Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Kniha, ktorá vás motivuje „naopak“

Ako žiť s ľahkosťou (Zbavte sa zbytočnej záťaže v akejkoľvek životnej oblasti) – Francine Jay, Lindeni 2021, preložila Gabriela Patkolová.

Väčšina motivačnej literatúry svojich príjemcov, pochopiteľne, motivuje, resp. má ten cieľ, avšak zväčša ide o motiváciu, ktorej výsledkom je „viac“ – viac pracovať (byť produktívnejší), viac zarobiť, viac míňať, viac vedieť, viac zažiť… Už ste však čítali motivačnú knihu, ktorá sa vás snaží primať k tomu, aby ste vo všetkom pribrzdili, spomalili, chceli a robili menej? Takýchto publikácií sa iste nájde viacero (najmä čo sa týka filozofií hygge, lagom či lykke), otázne však je, či už sa vám taká dostala do rúk.

Francine Jay, známa tiež ako Miss Minimalist, sa o svoje know-how, ako žiť minimalisticky, delí nielen na blogu a sociálnych sieťach, ale aj knižne. Už v roku 2018 vydavateľstvo Lindeni prinieslo na slovenský knižný trh jej publikáciu Radosť z mála a tento rok to bola knižka Ako žiť s ľahkosťou, ktorá na prvú spomínanú v istom zmysle nadväzuje, ale to zistíte, len ak ste najskôr čítali Radosť z mála, respektíve ak už ste oboznámení s autorkinou prácou. V každom prípade však obe knihy skvele fungujú samostatne a je úplne jedno, s ktorou začnete. Aby som čitateľom a čitateľkám, ktorí dosiaľ od autorky nič nečítali (rozumej ani jej blog) objasnila, čo sa nám Francine Jay vo svojich textoch snaží odovzdať, stručnejšie sa vyjadrím aj k staršej knižke Radosť z mála a plynule nadviažem na tohtoročnú novinku Ako žiť s ľahkosťou.

Ako sa tešiť z mála, a teda aj žiť s ľahkosťou?

Moderný minimalizmus, ktorý predstavuje Francine Jay v knižke Radosť z mála, je v podstate vzburou proti konzumnému spôsobu života, na ktorý sme si za posledné desaťročia navykli. Vo svojich príručkách vás prevedie nielen filozofiou minimalizmu, ale vysvetlí tiež psychológiu reklamy, poukazujúc, ako veľmi nás ovplyvňuje, keďže nám zvyčajne podsúva úplné zbytočnosti, ktoré vo svojich životoch naozaj nepotrebujeme.

„Marketéri, reklamní guruovia a spoločnosť vo všeobecnosti nás neustále nabádajú, aby sme sa správali spotrebiteľsky – čím viac toho nakúpime, tým lepšie. V posledných rokoch sa k nátlaku pridali aj sociálne siete: trendy sa striedajú bleskovou rýchlosťou a celebrity s influencermi zapĺňajú naše zdroje informácií najnovšími ‚vychytávkami‘. Kde sa v tom celom nachádzame my? Zadupaní, prehlušení, ťažení ďalšími zbytočnosťami, dlhmi a stresovými faktormi v snahe udržať s tým všetkým krok.“ (s. 39)

Autorka vo svojich textoch trefne pomenúva mnohé veci, nad ktorými sa človek bežne ani nezamyslí, ako je napríklad obrovská vzdialenosť, ktorú musí určitý tovar prekonať, aby sa dostal k spotrebiteľovi, čo má za následok znečistenie ovzdušia, vôd, spaľovanie energie a podobne. V súčasnosti, keď ako planéta a ľudské spoločenstvo čelíme klimatickej kríze, je životná cesta minimalizmu tou najlepšou, akou sa každý z nás môže vydať. Týmto spôsobom šetríme životné prostredie a zároveň svoje finančné prostriedky, vďaka čomu sa nám bude žiť ľahšie, keďže nebudeme v neustálom strese, ktorý prináša nedostatok peňazí.

„Váš domov je priestor na život, nie úložný priestor. Mal by odrážať to, čo robíte, nie to, čo vlastníte.“ (s. 24)

V knihe Ako žiť s ľahkosťou autorka zachádza ešte trochu ďalej, nezameriava sa len na upratanie svojho životného priestoru, ochranu planéty či finančnú gramotnosť, ale k tomuto všetkému ešte pridáva návod na pokojnejší život, idúci ruka v ruke s minimalizmom, ktorý sa netýka len hmotných statkov, ale napríklad aj rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.

Francine Jay si uvedomuje, ako ľudí ťaží súčasný spôsob života. Sme zahltení povinnosťami, vecami, informáciami, neustále pociťujeme tlak byť lepší, vyrovnať sa iným, mať viac, robiť to, čo robia ostatní, a pri tom všetkom úplne zabúdame na seba, na svoj duševný život, nedokážeme stíšiť svoju myseľ a len jednoducho žiť, vychutnávať si prítomný okamih. (Priznajte sa, kedy naposledy ste boli v reštaurácii bez toho, aby ste si odfotili to krásne vyzerajúce jedlo a fotku zavesili na sociálne siete?)

A práve o to sa autorka snaží v knihe Ako žiť s ľahkosťou – naviesť nás k tomu, aby sme v každej oblasti života chceli menej, a teda žili s ľahkosťou, necítiac neustály tlak: nemusíte do tridsiatky dosiahnuť rovnaký úspech ako váš sused len preto, aby ste sa mu vyrovnali, nemusíte mať luxusne zariadený byt len preto, že ho má vaša priateľka, atď., nemusíte nič, robte len to, čo vám prináša radosť a mier do života.

„Konvenčný úspech nás ešte väčšmi zaťaží. Veľký dom ide ruka v ruke s väčšou hypotékou, vyššími daňami z nehnuteľnosti, väčšími izbami na zariaďovanie. To pekné auto na seba viaže vyššie poplatky za poistku a údržbu. To povýšenie prináša viac stresu, viac tlaku a viac hodín strávených v práci. Mysleli sme si, že ‚úspech‘ nám život uľahčí, no namiesto toho ho skomplikoval.“ (s. 195)

Ak by som knihu mala charakterizovať niekoľkými slovami, boli by to tieto: ochrana životného prostredia, odľahčený život (po fyzickej i psychickej stránke), návrat k sebe. Francine Jay nám vo svojich príručkách ponúka praktické návody na minimalistický život, na urobenie poriadku v domácnosti či na to, čo s nepotrebnými vecami, no popritom rozvíja úvahy o tom, čo nám konzumný spôsob života vzal, ako sa kvôli nemu ľudia menia a podobne. Veľmi dôležitou súčasťou jej textov, jej know-how je poukazovanie na to, aký vplyv má toto baženie po hmotných veciach na iných ľudí, no – ako som už spomenula – predovšetkým na prírodu. Autorka nabáda k chápaniu dostatku a k ochrane životného prostredia. Vo svojich textoch neopomína ani recykláciu, ktorá je dôležitou súčasťou života výrobku, či podporu lokálnych výrobcov. Zároveň sa Francine snaží ukázať nám, ako sa zbaviť aj zaťažujúcich myšlienok, emócií či zbytočných aktivít. Jednoducho nás vedie k pokojnejšiemu a vyrovnanejšiemu životu.

„Keď sme u niekoho na návšteve, neprehľadávame mu zásuvky, neskonzumujeme obsah chladničky a nenecháme po sebe tonu odpadkov. Použijeme iba to nevyhnutné a minimalizujeme spotrebu a škody. Ako hostia na tejto planéte sa potrebujeme správať s rovnakým rešpektom. Nechceme predsa, aby sa naším odkazom stali hromady plastu, vyklčované lesy a smogom znečistený vzduch. Kupujme menej a zanechajme po sebe čo najmenšiu uhlíkovú stopu.“ (s. 141)

Ak sa chcete vydať cestou minimalizmu, ale zdá sa vám to veľmi zložité, postupujte pomaly, krok za krokom. Jeden z tých jednoduchších krokov je skoncovať s impulzívnym nakupovaním, ktorému prajú najmä moderné technológie (online nákupy, kreditné karty) – nekupujte si veci len preto, že sú v zľave, ak niečo potrebujete či sa vám dačo zapáči, napíšte si to do wishlistu, sem-tam si ho otvorte, a ak vec budete chcieť či potrebovať aj o niekoľko mesiacov, až vtedy si ju kúpte. Verte mi, týmto štýlom zredukujete svoje nákupy aj o deväťdesiat percent. Už s odstupom niekoľkých dní si totiž uvedomíte, že danú vec vlastne nielenže nepotrebujete, ale ani nechcete, a v skutočnosti ste len podľahli tlaku reklamy či lákavým zľavám.

„Ak máme žiť ľahšie, potrebujeme sa zastaviť, spomaliť, vychutnávať si život. Potrebujeme žiť uvedomelejšie, aby sme naplno vnímali každý okamih. (…) Ak si chcete život vychutnávať, nemusíte urobiť nič navyše; stačí byť prítomnejší v tom, čo robíte.“ (s. 204 – 205)

Minimalistický život s ľahkosťou však nie je len o zredukovaní počtu vecí, ktoré vlastníte, ale o nájdení rovnováhy v každej oblasti života. Zbavte sa potreby dokonalosti, veď úspech môže mať veľa podôb, nepodliehajte tlaku reklám, nesnažte sa byť ako ostatní, nájdite si vlastnú cestu svojho vyváženého života. Knihy Francine Jay vám v tom môžu pomôcť, poradiť, poskytnúť tipy, ako začať, na čo sa zamerať, prípadne vás len jednoducho inšpirovať… a možno vďaka nim zistíte, že vlastne nežijete život, aký by ste chceli, a že je úplne jednoduché to zmeniť, lebo menej záťaže = viac ľahkosti.


Francine Jay: Ako žiť s ľahkosťou

Lindeni, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Mliekar

Recenzie

Mliekar

„Do tretice všetko dobré,“ môže si povedať rodáčka z Belfastu Anna Burns. Nie že by sa jej predošlým knihám ocenenia vyhýbali. Zvýšenú koncentráciu prestížnych literárnych trofejí však môžeme badať práve pri prelomovom treťom texte s názvom Mliekar, ktorý do slovenčiny mimoriadne vydarene preložila Barbara Sigmundová. Okrem iných víťazstiev a nominácií získal tento román i Man Bookerovu cenu. Vďaka vydavateľstvu Lindeni sa z tohto malého beletristického skvostu môžeme už nejaký čas vytešovať i my.

Údolie

Recenzie

Údolie

Detektívky francúzskych autorov sa vždy vymykali svetovému štandardu, aj keď kvalitou patria k tým najlepším. Možno nie sú tak temne atmosférické ako tie zo Škandinávskeho polostrova, ale väčšinou ide o sofistikované príbehy s (niekedy až priveľmi) prešpekulovanou zápletkou.

​Nočný cirkus

Recenzie

​Nočný cirkus

Svoj debutový román Nočný cirkus vydala americká spisovateľka Erin Morgensternová v roku 2011. Postupom času sa mu dostalo nálepky „kultový“ a faktom naozaj je, že si získal srdcia mnohých čitateľov na celom svete, Slovensko nevynímajúc. Prvýkrát u nás vyšiel už v roku 2012. Tento rok sa pre jeho reedíciu rozhodlo vydavateľstvo Lindeni a urobilo správne, lebo Nočný cirkus si určite zaslúži čitateľskú pozornosť.