Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Nielenže je komiks čoraz obľúbenejší žáner, prostredníctvom ktorého sa reflektujú všakovaké témy od feminizmu cez vagínu, biografie zaujímavých persón až po vesmír, ale v posledných rokoch vznikajú zaujímavé projekty aj v česko-slovenskom kultúrnom priestore, čo považujem za veľmi prínosné.

Nedávno som úplnou náhodou narazila na komiksové a do istej miery encyklopedické spracovanie témy vesmírnych pretekov medzi USA a Sovietskym zväzom (1957 – 1969) z dielne českého vydavateľstva a grafického štúdia Take Take Take s názvom Přicházíme v míru ve jménu lidstva. Ide o pomerne rozsahovo útly (cca 60 strán), no graficky výnimočný projekt, ktorý ma upútal už obálkou, ktorej dizajn v recipientovi evokuje niekdajšie staré (socialistické) zošity. Niežeby človek s nostalgiou spomínal na toto obdobie, avšak je potrebné vyzdvihnúť, že autori pri tvorbe mysleli naozaj na všetko a dizajn ide ruka v ruke s reflektovaným úsekom dejín.

Námet a kresbu má na svedomí Jindřich Janíček a scenár napísala Taťána Rubášová. Očakávania na grafické spracovania som mala vysoké a naplnili sa (predsa len ide o grafické štúdio), no čo sa týka textu či príbehu, v nič extra som nedúfala a bola som príjemne prekvapená.

Samozrejme, komiks vychádza z faktov, takže text je prevažne informačného charakteru, avšak možno v ňom badať aj umelecké kvality, ba dokonca snahu o istú nadstavbu v podobe malého chlapca, ktorého život sa začína v deň, keď ľudstvo prvýkrát opustilo planétu Zem, a vinie sa celým reflektovaným obdobím.

„Tohle je příběh o celém lidstvu. Ten den, který není dobrý pro vstup do příběhu, totiž lidé poprvé vstoupili do vesmíru. Sputnik 1 úspěšně opustil zemskou atmosféru a kroužil kolem Země.“ (s. 9)

Komiks zachytáva dôležité obdobie medzi rokmi 1957 až 1969, počas ktorého sa odohrala vojna vo Vietname, černosi v USA bojovali o rovnoprávnosť, vrcholila studená vojna a ľudstvo sa vzdialilo zo svojej domovskej planéty. Nenájdeme tu teda len informácie týkajúce sa vesmírneho programu, ale aj obraz celkovej nálady v spoločnosti.

Grafická stránka, ako to už pri komiksoch býva, hrá prím a je veľmi pútavá. Veľmi oceňujem, že Janíček sa rozhodol pracovať len s dvomi farbami, odtieňmi modrej a bielej, eventuálne sivej. Sugestívne obrázky sú tvorené technikou perokresby (predpokladám, že kombináciou ručnej kresby a pomocou počítačovej technológie) a sú veľmi podrobné, takže čitateľ či čitateľka nad nimi pokojne môžu stráviť celé hodiny, obdivujúc aj tie najmenšie detaily.

„Je velkou ironií, že Apollo 11 vyneslo na Měsíc pamětní desku s nápisem ‚Přicházíme v míru ve jménu lidstva‘. Nechali ji na kusu skály vzdálené 390 000 kilometrů od Země, zatímco Amerika denně shazovala stovky tun zápalných bomb na Vietnam.“ (s. 62)

Komiks je vhodný nielen pre dospelého čitateľa, ale aj pre detského príjemcu. Myslím si, že si nájde fanúšikov v každej vekovej skupine a že zaujme kohokoľvek, nielen milovníkov vesmíru.

Na záver si dovolím všetkým nadšencom vesmíru odporučiť seriál For All Mankind (Apple TV) zobrazujúci alternatívnu históriu vesmírnych pretekov, avšak vychádzajúci zo skutočných udalostí. Momentálne sú k dispozícii tri série a podaktorí sa už nevieme dočkať štvrtej. Taktiež dúfam, že talentovaní ľudia z dielne Take Take Take budú aj naďalej pokračovať v skvelej práci a že sa ich tvorba dostane k čo najviac ľuďom.



Jindřich Janíček, Taťána Rubášová: Přicházíme v míru ve jménu lidstva (Závod o vesmír na 56 stranách komiksu)
Take Take Take, 2018


Zobraziť diskusiu (0)

Přicházíme v míru ve jménu lidstva

Přicházíme v míru ve jménu lidstva

Janíček Jindřich, Rubášová Taťána

Komiksové, encyklopedické zpracování velmi důležité dekády v dějinách lidstva. Dekády, kdy se odehrála válka ve Vietnamu, boj o rovnoprávnost černochů v USA, kdy studená válka dosáhla vrcholu a zároveň kdy se lidstvo nejvíce vzdálilo od planety Země.

Kúpiť za 11,21 €

Podobný obsah

Panel 2022

Správy

Panel 2022

Dňa 13. – 15. mája 2022 sa bude v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave konať prvý ročník jedinečnej komiksovej konferencie Panel pre všetkých tvorcov a fanúšikov tohto média. Komiksová konferencia Panel vyplynula z dlhoročnej snahy o podporu komiksu na Slovensku a chce spájať nielen slovenských komiksových tvorcov, ale aj čitateľov, študentov, vydavateľov a predajcov komiksov.

Komiks o magické Praze – Truchlivý amoret pražský

Správy

Komiks o magické Praze – Truchlivý amoret pražský

Ve Walesu narozený scenárista James Stafford stojí za webovým komiksem The Sorrowful Putto of Prague (Truchlivý amorek pražský). Ten si rychle získal pozornost i díky hudebnímu doprovodu, na němž se podílel např. Roger O’Donnell, klávesista legendární britské kapely The Cure. (na webu www.theputto .com)a díky nadšenému doporučení herce Samuela L. Jacksona.

Ilustrovaný príbeh Lasicu a Satinského

Recenzie

Ilustrovaný príbeh Lasicu a Satinského

Keď nedávno zomrel Milan Lasica, trochu som sa vyľakal. Patril medzi ľudí, o ktorých som si myslel, že budú nejakým spôsobom veční. Až teraz, s odstupom času, keď dvojica Satinský a Lasica žije v komplexnosti spomienok, archívov, ale aj v ústnej tradícii, začína tento pocit naberať na skutočnosti. K osobnostnej celistvosti priekopníkov nenahraditeľného alegorizovaného humoru prispieva v novej komiksovej knihe dvojica Peter Gärtner a Ďuro Balogh. Radostná správa, ako sa publikácia volá, odkazuje na predstavenie, po ktorom koncom 60. rokov prišla vlna zákazov a peripetií, ktoré však nezabránili popularite pretrvávajúcej dodnes.