Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kniha zvláštních nových věcí

Majster budovania atmosféry a originálnych nápadov Michel Faber prichádza vo Veľký knižný štvrtok s mimoriadnym románom Kniha zvláštních nových věcí. Šírenie viery v úplne odlišnom prostredí nového sveta, komunikácia naprieč priestorom a časom, blížiace sa posledné dni ľudstva skombinoval Faber v strhujúcom literárnom dobrodružstve.

Faberovo dielo je čitateľom dobre známe. Z viacerých preložených kníh spomeňme zbierky poviedok Fahrenheitova dvojčata (Kniha Zlín 2007), Někdy prostě prší (Kniha Zlín 2011) a opus magnum Kvítek karmínový a bílý (Argo 2014). Faber je autor, ktorý sa nenecháva spútať žánrovými konvenciami a sympaticky prekračuje hranice, čo dokazuje aj Kniha zvláštních nových věcí. Ak by niekto podľa zápletky čakal výlučne vedeckú fantastiku, bude rozčarovaný, rovnako ako niekto, kto očakáva psychologický román. Nový román pripomína vo vzťahu k ľuďom knihu Mluvčí za mrtvé od Orsona Scotta Carda alebo vo vzťahu k cudzej kultúre diela Ursuly K. Le Guinovej.

Samotný dej začína odchodom kresťanského misionára Petra na cudziu planétu s názvom Oáza. Peter na Zemi zanecháva manželku Beatrice, s ktorou po prílete udržiava len textovú komunikáciu. Tá sa v pravidelných cykloch preruší, pretože Petrova úloha je šíriť kresťanstvo medzi pôvodnými obyvateľmi Oázy, kde misionár trávi značný čas. Faber už od začiatku buduje pútavú atmosféru opismi bežného prostredia, od nezvyčajnej farby vody z kohútika, cez „tancujúci“ dážď, bezútešnú architektúru základne a ďalších detailov. Dej plynie pozvoľna, Peter sa zoznamuje so základňou a jej obyvateľmi, k ničomu napínavému pomerne dlho nedôjde. Čitatelia Michela Fabera ale vedia, že niečo zásadné už prichádza.


Prekvapenie sa objaví v momente prvého kontaktu Petra s pôvodnými obyvateľmi: poznajú evanjelium, Ježiša Krista a už očakávali jeho zvestovateľa. Slovo Biblia nevyslovujú, namiesto toho používajú „Knihu zvláštnych nových vecí“. Na planéte Oáza už totiž predtým pôsobil jeden kazateľ, bez dôvodu však zmizol. V knihe sú viaceré dôležité a dejotvorené udalosti spomenuté spočiatku len akoby mimochodom, postavy sa o zlomových situáciách príležitostne zmienia, sú však natoľko pohltené každodennosťou, že čitateľ môže tieto zmienky prehliadnuť. Neskôr sa ale stanú explicitnými a prehlbujúca sa kríza získa rôzne podoby.


Peter začne po prílete do nového sveta posielať Beatrice správy. Intenzívne potrebuje komunikáciu, rovnako ako Bea. Ich listy sú svedectvom hlbokého vzťahu, vzájomnej empatie a lásky prekonávajúcej závratné priestorové vzdialenosti. Situácia sa začne dramatizovať, keď Bea popisuje vznikajúcu zlovestnú situáciu na Zemi: zvláštne počasie, ohromné katastrofy, náhly nedostatok jedla a náročnú situácia, v ktorej sa sama ocitla – to všetko je v ostrom kontraste s pokojne plynúcimi dňami na Oáze. Vidno to aj na Petrovom správaní – úplne sa sústreďuje na svoje misionárske poslanie a dianie na Zemi mu príde zvláštne odťažité. Komunikácia s Beou sa postupne uberá nezvyčajným smerom a ich vzťah sa čoraz viac komplikuje.


Kniha zvláštnych nových vecí predstavuje aj pozoruhodnú literárnu hru: názvy kapitol sú zároveň poslednými slovami v danej kapitole a postupne získava väčšiu váhu jazyk a jeho využívanie: „realita není objektivní, ale pořád čeká na to, až ji náš postoj přetvoří a přejmenuje“ V prehovoroch oázanov sa tiež objavujú zvláštne znaky, pretože anglická výslovnosť im robí problémy. Je potrebné oceniť aj pekný dizajn knihy a originálny font písma pracujúci napr. so symbolom kríža a vystihujúci fonetické starosti. S Knihou zvláštnych nových vecí získavajú čitatelia nielen silný literárny zážitok, ale tiež podobenstvo o stave sveta vrátane množstva otázok. Kvalitná literatúra podnecuje aj k dôležitým existenčným otázkam a práve v tom je dlhodobo významný Faberov prínos.



Michel Faber: Kniha zvláštních nových věcí
Preklad: Viktor Janiš
Kniha Zlín 2016
450 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Kniha zvláštních nových věcí

Kniha zvláštních nových věcí

Michel Faber

Peter Leigh, misionář s pohnutou minulostí, se vydává na nejdůležitější cestu svého života a odlétá do jedné ze sousedních galaxií, aby místní obyvatele, lačné po křesťanské víře, zasvětil do učení Bible –„knihy zvláštních nových věcí“. Tato výprava vystaví zatěžkávací zkoušce nejen Peterovo náboženské přesvědčení, jeho povědomí o tom, co ještě zvládne lidské tělo, a ze všeho nejvíc prověří jeho lásku k manželce Bee. Kniha zvláštních nových věcí je veskrze originálním dobrodružným příběhem o víře a poutech mezi dvěma lidmi, které od sebe dělí mnoho světelných let. V tomto důležitém románu, prvním velkém od Kvítku karmínového a bílého, se Faber jako již tolikrát předtím vymknul veškerým žánrovým očekáváním, stvořil fascinující fikční svět a současně načrtnul jeden z možných scénářů budoucnosti lidstva. Kniha získala v roce 2015 cenu Saltire za nejlepší knihu roku a objevila se ve výběrech nejlepších knih rok 2014 deníků The Guardian, The Independent, The Observer a The International New York Times.

Kúpiť za 18,36 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.