Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Kozmický horor 2.0

Americký autor Laird Barron nie je českým a slovenským čitateľom neznámy; ešte v roku 2016 bola preložená jeho zbierka poviedok Okultace a jiné povídky. Vydavateľstvo Gnóm! prinieslo o rok neskôr ďalšiu zbierku poviedok tejto výraznej osobnosti hororu: Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká.

Podobne ako v Okultaci, aj v aktuálne recenzovanej zbierke Barron otvorene priznáva inšpiráciu otcom kozmickej hrôzy H. P. Lovecraftom a naznačuje cestu, ktorou sa tento subžáner môže uberať. Čitateľ môže očakávať neopísateľné entity z ďalekého vesmíru či iných dimenzií, ktoré ukrýva len tenká vrstva reality a podobne ako Lovecraft, aj Barron sa sústredí na špecifický región – Olympijský poloostrov v americkom štáte Washington.

Barronovi hrdinovia (hrdinky nájdeme len v dvoch poviedkach z deviatich) sa pohybujú viac na okraji spoločnosti než v jej centre a s okolím ich spája len minimum sociálnych väzieb. Platí to bez výnimky pre osamelých bodyguardov, neuznaných spisovateľov a učiteľky na výlete pri jazere, ako aj pre drevorubačov a profesionálnych lovcov trofejí v 20. rokoch 20. storočia.

Poviedky v prvej polovici zbierky čerpajú námety najmä z okultných praktík a lokálnych strašidelných príbehov, pričom spojenie prírody a indiánskych legiend evokuje atmosféru diel Stephena Kinga (napr. Cyntoryn zvieratiek). Na rozdiel od „kráľa hororu“ sa však Barron neponára do hlbín ľudskej psychiky a sústredí sa na postupné zhutňovanie napätia a atmosféry nebezpečenstva. Tieto postupy najlepšie odráža Blackwoodův synek, v ktorom nič nie je tým, čím sa zdá (predovšetkým nie ohlasovaný lov na jeleňa) a štvrtá poviedka v poradí Mrchožravá božstva na výšinách svých, venovaná jednej starej vlčej kožušine.

Nehraju si na to, že mám pravdu, milý příteli. Ale v našem světě existují trhliny. Tyto trhliny obydlují... divy, o nichž se našim filozofickým systémům nikdy ani nesnilo.“ (Jizva, str. 197)

Vo zvyšných poviedkach, počínajúc Jizvou, Barron upúšťa od mytológií pôvodných obyvateľov a začína s budovaním vlastného mýtu lovecraftovského typu. Zatiaľ čo v prvých poviedkach sú ľudskou mysľou neuchopiteľné bytosti zatlačené do úzadia mýtmi, druhá polovica knihy ich už predstavuje ako mocné, hoci prevažne pasívne entity, ktorým slúžia vyznávači z radov ľudí. Tematiku prastarých božstiev, pochybných návodov na ich privolanie a zdanlivo ľudských poskokov skvelo spracúvajú aj Muži z Porlocku, Více tmy či Saturnův chřtán. Prehliadku mysle entity, ktorá existuje nad časom a priestorom, a zároveň poklonu Lovecraftovi zas ponúka Vastace.

Laird Barron v zbierke Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká zaujme premyslenou kombináciou civilného jazyka a slangu, ako aj zdanlivo pomalými rozjazdmi textov, ktoré zväčšujú očakávania čitateľa. Potom stačí hoci jediná zmienka o veciach, ktoré sa vymykajú „normálu“, vrstvenie hrôz naberie na intenzite a vrcholí ak nie prekvapivým, tak aspoň nie gýčovým záverom.

Jediným mínusom hororovej zbierky tak paradoxne ostáva jej monotematickosť. Lovecraftovský horor má už z podstaty svoje mantinely, a hoci Barron úspešne využíva jeho možnosti a variácie a čitateľ sa nudiť nebude, v závere knihy sa môže dostaviť pocit repetitívnosti.

Vysokej kvalite textov to však nijak znateľne neuberá a Tu nádhernou věc môžeme považovať za vyčerpávajúcu odpoveď na otázku pokračovania lovecraftovskej tradície.



Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká
Gnóm, 2017
Laird Barron

Preklad: Jakub Němeček

Zobraziť diskusiu (0)

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Laird Barron

Devět povídek autora považovaného za jeden z nejvýraznějších talentů současného hororu. Příběhy plné nadpřirozených hrůz i existenciální úzkosti spojuje nejen promyšlený koncept sbírky, ale také nezpochybnitelné literární mistrovství, s nímž Barron pozvedá „pokleslý žánr“ do netušených výšin.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Barronovo „sin city“ mistrovství

Recenzie

Barronovo „sin city“ mistrovství

Bravo. Tohle je kniha, která naplňuje očekávání. Horor master Laird Barron, ten darkness poeta, chlápek, co si tužkou vypíchnul oko, když hledal do svých hustých atmosfér ty správný slovosledy, vyseděl pěkného žánrového plivníka.