Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Keď tango, tak s Krasznahorkaim

Maďarská, zďaleka nie iba literárna umelecká tvorba vo svojich radoch ukrýva nejednu skutočne neopakovateľnú osobnosť. K jej najoriginálnejším solitérom bezpochyby patrí aj spisovateľ László Krasznahorkai. Vďaka čoraz aktívnejšie sa presadzujúcemu vydavateľstvu BRAK sa môžeme s prácou tohto autorského samorastu zoznamovať už viac-menej pravidelne. Vyšla tu aj jeho uhrančivá prvotina s názvom Satanské tango v naozaj špičkovom preklade Tímey Beck.

Rozpad malých svetov
Sme v bližšie neurčenom maďarskom zapadákove počas nejakého neveľmi spresneného letopočtu. V bezútešnom kraji bývajú skoré šero a tma sprevádzané monotónnym hukotom vetra a chladnou sprchou ustavičného dažďa. V chátrajúcej hospodárskej usadlosti prežíva zopár posledných stroskotaných existencií. Sú kvárené beznádejou, absenciou nejakého schodného východiska z tvŕdze či núdznou sociálnou situáciou, ak už nie prítomnosťou očividnej biedy. Týmito faktormi sú podmienené aj ich náročné vzájomné vzťahy, ktoré môžeme v ucelenej miere nazvať nepríjemnými, v podstate neveľmi priateľskými či vyslovene nevraživými. Deň za dňom, bez vyhliadky na zmenu, odtikáva ich mizerné živorenie.

Znenazdajky sa však objavuje svetlo na konci tunela. Obyvatelia osady ho zahliadnu v nečakanom navrátilcovi Irimiášovi, ktorý ich má spolu s poskokom Petrinom vyviesť z nekonečného tápania v temnotách smerom k vytúženému žiarivému blahobytu. Osadníci omámení rajskou vidinou sa vydajú na pochod. Pokorne kráčajú v Irimiášových stopách v ústrety nasľubovanému bohatstvu, pričom reálny cieľ ich púte sa s fatamorgánou zlatého Eldoráda napokon obíde o pár miliónov svetelných rokov. Pokiaľ v Krasznahorkaiho košatom rozprávaní začnete ako jednu z možných interpretácií tušiť groteskne pokrivený, trpký obraz (post)totalitnej spoločnosti vyciciavanej populistickými parazitmi, ste, bohužiaľ, na veľmi správnej adrese.

Z tohto uhla pohľadu by sme autorov debut mohli označiť za skutočne vizionársky, keďže nám napríklad (veď buďme celkom konkrétni, prečo aj nie?) našu i maďarskú aktuálnu spoločenskú situáciu pripomína mimoriadne príznačne. László Krasznahorkai vytvoril z takpovediac hermeticky odizolovaného mikrosveta drsne parodizujúci obraz nepoučiteľného ľudstva ochotného donekonečna krepčiť s čertom-diablom, keď mu nasľubujú pečené holuby padajúce z nebies rovno do úst. Len aby dobre bolo, hoc nám aj dve pridajú, keď nám dvadsať zoberú.

Od začiatku jasno
László Krasznahorkai patrí k tým tvorcom, ktorí majú svoj výraz presne zadefinovaný už od prvých krokov. Jeho nezameniteľný rukopis je ľahko rozpoznateľný najmä podľa typicky dlhých viet často našponovaných na únosnú medzu. Pritom nejde o žiadne samoúčelné exhibionistické cvičenie. Pravdou je pravý opak. Autorova výborne vycizelovaná forma má patričnú hĺbku, kde počas niekoľkých riadkov neraz dochádza k doslova viaczmyslovej čitateľskej aktivite. Dominuje vláčne, ale nie únavné rozprávačské tempo s bizarne príťažlivou atmosférou. Jej hypnotická uhrančivosť dokáže silne vtiahnuť, pohltiť a čarovne urieknuť. Zvlášť v organickej kombinácii s prepracovaným psychologickým pozadím, útrpným humorom, prvkami absurdity či dotykom nadprirodzena.

Hoci text ako celok môže vyvolávať akési zlovestné vibrácie s prevažujúco nevľúdnou emocionalitou, napriek tomu zostáva transparentne čitateľný. Dokonca vyložene chytľavý, ak sa dokážeme naladiť na autorovu zo všetkých stránok svojráznu tvorivú vlnu. Hľadačom literárnych nevšedností ho preto radno len odporučiť.

László Krasznahorkai: Satanské tango

BRAK, 2023

Preklad: Tímea Beck

360 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Satanské tango

Satanské tango

Krasznahorkai László

Na odľahlej rovine sužovanej vetrom a neustálym dažďom žije bezútešne posledných niekoľko členov upadajúceho hospodárstva a bezmocne čakajú na zázrak, ktorý by im prinavrátil stratenú budúcnosť. Medzitým spriadajú intrigy, navzájom sa špehujú, podvádzajú, okrádajú.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Rok magického myslenia

Recenzie

Rok magického myslenia

Joan Didion sa vyrovnáva s najväčšou ľudskou stratou. Takmer celoživotný partner, spisovateľ John Gregory Dunne, zomrie v jej prítomnosti. Spočiatku to považuje za žart, je zmätená a z tohto pôvodného pocitu sa pachuť prenáša do najbližšieho obdobia a mieša sa s ďalšou tragédiou. V rukách Joan Didion sa však z elégie stáva zamyslenie s pohlcujúcou energiou do najbližšieho obdobia. Rok magického myslenia (Brak, 2023) je skúškou zadržania dychu pod vodou. Výhodou je, že vy vždy môžete vynoriť hlavu a ľubovoľne, dosýta dýchať.

Sklenená záhrada

Recenzie

Sklenená záhrada

Sklenená záhrada sprostredkúva úctyhodné zoznámenie s tvorbou súčasnej moldavskej autorky Tatiany Țîbuleac. Vo svojom ostatnom románe – ovenčenom v roku 2019 Cenou Európskej únie za literatúru – sa vracia do obdobia na sklonku Sovietskeho zväzu v znamení vyrovnávania sa s traumou stratenej moldavskej identity. Dej sleduje život adoptovanej Lastočky, ktorá sa razom ocitá na rozhraní kultúrne rozdeleného Kišiňova. Tento emočne kontrastný román oplýva jazykovou autenticitou, ktorú v mnohom násobí kvalitný preklad Evy Kenderessy.

Smrť je brutálna drina

Recenzie

Smrť je brutálna drina

Pokúsiť sa nejakým (umeleckým) spôsobom zreflektovať takú náročnú tému, akou bezpochyby je sýrska občianska vojna, musí byť pre danú kultúrnu obec doslova svätou povinnosťou. Hmatateľný dôkaz o tom, ako sa s touto katastrofou vyrovnáva jej priamy svedok – sýrsky modernista Chálid Chalífa –, môžeme nájsť medzi najnovšími beletristickými prírastkami vydavateľstva BRAK. V rámci oceňovanej a dovolím si povedať, že i mimoriadne potrebnej edície Dezorient Express tu v preklade osvedčeného Mareka Briešku vyšiel autorov román Smrť je brutálna drina, originálne spracúvajúci najtemnejšiu sýrsku súčasnosť.