Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Krysí boh v Miskatonickom údolí

Vydavateľstvo Argo venuje šíreniu a reflexii diela Howarda Phillipsa Lovecrafta programovú pozornosť. Do radu komiksových spracovaní lovecraftovskej hrôzy a autorovho života tak po Providence, Neonomicone a Mýte Cthulhu môžeme pripočítať aj najnovší počin – grafický román Richarda Corbina Bůh krys v preklade Richarda Klíčníka.

Corbin začína svoje rozprávanie uprostred severoamerickej divočiny, v ktorej dvojica Indiánov uteká pred prenasledovateľmi z kmeňa Cthanhlukov. Kdesi inde – kedysi inokedy? – je akademik Clark Elwood na ceste do zapadnutého mestečka Lame Dog, aby tam pokračoval v pátraní po svojej láske Kito. Obe línie však majú jednu vec spoločnú – ich hrdinovia nevedia, že im mimo civilizácie hrozí aj väčšie nebezpečenstvo.

Prekvapením pre čitateľa nakoniec nie je odhalenie samotného monštra, ale funkčnosť, s ktorou Corbin kombinuje charakteristické motívy Lovecraftových textov do nového, atmosférického rozprávania. Nejde pritom ani tak o široký pojem kozmickej hrôzy či prázdnoty vesmíru, ako o konkrétne prvky, ktoré sú prítomné vo väčšine najznámejších Lovecraftových textov: archetyp samotárskeho vzdelanca, chátrajúce rurálne oblasti, uzavreté komunity s okultnými praktikami, pocit neustáleho ohrozenia niečím cudzím, (ne)prekvapivé odhalenie v závere.

Potiaľto sa zdá, že Bůh krys je len ďalším – snáď epigónskym – nasledovníkom v žánri lovecraftovského hororu. Ak však hovoríme o tom, že Corbin odkazuje na Lovecrafta, musíme si všímať aj druhú rovinu rozprávania a symboliku výtvarného spracovania.

Ako naznačuje už obálka, Corbin sa rozhodol pre zaujímavú kombináciu výtvarných štýlov, hraničiacu na jednej strane s tradičnou, až rozprávkovo stvárnenou krajinou ako z francúzskych či belgických komiksov, na strane druhej – a to pripomína už titulná ilustrácia – s kresbou obracajúcou sa k plastickému realizmu, ktorá sa dostáva do popredia v špecifických scénach a detailnejších paneloch.

Zatiaľ čo však krajina pôsobí zdanlivo upokojujúco či priam radostne, kresba postáv, pripomínajúca estetiku indiánskych totemov a primitívnych masiek s hrubými črtami, vytvára potrebné napätie, navodzuje pocit tajomna a neurčitej hrozby. Corbin najmä prostredníctvom vizuálu spracúva aj odvrátenú stranu Lovecraftovho odkazu – aktuálne čoraz častejšie pripomínaný rasizmus, xenofóbiu, odpor k sexualite či existenciálny strach z dedičnej degenerácie.

Na rozdiel od Moora (Neonomicon, Providence) či Ruffa (Lovecraft Country) však Corbin nie je explicitný, doslovný. Na problematické motívy a autorove svetonázory poukazuje prostredníctvom symboliky. Hlavný hrdina Clark Elwood je prakticky paródiou na Lovecrafta: Afroameričan, ktorého črty i skomolené meno nápadne pripomínajú majstra kozmickej hrôzy, o sebe hovorí, že je „choulostivý a nervní“, no po ranu nejde ďaleko; s láskou spomína na pohodlie starobylého Arkhamu, v prekérnych situáciách preklína prastarých bohov Cthulhu a Yog-Sothotha a jeho príbehový nepriateľ a zároveň záchranca odkazuje tak na Lovecraftov život, ako aj na poviedku The Rats in the Walls (čes. Krysy ve zdech), ktorá predstavuje hlavnú inšpiráciu grafického románu.

Motív dedičnej degenerácie a medzirasového kríženia, jedna z Lovecraftových fóbií, potom patrí k ústredným témam diela; jeho posadnutosť rasovou čistotou a rozlišovaním medzi „civilizovaným“ mestom a „barbarským“ vidiekom sa premieta do krysích čŕt v tvárach obyvateľov chudobnej mestskej štvrte či mestečka Lame Dog, a nahota nie je zobrazovaná v pozitívnej erotickej konotácii či ako mooreovská provokácia, ale vždy ako znak nekultúrnosti, necivilizovanosti.

Skrátka – Corbinov Bůh krys je komplexným a plnohodnotným príspevkom do lovecraftovskej komiksovej línie vydavateľstva, a zároveň ďalším originálnym rozvitím tohto motívu, ktorý aj na – oproti Mooreovi či Ruffovi – skromnejšej ploche 144 strán dokáže zachytiť bohatosť a rozporuplnosť tém týkajúcich sa H. P. Lovecrafta.


Bůh krys

Richard Corben

Argo, 2021

Preklad: Richard Klíčník

Zobraziť diskusiu (0)

Bůh krys

Bůh krys

Corben Richard

V mrazivém příběhu komiksového velmistra Richarda Corbena se v lesích za Arkhamem potulují strašlivé věci! V díle, které kombinuje lovecraftovské prvky s indiánskými legendami, s námi můžete sledovat arogantního měšťáka, jenž se vydává odhalit původ tajemné dívky ze zapadákova. Ke svému zděšení nalézá město plné netušené a nevídané hrůzy.

Kúpiť za 24,51 €

Podobný obsah

Fenomén Coelho

Recenzie

Fenomén Coelho

Je Paulo Coelho filozofický génius alebo len továreň na motivačné citáty a všeobecné pravdy?

Malíř duší

Recenzie

Malíř duší

Každé slávne mesto by malo mať svojho literárneho ambasádora spisujúceho ódy na jeho počesť. Na jeho veľkolepé vzlety i potupné pády. Niekoho, kto je s ním spätý skrz-naskrz ako v celoživotnom harmonickom zväzku, dokonale poznajúc všetky vzácne prednosti i nevyspytateľné vrtochy svojej vyvolenej. Medzi šťastlivkyne, hrdo sa pýšiace svojím oddaným ctiteľom, patrí aj španielska Barcelona. Oným bardom prevolávajúcim na jej večnú česť a slávu je románopisec Ildefonso Falcones de Sierra.

Ode To My Family

Recenzie

Ode To My Family

Populárna francúzska spisovateľka Delphine de Vigan by už aj u nás mala byť dostatočne známa každému priaznivcovi nadpriemerne kvalitnej beletristickej tvorby. Viacero jej výborných kníh stihlo vyjsť v češtine i slovenčine, dokonca v niekoľkých vydaniach. Presne to je aj prípad autorkinho čitateľsky najúspešnejšieho románu Noc nic nezadrží, ktorý v edícii Světová knihovna českého Odeonu vychádza už druhý raz, keď sa o jeho skvelý preklad postarala osvedčená Alexandra Pflimpflová.