Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knihy, na ktoré sadajú biele vrany

17. novembra oslávime okrúhle výročie ocenenia Biela vrana. Už desať rokov udeľujú Aliancia Fair-play a VIA IURIS ocenenie za odvážny občiansky čin. O hrdinoch, ktorí dokážu ustáť nepriazeň v mene pravdy a dobra, čítame často v knihách. V skutočnosti "byť hrdinom" znamená, rozhodnúť sa správne a odolať tlaku a to je veľmi ťažké. Skúsme nabrať odvahu pri čítaní týchto kníh, ktoré sme vybrali spolu s organizátormi Bielej vrany.

Přes ploty. Neodstraněná pošta (Fedor Gál, Matej)

Dialóg dvoch mužov, ktorých osud nemôže byť rozdielnejší. Fedor Gál s presvedčením, že dialóg je nutný za každých okolností, prináša konfrontáciu s národným socialistom Matejom. Ich komunikácia trvala desaťročie a jej záznam odzrkadľuje postupný vývoj ich netypického vzťahu. A ukazuje, že pozrieť sa cez plot nevyžaduje odvahu, ale zvedavosť, ktorá je prvým krôčikom k pochopeniu a priateľstvu.




Náš António + DVD. Kázne, rozhovory, fejetóny (Anton Srholec, Štefan Hríb)


Príbeh vzácneho človeka, kňaza, ktorého komunisti väznili v uránových baniach a jeho vlastná cirkev odsunula na okraj, príbeh Bielej vrany, Antona Srholca. V knihe nájdete dva otvorené rozhovory Antona Srholca so Štefanom Hríbom, desať jeho osobných textov, a najmä legendárne kázne večného rebela z obdobia komunistickej diktatúry. Kázne z bratislavského kostola Blumentál sú z rokov 1972, 1973 a 1974. Nestratili však nič na aktuálnosti a vyznačujú sa neuveriteľným nadhľadom a jazykom, ktorý sa dotýka všetkých. Veriacich, aj neveriacich.


Opuštěná společnost. Česká cesta od Masaryka po Babiše (Erik Tabery)

Výsady demokracie, ako je sloboda prejavu alebo nezávislosť médií, sú menej ako 30 rokov od po novembra 1989 spochybňované. Šéfredaktor týždenníka Respekt opisuje dobrodružnú českú cestu od začiatku republiky až po súčasnosť a stavia súčasné politické a spoločenské udalosti do historického a európskeho kontextu. S odkazom na veľké kritické osobnosti demokratickej tradície Tabery jasne ukazuje, že rizikám prítomnosti sa najlepšie čelí nie v panike, ale s chladnou hlavou a odhodlaním.


Mojich 7 životov (Agneša Kalinová, Jana Juráňová)

Knižný rozhovor so známou tvárou Kultúrneho života a Slobodnej Európy - novinárkou, redaktorkou, prekladateľkou a filmovou i politickou publicistkou Agnešou Kalinovou. Zhovárala sa s ňou Jana Juráňová, aby si pre seba aj pre nás „zopakovala“ vraj krátke, ale o to úmornejšie 20. storočie. Životy Agneše Kalinovej (nar. 1924) sa odohrávajú v mnohých mestách, krajinách, prostrediach, vo viacerých politických režimoch, v pohnutých a neustále sa meniacich časoch.



Sám proti noci (Dominik Tatarka)

Prvé ucelené slovenské vydanie autobiografických zápiskov spisovateľa a disidenta Dominika Tatarku. Sedemdesiate roky minulého storočia, normalizačná moc šliape na všetko, čomu by sa žiadalo rozkvitnúť. Na Mišíkovej ulici v Bratislave v rodinnom dome na poschodí sedí proskribovaný básnik. Píše, prepisuje, variuje. Celkom krátke či o kúsok dlhšie autobiografické zápisy. Sny, spomienky, úvahy, metafory, dumky. O matke, ženách, láske, o moci, čo zabudla na zodpovednosť a slušnosť, o priateľoch a kolegoch, tvorbe, spoločenstve... Kráča v myšlienkach sám proti noci.


Na juh od raja (Andrej Bán)

Neúnavný dokumentárny fotograf, reportér a humanitárny pracovník Andrej Bán prešiel za ostatných 25 rokov asi všetky dostupné regióny postihnuté vojnami, exodmi, etnickými či náboženskými konfliktami a prírodnými katastrofami. Jeho tretia autorská kniha prináša 82 čiernobielych dokumentárnych fotografií a textov, ktoré nezobrazujú len hrôzu, ale aj nádej a schopnosť bežných ľudí v Kosove, Bosne a Hercegovine, Gruzínsku, Pakistane či Afganistane prežiť a vyrovnať sa so svojím osudom.


Smrť v bunkri. Správa o mojom otcovi (Martin Pollack)

Martin Pollack, autor obľúbenej knihy Americký cisár, prichádza s mimoriadne osobným a o to dôležitejším príbehom – s príbehom vlastnej rodiny. V knihe Smrť v bunkri pátra po nacistickej minulosti svojich predkov, no predovšetkým biologického otca, vysokého predstaviteľa nacistickej SS, ktorý po potlačení SNP operoval a vraždil aj na území Slovenska. Martin Pollack rekonštruuje jeho život, aby lepšie spoznal a pochopil aj samého seba. Prijať minulosť i všetky jej hriechy – to je možno najlepší spôsob, ako sa vyrovnať s temnými dejinami svojej rodiny. A je to možno aj dobrý recept pre celú spoločnosť.


Magor a jeho doba (Marek Švehla)

Obsažný, striedmo no veľmi čítavo napísaný životopis jednej z najvýznamnejších osobností českého kultúrneho a spoločenského života druhej polovice 20. storočia. Približuje detailne život I.M. Jirousa od detstva v Humpolci, cez štúdiá v Prahe, jeho vzťahy s českými výtvarníkmi v šesťdesiatych rokoch a spolužitie s rockovou kapelou The Plastic People of the Universe. Kniha zaujme všetkých fanúšikov moderného českého výtvarného umenia, rockovej hudby, literatúry, ale aj tých, čo sa zaujímajú o politickú perzekúciu u nás v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Je pre každého, kto chce hlbšie pochopiť novodobé dejiny a kultúru našej krajiny.


Nezabíjajte vtáčika (Lee Harperová)

Kultový román laureátky Pulitzerovej ceny nie je iba o rasizme a justičnej vražde, je to predovšetkým dojímavý príbeh o dospievaní, utváraní si vlastných názorov na svet, morálke a odvahe. V tridsiatych rokoch 20. storočia zasiahne Spojené štáty hospodárska kríza. V tom období je najväčšou starosťou dvoch súrodencov Scout a Jema a ich priateľa Dilla to, ako vylákať z domu miestneho čudáka a čím si skrátiť dlhé chvíle. Keď však obvinia mladého černocha zo znásilnenia bieleho dievčaťa, udalosti naberú rýchly spád. Obhajoby sa ujme Scoutin otec Attikus Finch. Ten považuje právnickú pomoc za svoju morálnu povinnosť.


... a pre deti: Múr (Petr Sís)

Svetoznámy český ilustrátor a filmár Petr Sís vo svojej knihe pre deti od 10 rokov odkrýva obrazové spomienky: keď ako malý pionier držal stráž pri Stalinovej soche, keď ako tínedžer túžil po rifliach a dlhých vlasoch v štýle Beatles, keď tajne čítal zakázané knihy a počúval vysielanie západného rozhlasu... Sísov príbeh človeka vyrastajúceho v totalitnom režime dokazuje, že tvorivosť môže byť potláčaná, nie však zničená, a že túžba po slobode žila aj v ľuďoch za železnou oponou.


Deň bielych vrán 2017 sa uskutoční 17. novembra 2017 v MDPOH v Bratislave. Tešíme sa na pestrú oslavu desiatich rokov ocenenia. Program a viac informácií nájdete na ich stránke alebo na Facebooku.



Zobraziť diskusiu (0)

Náš António + DVD

Náš António + DVD

Anton Srholec, Štefan Hríb

Príbeh vzácneho človeka, kňaza, ktorého komunisti väznili v uránových baniach a jeho vlastná cirkev odsunula na okraj, príbeh Bielej vrany, Antona Srholca.

Kúpiť za 13,41 €

Opuštěná společnost

Opuštěná společnost

Erik Tabery

Šéfredaktor týždenníka Respekt opisuje dobrodružnú českú cestu od začiatku republiky až po súčasnosť a stavia súčasné politické a spoločenské udalosti do historického a európskeho kontextu.

Kúpiť za 11,79 €

Sám proti noci

Sám proti noci

Dominik Tatarka

Prvé ucelené slovenské vydanie autobiografických zápiskov spisovateľa a disidenta Dominika Tatarku.

Kúpiť za 6,75 €

Múr

Múr

Petr Sís

Petr Sís vo svojej knihe pre deti od 10 rokov odkrýva obrazové spomienky: keď ako malý pionier držal stráž pri Stalinovej soche, keď ako tínedžer túžil po rifliach a dlhých vlasoch v štýle Beatles...

Kúpiť za 9,42 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.