Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Mirka Ábelová. Mostík k poézii.

Je to výpoveď jednej generácie, alebo len hra autorky, ktorá reflektuje ženy vôkol seba a zabáva sa na ich upätom dodržiavaní spoločenského kódexu? Básnická zbierka Básničky pre domáce paničky má takmer naivný názov a je plná irónie a sarkazmu.

Poetka Mirka Ábelová je čerstvá tridsiatnička a to je vek, kedy sa väčšina jej rovesníčok rozpráva o plienkach a moderných kočíkoch, rieši hypotéky, plánuje ďalšie deti. Tento stereotypne vyznievajúci súd vyvoláva v mladej žene chtiac-nechtiac psychický tlak, visí nad ním otázka, či život jednotlivca smeruje správnym spôsobom, keď nie je súčasťou prúdu. Mirka Ábelová je médiami často označovaná za rebelku - dievča, ktoré si nedáva servítku pred ústa. Táto pertraktovaná bublina pôsobí takmer ako reklamné klišé a spája sa s každou jej umeleckou aktivitou. Poetka, publicistka a textárka, ktorej sa podarila úspešná spolupráca s hudobníkom Davidom Kollerom, sa však v novej knihe za priradenú masku buričky našťastie nemusí skrývať. 62 publikovaných básní vyniká špecifickou náladou a osobitým vtipom. Atmosféra sa pohybuje na rozhraní melodramatickosti, humoru, ale aj údernej kritiky, kde Ábelová na označenie širších javov využíva pomenovávanie ich drobných znakov.


Všetky ženy majú veľké bruchá
Teraz ich stretávam akosi viac
než inokedy

Všetky ženy majú veľké bruchá
čoraz viac

Pozerám sa na hodinky
je pol ôsmej

Na prechádzke vonku
vzduch vonia
ako spermie
uschnuté na mojom plochom
bruchu


píše autorka v básni Malvína. Každý názov textu nesie iné ženské meno a výtvarne ho dopĺňajú obrázky Ivany Šátekovej. Jemnocitné, poetické, ľahko čitateľné ilustrácie korešpondujú s celkových charakterom a striedavo vyvolávajú pocity osamotenosti, nadhľadu, apatie, či hnevu. Aj Básničky pre domáce paničky možno vnímať ako spoveď ich autorky. Ábelovej poetika je spontánna, uchopiteľná, neskrýva sa za zložité básnické konštrukty, dokonca nimi jemne opovrhuje, nechýba jej humor, ani kritickosť.

Za motívmi dennodenných domácich prác, ilúzií lásky, vzťahových patálií, či materských záležitostí sa však skrýva čosi viac. Je to akási prázdnota z pohľadu na svet, kde všetko funguje podľa pravidiel, kde všetci niekam patria a každý sa vie v správnej chvíli správne oklamať. Ako v básni s názvom Vlasta:

Keď prestrčí manžela
cez hrdlo fľašky
zostane tam zaseknutý na niekoľko týždňov


Zatiaľ perie, kojí, zasúva rektálnu rúrku
ráta peniaze, prezlieka
a samozrejme
prebaľuje


V každom vzťahu predsa
niečo nefunguje


Muž v hrdle zatiaľ trepe nohami
zaseklo sa mu tam brucho


potom ho ťahá von


Spotená z toľkej krásy života
si manžetou na košeli utiera čelo
oči.


Dieťa v kolíske
čaká


V každej rodine predsa
niečo nefunguje



Autorkina výpoveď je v tomto kontexte veľmi dôležitá a nepochybne obohacuje tunajší literárny priestor. Nakoľko sa jej nekomplikované básne (čo neznamená, že ide o texty naivné, či prosté) otvárajú širšiemu publiku, dokážu zasiahnuť väčšiu skupinu ľudí a snáď majú šancu stať sa aj mostíkom k poézii, ktorá sa v súčasnosti stala už takmer vymretým žánrom. Niekedy je totiž úľavou prečítať si básne písané hovorovým jazykom, básne, ktoré viac ako experimentálna forma definuje myšlienka. Mladý a zvučný ženský hlas Mirky Ábelovej prestrčil ruku do jednej Pandorinej skriniek súčasnosti – ukrývajú sa v nej ženy samostatné, senzitívne, pochybujúce, ktoré možno nenaplnili očakávania spoločnosti a možno už majú za sebou viaceré pády. Nie sú to tie tipy, ktorým sa pozriete do očí a prehrá sa vám ich osobný film až do zdarného konca, aj keď o tom nepochybne občas zatúžia. Sú to ženy indivíduá, ktoré po prečítaní Básničiek pre domáce paničky azda na chvíľu nadobudnú pocit, že kamsi predsa len patria.

Diana Mašlejová


Zobraziť diskusiu (0)

Básničky pre domáce paničky

Básničky pre domáce paničky

Ábelová Mirka

Básničky pre domáce paničky sú voľnou kompozíciou, v ktorej stretávame 62 rozličných mien a bezprostredne odvíjajúcich sa hlasov dnešných mladých žien. Tie rozprávajú príbehy priamo uprostred svojich práve prežívaných osobných, intímnych každodenných situácií, konfliktov, vzťahov, mužov, žien, detí, problémov, úvah, predstáv, túžob, absurdít a banalít dní a nocí, nádejí, frustrácií, fóbií, smiešností, nepokojov, nezmyslov a veľkej prázdnoty až po vlastný balans na hranici života a smrti.

Kúpiť za 10,12 €

Podobný obsah

Něco se nepovedlo a teď se chyba šíří jako poušť

Správy

Něco se nepovedlo a teď se chyba šíří jako poušť

Po kriticky vřele přijaté próze Přípravy na všechno se Elsa Aids vrací k poezii, se kterou začínal. Jeho poetická reflexe pocitu z dneška a osobního souboje s realitou a identitou patří k tomu nejcitlivějšímu, co v šuplíku civilní a sociální česká poezie nabízí. Téměř jistý účastník některých poetických ocenění za rok 2023. Foto: Ondřej Lipár

Prý poslední sbírka Garyho Snydera

Správy

Prý poslední sbírka Garyho Snydera

Gary Snyder (1930) je buddhista a už dnes klasik moderní americké poezie. Všechny bytosti – hory a řeky, skály, stromy, zvířata, ptáci, ryby i lidé – jsou pro něj jen křehké jednotlivosti, jež se zjevují v tomto okamžiku a vydávají se na dlouhou proměnlivou cestu, která se zdá začínat před zrozením a pokračuje i dlouho po smrti. I my sami, jakkoliv přítomní v tomto okamžiku, se staneme „dávnem“. Sbírka Tento okamžik je z velké části vírem pocitů a vzpomínek, básně se ohlížejí do blízké či hodně vzdálené minulosti, jsou o ztrátách a o samotě, o pomíjivosti.

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?