Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Ako prejaviť solidaritu a prijatie tým, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou? Túto otázku si položili mnohí z nás vrátane ľudí z kníhkupectva Artforum. Keďže knihy sú nám najbližšie, prvou myšlienkou bolo ponúknuť Ukrajincom a Ukrajinkám kúsok domova v podobe príbehu – knihy v rodnom či dobre známom jazyku.

Na začiatku dlhej cesty k ukrajinským knihám stál Vladimír Michal, zakladateľ kníhkupectva a vydavateľstva Artforum, s rodinou. Vďaka osobným kontaktom s Ivanom Fedečkom z vydavateľstva Starý lev, ktoré sídli v Ľvove, sa podarilo pomerne rýchlo dohodnúť poskytnutie množstva detských kníh, ktoré by sa mohli doviezť na Slovensko. V procese však nastali iné otázky: ako zabezpečiť dopravu k hraniciam vo vojnou zmietanej Ukrajine? Odkiaľ budeme čerpať financovanie a ako prebehne distribúcia na Slovensku? Dopyt po detských knihách v ukrajinskom jazyku mnohonásobne prekračoval možnosti jedného či – ako sa neskôr ukázalo – aj viacerých dovozov.

V prvej fáze vstúpilo do procesu Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky. Vďaka ich finančnému daru bolo možné zaplatiť prvý dovoz kníh z Ukrajiny. Slovenskí kníhkupci i vydavatelia majú čerstvú skúsenosť s výpadkom a neistotou príjmov počas pandémie. Ľudsky aj profesionálne sú blízko kolegom z ukrajinského knižného sveta. Chceli sme im preto pomôcť k príjmom z kníh, ktoré s láskou pre deti vyrobili, no teraz ležia ukryté v skladoch.

Zároveň sa zdá ľudské, aby prijímatelia na Slovensku dostali ukrajinské knihy bezodplatne – ako dar. Vysídlené rodiny s deťmi, školy, ktoré prijali nových žiakov, knižnice, nové komunitné centrá pre Ukrajincov a Ukrajinky a mnohé ďalšie siete pomoci sa teraz naplno snažia využiť každý zdroj finančnej či inej pomoci.

Bratislavské kníhkupectvo Artforum už vďaka mnohým obetavým ľuďom, známym i neznámym, na Ukrajine i na Slovensku, doviezlo tisíce kníh v ukrajinčine pre deti všetkých vekových kategórií. Myšlienka pomoci spojila nielen všetky kníhkupectvá Artforum, do projektu sa zapojili aj menšie kníhkupectvá na východnom Slovensku, kde je distribúcia obzvlášť potrebná, i niektoré kníhkupectvá zo siete Martinus. Vďaka tomuto kroku sme pokryli takmer celé Slovensko a spravili ukrajinské knihy dostupnejšími tým, ktorým sú určené.

K 6. aprílu už máme za sebou tri úspešné dovozy spolu približne 6 000 kníh pre deti v ukrajinčine, ktoré sme rozdistribuovali do 22 kníhkupectiev. Záujem o knihy je veľký a radi by sme preto udržiavali túto knižnú zásobovaciu cestu aj naďalej. Naša motivácia priniesť ďalšie a ďalšie knihy z Ukrajiny je vysoká, pretože vidíme, že sú potrebné a spĺňajú to, čo sme predpokladali – vytvárajú pocit domova tým najmenším.

Ak máte možnosť, pomôžte nám v tomto úsilí. Prispejte ľubovoľnou sumou na kvalitné knihy pre deti z Ukrajiny – podporíte tým ukrajinských vydavateľov a potešíte deti, ktorým touto cestou aspoň na chvíľu vytvoríme pocit bezpečia v príbehoch. Suma 6 € pokryje náklady na jednu detskú knihu.

Ak nemáte možnosť prispieť finančne, môžete pomôcť šírením tejto informácie. Ďakujeme!


Názov prijímateľa: Art-fórum pre literatúru, nezisková organizácia

číslo účtu: SK26 1100 0000 0029 2985 9913


Tu nájdete mapu kníhkupectiev, v ktorých sú dostupné knihy pre deti v ukrajinskom jazyku (vždy až do rozdania zásob).

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Jefferson

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.

Knihy a vojna; Artforum a Ukrajina

Kníhkupectvá

Knihy a vojna; Artforum a Ukrajina

Ako sa vojna dotkla kníhkupectiev? Ako môžu pomáhať Ukrajine? V Artfore silne prežívame, čo sa deje za našou východnou hranicou, no i osudy ľudí, ktorí museli pred vojnou ujsť na Slovensko. Spravili sme rôzne zbierky. Snažíme sa hľadať v knihách inšpiráciu pre porozumenie situácie aj pre život v meniacom sa svete. Snažíme sa dostať do kníhkupectiev ukrajinské knihy, aby radosť z čítania mohli mať všetci. Rozbehli sme sériu knižných klubov pre deti, kde spoznávame našich susedov. To všetko vďaka komunite našich podporovateľov, priateľov a zákazníkov.

Mark Galeotti – Musíme si pohovoriť o Putinovi

Recenzie

Mark Galeotti – Musíme si pohovoriť o Putinovi

V anotácii knihy Musíme si pohovoriť o Putinovi (Ikar, 2019) rezonuje otázka, ktorú si kladieme asi všetci – Aký bude jeho ďalší krok? Varujem vopred, ani po prečítaní knihy to čitateľom nebude úplne jasné, ale vytvoria si detailnejší obraz o tom, aké nepredvídateľné, ale tiež paranoidné je správanie ruského prezidenta. V jeho bezprostrednom okolí panuje neistota, strach, spolupracovníci sa predháňajú v tom, kto lepšie vyhovie jeho patologickým túžbam. Do podobne podivnej reality nás dnes Putin vovádza a uzurpuje si našu pozornosť, čo stojí život stovky ľudí. Mark Galeotti však ukazuje, že tento režim nie je nezraniteľný. Vychádza zo starých hodnôt, ktoré si skorumpovaný vládca selektívne vyberá z domácej histórie, a ako hovorí Galeotti – skladá si z nich ruské Frankensteinovo monštrum.