrývajú a z tieňov sa pozerajú na svet, ktorý sa pod dávkami samopalov a výbuchov čoraz viac zmenšuje. Zabaliť sa do seba a udržať si teplo a pokoj je každodennou nevyhnutnosťou, pretože pustošiace násilie otriasa každým charakterom a poznačuje každú psychiku. Šíriaca sa tieseň, ponurosť, beznádej a strach zatemňujú tváre obyvateľov, kým sa v prudko meniacej krajine strácajú základy spravodlivého života. Takýto je charakter rozpoložení prítomných v celom príbehu mladého učiteľa Pašu, pretože vojna nemá ľudskú tvár.

„V celom meste cítiť pohyb, akoby sa tam, pod mesiacom v splne, po rozbitých uliciach naháňali neviditeľné davy hľadajúce jedlo a teplo. Odtiaľto ich nevidno, ale dobre ich počuť, čo vyvoláva ešte morbídnejšiu atmosféru.“

Lineárna dystopia
Internát veru nie je ľahko stráviteľné čítanie. Avšak čítať o krutosti vojny, v momentoch bezstarostnosti a pohody, môže v každom z nás svojím kontrastným obrazom vyvolať „aha moment“, uvedomujúc si, aké šťastie zažívame, keď naša krajina nie je obeťou vojenskej agresie.

Ide o veľmi emocionálnu knihu, ale bez pátosu či afektu, ktorá sa nekompromisne dostáva pod kožu. Serhij Žadan v nej nepopierateľným poetickým jazykom s takmer reportážnym charakterom pretavil osobné skúsenosti z aktivizmu na fronte do silného vojnového románu, ktorý s citom preložil Ondrej Hubinský.


Serhij Žadan: Internát

Preklad: Ondrej Hubinský

Absynt, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Internát – KNIHA MESIACA

Internát – KNIHA MESIACA

Žadan Sehrij

Hurá do školy a hurá do Artfor po novú Knihu mesiaca a bonus! V septembri sme pripravili chuťovky od vydavateľstva Absynt; knihou mesiaca je román Internát od ukrajinského hudobníka a spisovateľa Serhija Žadana. Ako bonus k nej dostanete vo všetkých kníhkupectvách Artforum na Slovensku a pri nákupe na www.artforum.sk grafický román Sabrina od američana Nicka Drnasa.

Kúpiť za 17,90 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.

Nemesis

Recenzie

Nemesis

Amazonský dažďový prales, futbal, Pelé, Maracanã, pláže, samba, karnevaly a socha Krista v Riu. Nenájde sa nikto taký, čo nespozná Brazíliu. Toto najotrepanejšie klišé o najväčšom juhoamerickom štáte vyskakuje hádam zo všetkých bedekrov lákajúcich turistov na dovolenku snov. Každá minca má však dve strany a ani tu to nebude výnimka. Nikdy však nie je na škodu zoznámiť sa aj s tou oveľa škaredšou. Ako čitatelia máme šťastie na výborného sprievodcu, ktorý nám ju plne odhalí aj v nám dôverne známom domácom prostredí, ktorého bezpečie by sme po tejto skúsenosti mali patrične doceniť.