Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nepochovajme tulákov

Flanérova košeľa (Brak, 2020) je ústretovým krokom voči chodcom bez mapy a bez cieľa. Tak ako to flanéri potrebujú, nedáva žiadnu inštruktáž ani nevytvára heslovitý katalóg zákutí, ktoré musíme vidieť. Chameleónsky sa prispôsobuje otvoreným potrebám strácania. Kniha obsahuje rozhovory, miesta, históriu, prítomnosť. Neukazuje nám nové mesto, ale nesystematicky nás opäť berie bočnými uličkami po tom starom.

Cesta Harcem (Academia, 2020) od Heinricha Heineho, Malý a Veľký testament od Francoisa Villona (Garamond, 2019), Na ceste od Jacka Kerouaca (Argo, 2019), Posledné leto v meste od Gianfranca Calligaricha (Argo, 2020), O chůzi v ledu od Wernera Herzoga (Kalich, 2015), Putovanie Sándora Petöfiho (Vydavateľstvo SSS, 2020), Filozofia chôdze od Frédérica Grosa (Hronka, 2018), Filozofi v meste od Miroslava Marcelliho (Kalligram, 2009) aj mnoho iných súkromných dôkazov o tom, že okrem turistiky existuje aj ďalší, dosť významný kultúrny a filozofický prístup k chôdzi ako takej. Jej účelom nie je primárne objavovanie prírody, zdolávanie konkrétnych cieľov, ale skôr číry plezír z očistnej funkcie kráčania. Vzrušenie z toho, že nejestvuje žiadny cieľ a strácanie sa v meste vo všetkých svojich zákutiach dáva komplexný zmysel.

Netreba za tým hľadať žiadny teologický rozmer, tento katarzný efekt vie poľahky prísť s akýmkoľvek neorganizovaným chodením. U mňa samého sa vďaka zlému orientačnému zmyslu cit pre tuláctvo kultivuje odjakživa. Naučil som sa s ním žiť a vypestoval som si zo svojich nôh dve veľké priateľky, ktoré ma berú na milované trasy strácania. Osamelá chôdza je ideálnou spoločníčkou úvah, ale tiež vie dobre utíšiť vášne z komunikačnej toxicity mesta.

Spisovateľka Jana Beňová (Honeymoon [2015] , Café Hyena [2010], Dnes [2010], Preč! Preč! [2012]) v spolupráci s vydavateľstvom Brak vytvorila tulácku príručku po meste Bratislava.

Tak ako sa tuláci pohybujú lesom, flanér sa potuluje mestom.” (str. 17)

Spolu s maliarom, grafikom a ilustrátorom Lacom Terenom sa v toku textu počas rozhovoru zhodli na tom, že dobrým ekvivalentom pre flanéra by na Slovensku mohol byť aj flákač, hoci toto slovo znie trochu pejoratívne a vyvoláva negatívne dojmy. Na flákaní však nemusí byť nič zlé.

Kniha má podtitul 8 1/2 bratislavských ulíc. Podobne ako v roku 1963 Federico Fellini nazval svoj myšlienkovo rozvetvený film, kde absorboval svoju pozíciu filmového umelca, privátnu minulosť, dejiny mesta, náboženstvo a všetko sa snažil koordinovať v myšlienke, že v tej chvíli nie je jeho alter ego Guido Anselmi schopný vytvoriť nový film. Tiež Federico Fellini stojí za mnohými filmovými epopejami o meste Rím, kde medzi najznámejšie patria La dolce Vita (1960), a scenáristicky sa tiež podieľal na slávnom neorealistickom filme od Roberta Rosseliniho Rím otvorené mesto (1945), kde v ruinách vojnou zdevastovaného hlavného talianskeho mesta vytvorili príbeh patriaci všetkým ľuďom a obetiam druhej svetovej vojny.

Flanérova košeľa je tiež dôležitým kultúrnym svedectvom jedného mesta, pretože kniha je doplnená nielen o rozhovory, históriu a fotografie od Evy Benkovej, Mareka Jančúcha, Sone Maletz, Martina Kleibla, maľby Mareka Cinu, ale aj o toho chimérického „ducha miesta“, ktorý býva obrovskou kreatívnou výzvou. Myslím, že vďaka rozmanitosti sa do predmetných bratislavských ulíc infiltroval dokonale.

Chôdza by nemala podliehať len turistickým bedekrom, laxným internetovým odporúčaniam, na čo sa pozrieť a kde sa dobre najesť, ale tiež má, ba priam musí byť ohýbaná umelecky. Nielen vo víne je totiž pravda. Najviac sa o sebe človek dozvedá triezvy, sám, počas kráčania. Táto magická kombinácia mapuje súkromné mesto. Každá ulica totiž podlieha nášmu prístupu a pohľadu. Keď sa stane len jedlom, prácou, nevyhnutným domovom, jej kúzlo nenávratne zanikne.


Jana Beňová: Flanérova košeľa

Brak, 2020

Zobraziť diskusiu (0)

Flanérova košeľa

Flanérova košeľa

Beňová Jana

Flanér je na okraji spoločnosti a ulice, ktorými sa potuluje, sú často svojím spôsobom perifériou mesta. Nie sú to ulice, ktoré si obyvatelia či turisti vyberajú na prechádzky.

Kúpiť za 12,67 €

Cesta Harcem

Cesta Harcem

Heine Heinrich

Na podzim 1824 se student práv Heinrich Heine vymanil z nezáživného univerzitního provozu v Gotinkách a podnikl pěší putování po středoněmeckém pohoří Harz. Z něj později vzešla první Heinova publikovaná próza a jeden z nejslavnějších cestopisných textů německé literatury, Cesta Harcem.

Kúpiť za 8,74 €

Malý a Velký testament

Malý a Velký testament

Villon François

Kniha obsahuje historicky první úplný překlad Villonova Malého i Velkého testamentu včetně balad, písní, rondeaux a epitafů. Villonův život si čtenář musí složit z hrstky útržkovitých, ale mimořádně výmluvných faktů.

Kúpiť za 10,74 €

Na cestě

Na cestě

Kerouac Jack

Nový překlad románu z roku 1957, který autorovi přinesl obrovskou popularitu i uznání kritiky a učinil z něj legendu. Kerouac zde nachází své osudové téma i vlastní hlas a metodu: horečně chrlený text odráží autenticitu svobodného života, nesvazovaného konvencemi průměrnosti.

Kúpiť za 15,58 €

Poslední léto ve městě

Poslední léto ve městě

Calligarich Gianfra

Třicátník Leo tráví celé dny tím, že se nazdařbůh poflakuje po římských ulicích a náměstích, vysedává po kavárnách s náhodnými známými a marně čeká na svou příležitost… Nemá žádnou stálou práci ani přátele, jedinou jistotu mu v neukotveném životě dává pronajatý byt a ojeté auto. Z existenciální letargie ho vytrhne temperamentní Arianna, ale i ta zakrátko zase zmizí.

Kúpiť za 10,53 €

O chůzi v ledu

O chůzi v ledu

Herzog Werner

V listopadu roku 1974 vyráží filmový režisér Werner Herzog (1942) na pochod z Mnichova do Paříže, kde se rozstonala filmová historička Lotte Eisnerová – když dojde do Paříže pěšky, bude její život zachráněn. Chůze se pro něj stává existenciální zkušeností, v níž vnější a vnitřní krajiny splývají.

Kúpiť za 6,75 €

Filozofia chôdze

Filozofia chôdze

Gros Frédéric

Kniha Filozofia chôdze francúzskeho filozofa Frédérica Grosa, profesora politickej filozofie na Univerzite Paríž XII, je bestsellerom na knižnom trhu. Ide o filozofickú knihu písanú ľahkým esejistickým perom, prístupnú aj bežnému čitateľovi.

Kúpiť za 12,83 €

Filozofi v meste

Filozofi v meste

Marcelli Miroslav

Známy slovenský filozof Miroslav Marcelli sa vo svojej novej knihe venuje filozofii ako mestskej záležitostia vývin filozofického myslenia spája s vývinom mestského priestoru. Filozofické koncepcie mesta sa tu stávajú predpokladom pre bližšie určenie postojov, aké moderní ľudia zaujímajú k mestskému prostrediu, v ktorom žijú.

Kúpiť za 8,84 €

Putovanie Sándora Petöfiho

Putovanie Sándora Petöfiho

Petöfi Sándor

Cestopisné poznámky Sándora Petöfiho (vlastným menom Alexandra Petroviča) z roku 1845 a jeho Listy z ciest z roku 1847 vyšli v Maďarsku v mnohých vydaniach, na Slovensku doteraz iba v maďarskom jazyku v roku 1987. Edičný zámer vydať Putovanie Sándora Petöfiho v preklade do slovenčiny vznikol v spolupráci Spolku slovenských spisovateľov a Maďarského zväzu spisovateľov, za výraznej pomoci Maďarského inštitútu v Bratislave.

Kúpiť za 8,91 €

Podobný obsah

Rok magického myslenia

Recenzie

Rok magického myslenia

Joan Didion sa vyrovnáva s najväčšou ľudskou stratou. Takmer celoživotný partner, spisovateľ John Gregory Dunne, zomrie v jej prítomnosti. Spočiatku to považuje za žart, je zmätená a z tohto pôvodného pocitu sa pachuť prenáša do najbližšieho obdobia a mieša sa s ďalšou tragédiou. V rukách Joan Didion sa však z elégie stáva zamyslenie s pohlcujúcou energiou do najbližšieho obdobia. Rok magického myslenia (Brak, 2023) je skúškou zadržania dychu pod vodou. Výhodou je, že vy vždy môžete vynoriť hlavu a ľubovoľne, dosýta dýchať.

Sklenená záhrada

Recenzie

Sklenená záhrada

Sklenená záhrada sprostredkúva úctyhodné zoznámenie s tvorbou súčasnej moldavskej autorky Tatiany Țîbuleac. Vo svojom ostatnom románe – ovenčenom v roku 2019 Cenou Európskej únie za literatúru – sa vracia do obdobia na sklonku Sovietskeho zväzu v znamení vyrovnávania sa s traumou stratenej moldavskej identity. Dej sleduje život adoptovanej Lastočky, ktorá sa razom ocitá na rozhraní kultúrne rozdeleného Kišiňova. Tento emočne kontrastný román oplýva jazykovou autenticitou, ktorú v mnohom násobí kvalitný preklad Evy Kenderessy.

Smrť je brutálna drina

Recenzie

Smrť je brutálna drina

Pokúsiť sa nejakým (umeleckým) spôsobom zreflektovať takú náročnú tému, akou bezpochyby je sýrska občianska vojna, musí byť pre danú kultúrnu obec doslova svätou povinnosťou. Hmatateľný dôkaz o tom, ako sa s touto katastrofou vyrovnáva jej priamy svedok – sýrsky modernista Chálid Chalífa –, môžeme nájsť medzi najnovšími beletristickými prírastkami vydavateľstva BRAK. V rámci oceňovanej a dovolím si povedať, že i mimoriadne potrebnej edície Dezorient Express tu v preklade osvedčeného Mareka Briešku vyšiel autorov román Smrť je brutálna drina, originálne spracúvajúci najtemnejšiu sýrsku súčasnosť.