Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Marta a Tamu čítajú detské knihy: s láskou k slovám a príbehom

Tamu zapadla do našej knihomoľskej rodiny ľahko a prirodzene. Už prvé spoločné dni som rada trávila v objatí príbehov, možno aj preto, že som nevedela, čo iné by sme vlastne mohli robiť. Zhruba keď mala rok a pol, všimla som si, že ju čítanie začína zaujímať, že ma sleduje a počúva. Nuž tak sme sa obe zaľúbili do detských kníh a príbehy sa stali pevnou súčasťou našich denných rutín.

Čarovné prednesy a kôpky kníh
Pred pár mesiacmi som si všimla, že Tamu si odo mňa odbehne k svojej knižnici a postupne vyberá knihy. Nechce ich čítať so mnou, minimálne nie na začiatku, ale listuje si v nich a rozpráva všelijaké vymyslené príbehy, ktoré jej napadnú.

Potom si ma všimne, precitnutú dojatím a sediacu na gauči, vezme jednu knižku z kôpky a povie: „Prečítať, maminka.“ A ja sa usadím pohodlne ako kvočka na vajko, Tama si na mňa sadne a spoločne sa vnoríme do príbehu. Niekde tu mi napadlo napísať o Tame a jej knihách, o tom, čo rada číta a v čom sú tie príbehy také fajn.

A tak sme tu. Moja takmer trojročná dcéra pre vás zostavila zoznam (ňou odporúčaných) detských kníh, ktoré momentálne lahodia jej zmyslom, príbehy, ktoré jej napadlo postaviť na kôpku po mnou položenej otázke:

Tamu, a aké knihy, čo čítame, by si odporučila iným deťom?“
Tama sa na mňa najprv pozrela pohľadom, v ktorom vidím, že to, čo hovorím, jej nedáva zmysel: ona knihy nepožičiava (ani ja, mimochodom). Vypozorujem jej neistotu a nadhodím, že knižky nejdeme nikomu požičať, len ma zaujíma, či by vedela vybrať niekoľko kníh, ktoré má teraz rada. „Dobre, maminka,“ odpovedá s úsmevom a vrhne sa po prvé diela. Nakoniec sa jej podarí nakôpkovať tieto knižky:

Miestami oblačno: Pekne ilustrovaná knižka o dvoch zajacoch, ktoré spoznávajú rôzne tvary oblakov na nebi. Na začiatku oblak identifikujú ako cukrovú vatu, ale nakoniec sa dozvieme, že je to predsa Cumulus!

Jeden deň v živote Marlona Zajda: K tejto nádhernej knihe o vzťahu dvoch homosexuálnych zajačikov by sa dalo mnohé povedať, ale všetko vystihuje jej záver: Neprajniakovia sú dočasní, láska je večná.

Hádaj, ako veľmi ťa mám rád: Existujú vari krajšie preteky medzi rodičom a dieťaťom než tie, kto má koho radšej a ako je jeho láska veľká? Nie, neexistujú, odpoviem za vás. A ešte keď sú postavami dva zajace, otec a syn, dojemnejšie to už ani byť nemôže.

Nie znamená nie: Rozprávať sa s deťmi o hraniciach vlastného tela a hlasu, o tom, že ich názor a pocity sú dôležité, patrí medzi „povinnú jazdu“ rodičovstva. Aj preto som rada, že ju Tama vníma ako dôležitú súčasť (nielen) svojej knižnice.

Hravouka: Spoznávať prírodu je síce ideálne priamo v lese a na lúkach, no v knihách nájdeme taktiež mnohé cenné odpovede. Najmä, ak nás tajom prírody sprevádza zvedavá myška a jej bystré znalosti.

Jak myška snědla měsíc: Petr Horáček píše a ilustruje také nádherné detské knihy, že ako je mojím snom mať doma všetky absyntovky, tak Tame by som rada naznášala všetky „horáčekovky“.

Pes menom mačka: Dojemný príbeh priateľstva dvoch opustených a odvrhnutých duší, nádherne ilustrovaný, s krásnymi vetami a prirovnaniami, to je presne to, čo chcete deťom čítať. A je tam aj šťastný koniec, dokonca! (pozn. Nedávno vyšlo aj voľné pokračovanie tohto príbehu, a to s názvom Ako pes menom Mačka stretol mačku.)

Ktosi alebo vodné srdce: Nádherný, emóciami popretkávaný príbeh o živote v akváriu. Jeho hlavnou postavou je medúza „Ktosi“ a ja zakaždým, keď tú knihu Tame čítam, cítim silné dojatie a smútok zároveň. Autorkou knihy je ukrajinská prozaička Victoria Amelina, ktorá minulý rok zomrela na následky ruskej agresie na Ukrajine.

Fričo je mrzutý, či čo...: Šimpanz Fričo nemá svoj deň a namiesto empatie a pochopenia do neho všetci šijú, aby sa tešil z krásneho slnečného dňa, aby spieval, tancoval, plával, objímal či spal. Sú vám tieto rady nad zlato povedomé? Aj Fričovi, veru.

More je guľaté: Ach, tie vety. Tá láska a osudovosť. To more a vlny. Tie ilustrácie. Priznávam, že túto knihu som kupovala primárne sebe, ale že v nej Tama našla zaľúbenie, bola pre mňa jedna z najlepších knižných správ.

Čítať s deťmi znamená vytvárať vzťah: spoločný aj ten ku knihám
Detské knihy obsahujú špeciálnu porciu krásna a ilustrácií vzťahov či pestrosti emócii. A tá fantázia, tie možnosti bez hraníc! Nuž, hoci nie som typ matere, čo by rozdávala rady, jedno odporúčanie si tu predsa dovolím: čítajte s deťmi knihy, často a pozorne. Tieto knihomoľské momenty sú pevným pilierom nášho vzťahu. Aj vtedy, keď sa spoločne smejeme a dojímame, aj vtedy, keď spoločne spoznávame rôzne emócie, ktoré nám cez postavy v knihách autor či autorka sprostredkúvajú.

Tamu mi nie jedenkrát povedala, že sa cíti ako tá či oná postava z príbehu (a ja som aj na základe toho vedela identifikovať, či je veselá alebo, naopak, smutná), že rada hopká ako zajačik, sem a tam, že Stratené sovíča je bez mamy rovnako smutné ako ona, keď nie je so mnou, a tiež že vtáčik Kamil kaká do záchoda rovnako ako ľudia. A tak tento text ukončujem jedným zo svojich obľúbených „knižných“ dialógov s Tamu:

„Mama, dnes si na Friča?“

„Hej, Tamu, dnes som na Friča.“


Zobraziť diskusiu (0)

Miestami oblačno

Miestami oblačno

Freedman Deborah

Čo vidíš, keď sa pozrieš na oblaky? Dvaja zvedaví zajačikovia si užívajú pozorovanie oblakov.

Kúpiť za 11,69 €

Jeden deň v živote Marlona Zajda

Jeden deň v živote Marlona Zajda

Twiss Jill

Zajačik Marlon sa jedného dňa zamiluje. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa nezamiloval do zajačika Kamila.

Kúpiť za 12,60 €

Hádaj, ako veľmi ťa mám rád!

Hádaj, ako veľmi ťa mám rád!

kolektív autorov

Zajačik mal už dávno spať. Ale zatiaľ mal stále oči otvorené a držal sa ockových dlhých uší.

Kúpiť za 5,61 €

Nie znamená nie

Nie znamená nie

Sanders Jayneen

Nie znamená nie! je obrázková kniha pre deti o dievčatku, ktoré má veľmi silný a jasný hlas vo všetkých otázkach, najmä tých, ktoré sa týkajú jej tela a osobných hraníc. Knihu „Nie znamená nie“ možno použiť ako odrazový mostík pre diskusie o rešpekte, právach, súhlase, osobných hraniciach a možnosti voľby.

Kúpiť za 8,91 €

Hravouka (slovenské vydanie)

Hravouka (slovenské vydanie)

Vostradovská Tereza

Pridaj sa k myške a preskúmaj fascinujúci svet prírody. Kravička robí mú, psík hav-hav.

Kúpiť za 13,41 €

Jak myška snědla měsíc

Jak myška snědla měsíc

Horáček Petr

Co se stane, když se malé myšce splní přání a z nebe spadne kousek voňavého měsíce? Myška si z něj ukousne.

Kúpiť za 12,71 €

Pes menom Mačka

Pes menom Mačka

Kontio Tomi, Warsta Elina

Láskavý príbeh o nečakanom priateľstve. Psík už ako šteňa dostane meno Mačka, pretože jeho mama tuší, že zostane sám a bude nezávislý.

Kúpiť za 11,31 €

Ako pes menom Mačka stretol mačku

Ako pes menom Mačka stretol mačku

Kontio Tomi, Warsta Elina

Voľné pokračovanie hrejivého príbehu o priateľstve, ktoré prekonáva hranice a stereotypy. Kuna a Mačka, náhodní priatelia z okraja spoločnosti, trávia dni pozorovaním rušného prístavného života.

Kúpiť za 10,12 €

Ktosi alebo vodné srdce

Ktosi alebo vodné srdce

Amelina Victoria

Nádherný a mimoriadne dojímavý príbeh, v ktorom sa autorka aj ilustrátorka dotýkajú otázky sebareflexie a samoty. Príbeh, ktorý kladie otázky a núti rozmýšľať nad tým, kto som a čo je môj sen.

Kúpiť za 8,10 €

Fričo je mrzutý, či čo...

Fričo je mrzutý, či čo...

Lang Suzanne

Malý šimpanz Fričo vstal ľavou nohou, ani nevie, prečo. Jeho priatelia to nedokážu pochopiť – ako môže byť nespokojný, keď je taký KRÁSNY deň?

Kúpiť za 13,29 €

More je guľaté

More je guľaté

Neeman Sylvie

Tina pracuje na lodi. Upratuje kajuty, umýva okná, drhne podlahy.

Kúpiť za 10,71 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!