Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Listy neľudsky slepému prezidentovi

Jozef Tiso je nesporne jedna z najkontroverznejších postáv našich dejín. Prezident Slovenského štátu, kňaz, predseda HSĽS, vlastizradca, niektorými považovaný za hrdinu. Kníh o ňom je mnoho, no nie každá je objektívna a pravdivá.

Pre skvalitnenie informácií slúžia publikácie ako Jozef Tiso s podtitulom Kňaz, politik, kolaborant od amerického historika Jamesa Macea Warda (Slovart, 2017), ďalej napríklad Kněz prezidentem od poľského historika a diplomata Andrzeja Krawczyka (Academia, 2019). Treba si vyberať opatrne a k bezpečnému výberu nesporne patrí aj najnovšia publikácia Slovutný pán prezident (Absynt, 2020) od Madeline Vadkerty.

Kŕčovitý apoteózny prístup sa dá, našťastie, ľahko dešifrovať. Autori glorifikujúci reakcie schopnosť niekdajšieho prezidenta Slovenského štátu často skĺzajú k sentimentu a ospravedlňujú konanie zložitosťou situácie vzniknutej v diplomatickom tlaku Nemeckej ríše. Čo mal robiť? Toto je najčastejšia argumentácia gýčovito romantických a konšpiratívnych brakov. Odpovede ponúka už samotný pozorný náhľad do vyššie menovaných kníh, aké odborne ilustrujú dobový kontext a pochovávajú doplňujúce otázky snažne usilujúce o obskúrnu očistu tejto historickej postavy.

Kniha s archaickým názvom Slovutný pán prezident, má, okrem historického kontextu, aj ďalší dôležitý aspekt. Ponúka povahovú siluetu, presne takú, aká je na obálke. Prázdnu a nemú postavu prezidenta, aká bola hluchá a slepá k naliehavým prosbám ľudí strachujúcich sa o vlastný život. Američanka sa v našich archívoch dostala k veľkému počtu dobovej korešpondencie a vytvorila intímnu knihu v spolupráci so spisovateľom Jánom Púčekom, v akej nájdete strohú úradnú zimu prezidentskej kancelárie v zúboženej komunikácii so židovským obyvateľstvom. Bod po bode, osud po osude. Tieto príbehy sú individuálne, literárne umne zapracované do sociálneho kontextu žiadateľa.

Kniha nerobí štatistické resumé, ani sa podrobne nevenuje osobe bývalého prezidenta Slovenského štátu. Demaskuje len povahu jeho úradu vo vzťahu ku krízovej ľudskej situácii. Prosby, zaprisahania, ale hlavne logické naliehanie o dôstojnosť, aká prijatím nariadenia - Židovský kódex (rok 1941), získala veľmi relatívne obrysy.

Odopieranie základných spoločenských práv ako chodiť do práce, vlastniť nehnuteľnosť, voľne sa pohybovať viedlo k smutnému pocitu bezcennosti, na akom sa mnohí škodoradostne priživovali. Propaganda vedúca k dehumanizácii židovského obyvateľstva mala v tomto ohľade taktiež výrazné slovo a ovplyvňovala verejnú mienku zľahčujúcu opovrhnutia hodný proces arizácie.

Niekedy prirodzená susedská, alebo kresťansky zvaná - bratská pomoc znamenala páchanie trestného činu, aký bol zväčša fatálne trestaný. Morálny indikátor musel byť potlačený dobovou nenávistnou rétorikou a tomu sa rýchlo prispôsobili aj úrady a administratíva. Vytvoril sa zložitý byrokratický mechanizmus, aký mal imitovať umelý pocit občianskej hodnoty. Žiadosť bola prijatá, oznámkovaná suverénnou podobizňou Jozefa Tisa s významným a zastretým výrazom zameraným na neurčitý bod. Odpoveď, ak vôbec s oneskorením prišla, bola väčšinou negatívna. Význam slova “bežný človek” mal veľkú váhu v expresnom rozhodujúcom procese s negatívnym verdiktom zaobaleným do strohého konštatovania - Vašej žiadosti nebolo vyhovené.

Tento postoj sa príliš nelíšil od legendárneho dirigovania doktora smrti Jozefa Mengeleho na peróne smrti v koncentračnom tábore Auschwitz Birkenau. Nevyhovieť, vyhovieť, nevyhovieť, vyhovieť, zabiť, počkať so smrťou, zabiť, počkať so smrťou. Úradná forma rozhodnutí neospravedlňuje vážnosť konania vedúcu k šikane a fyzickej likvidácii židovského obyvateľstva.

Je dobré čítať knihy, akú nám aktuálne prináša Absynt v spolupráci s Madeline Vadkerty. Sú šité na telo. Hovoria priamou rečou. Kniha surovo otvára vzťah prezidenta k svojmu ľudu, no drží sa na uzde. Inteligentne sa vyhýba kritike a celú ju necháva medzi riadkami.



Slovutný pán prezident

Absynt, 2020

Madeline Vadkerty

Zobraziť diskusiu (0)

Slovutný pán prezident

Slovutný pán prezident

Madeline Vadkerty

Zúfalí ľudia píšu prezidentovi Tisovi. Žiadajú ho o pomoc. O záchranu života. A čo na to on? Američanka Madeline Vadkerty vypátrala v slovenských archívoch stovky osobných listov adresovaných prezidentovi, ktoré nám ponúkajú neznámy obraz holokaustu na Slovensku. Holokaust sa neodohral len v dobytčích vagónoch a plynových komorách táborov smrti. Prvé dejstvá prebiehali v tichej beznádeji za zatvorenými dverami bytov, tam, kde nešťastní a ponížení ľudia písali svoje zúfalé prosby prezidentovi Tisovi. Očakávali od neho záchranu, milosť a pomoc v ťažkých chvíľach, do ktorých sa dostali po vydaní rozsiahlych protižidovských zákonov. Madeline Vadkerty pátrala aj po ďalších osudoch pisateľov týchto listov. A boli to zväčša tragické osudy. V knihe Slovutný pán prezident nám ponúka trinásť silných dokumentárnych poviedok, ktoré otvárajú málo známe kapitoly holokaustu na Slovensku. Ukazuje nám, ako protižidovská politika vojnového Slovenského štátu ničila životy obyčajných ľudí, z ktorých spravila občanov druhej kategórie len preto, že boli Židia. Všetky kroky, ktoré štát podnikal totiž mali jediný cieľ – raz a navždy sa ich zbaviť. Madeline Vadkerty nás sprevádza aj svojím výskumom, a tak sa celkom prirodzene stávame svedkami otvárania nezahojených bolestivých rán našej nedávnej histórie. Knihu Slovutný pán prezident napísala v spolupráci s Jánom Púčekom a v Absynte vychádza mimo edície.

Kúpiť za 15,21 €

Jozef Tiso

Jozef Tiso

James Mace Ward

James Mace Ward vo svojom diele podáva komplexný obraz Jozefa Tisa, jednej z narozporuplnejších postáv európskych dejín 20. storočia. Zaoberá sa jeho rokmi štúdia za kňaza rímskokatolíckej cirkvi, vstupom na politickú dráhu, angažovanosťou na úrovni československej politiky až po funkciu hlavy Slovenského štátu. Ward sa nevyhýba ani najkontroverznejším kapitolám Tisovho života – predovšetkým jeho vojnovému spojenectvu s nacistickým Nemeckom a zodpovednosti za vyvlastnenie, deportácie a napokon aj zavraždenie slovenských židov.

Kúpiť za 17,96 €

Kněz prezidentem

Kněz prezidentem

Andrzej Krawczyk

Kniha je věnována jedné z nejvýznamnějších a současně nejrozporuplnějších postav moderní slovenské (potažmo československé) historie, Jozefu Tisovi. Autor analyzuje jeho životní osudy, nástup k moci, formování slovenského nacionalismu, „černou legendu“, jež kolem Tisa později vznikla, i dnešní postoje historiků.

Kúpiť za 15,00 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.