Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Neviditeľné umenie

Ak bol svet ľudí do 20. storočia výrazne ovplyvňovaný textami, tak v priebehu posledných desaťročí môžeme hovoriť o zmene paradigmy a obratu k vizuálnemu jazyku. Žijeme v dobe obrazov a zároveň potrebujeme pre porozumenie sveta príbehy. Jedno aj druhé v sebe spájajú komiksy a je naozaj chvályhodné, že sa v týchto dňoch objavilo v slovenskom preklade kanonické dielo Scotta McClouda, ktoré hravo a zrozumiteľne vysvetľuje nielen povahu komiksov, ale výborne vystihuje aj jadro zmeny samotnej paradigmy.

Kniha Ako rozumieť komiksu (Understanding Comics) vyšla pôvodne v roku 1993 a jej názov je poctou inému kanonickému dielu – Ako rozumieť médiám (Understanding Media, 1964) od Marshalla McLuhana. V roku 2000 vydal McCloud nadväzujúce Reinventing Comics: How Imagination and Technology Are Revolutionizing an Art Form a ďalšie voľné pokračovanie vydané v roku 2006 sa volá Making Comics: Storytelling Secrets of Comics, Manga, and Graphic Novels. V roku 1994 získala kniha Ako rozumieť komiksu viaceré ocenenia, predovšetkým prestížnu cenu Willa Eisnera, no bola nominovaná napríklad aj na cenu Hugo. V roku 2016 sme sa mali možnosť zoznámiť aj s jeho autorským komiksom Sochař (vydavateľstvo Jota), krásnym grafickým spracovaním faustovskej legendy o mladom mužovi, ktorý výmenou za vytvorenie geniálneho umeleckého diela ponúkne svoj vlastný život.

Vydanie McCloudovej knihy je dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Komiks je širokospektrálne médium siahajúce od zábavy cez experiment až po intelektuálne náročné diela. Čítajú ho síce tisíce ľudí, ale v češtine alebo slovenčine len výnimočne vychádzajú texty reflektujúce komiks teoreticky. Z toho niektoré sú roky nedostupné, tak ako napr. Stavba komiksu od Thierryho Groensteena (Host 2005). Výborný prehľad o teórii komiksu sa dá získať z knihy V panelech a bublinách (Akropolis 2015) trojice autorov Pavla Kořínka, Martina Foreta a Michala Jareša. Pozoruhodný príspevok napísala tiež česká autorka Toy Box v Komiksové učebnici komiksu (Paseka, 2020) a čiastkovo sa témam teórie a praxe venujú rôzne diplomové práce a príspevky v zborníkoch, ale tie sa v bežnej distribúcii nenachádzajú a nie je vôbec jednoduché dozvedieť sa o ich existencii. Čitateľ tak dostáva v Ako rozumieť komiksu základný stavebný kameň v tejto oblasti.

Ďalší dôvod je kombinácia formy a obsahu. McCloud zvolil vizuálne veľmi prístupnú aj atraktívnu formu sprievodcu (karikatúra jeho samého) komentujúceho nielen samotný komiks, ale aj všetky súvisiace oblasti. To, čo pôsobí na prvý pohľad ako hra s čitateľom, je sofistikované vysvetľovanie jednotlivých aspektov čitateľskej percepcie a psychológie a tiež zložiek komiksu od kompozície cez štýly kreslenia až po význam zamlčaných častí, takzvaných „odkvapov“, kde výrazne pracuje predstavivosť čitateľa. McCloud sa nevyhýba ani odborným výrazom, vždy vie však názorne ukázať, čo tým má na mysli, a postupuje v duchu „uceľovania“, čo je „fenomén keď sledujeme len časti, ale vnímame celok“. V priebehu kapitol sledujeme komiks ako médium aj ako jedinečnú umeleckú formu s vlastným jazykom a históriou.

V neposlednom rade je Ako rozumieť komiksu veľmi praktická kniha nielen pre čitateľov, ale aj tvorcov komiksov. Niektorí si totiž neuvedomujú, že ich používanie napr. výtvarných postupov je v rozpore s vnímaním, nedokážu preto svojou tvorbou osloviť publikum. McCloud sa tiež vymedzuje proti zastaralému vnímaniu komiksu ako literárneho žánru alebo výtvarného štýlu. Komiks je nezávislá umelecká forma a kombináciou slov a obrazu (niekedy aj obrazu bez slov) dosahuje veľký účinok. Hlavne pre mladých autorov je však dobre vyhnúť sa chybám, a preto by bolo žiaduce, aby sa inšpirovali postupmi, ktoré fungujú.

Zaujímavý benefit z knihy môžu mať tiež všetci, ktorí sa venujú tzv. storytellingu. V súčasnosti existuje už osvedčený trend uplatňovať princípy tvorby príbehov vrátane vizualizácií v bežnej praxi, napr. na školeniach alebo pri vytváraní e-learningov. Tvorcovia týchto vzdelávacích a rozvojových aktivít nájdu u McClouda množstvo inšpirácií, ako zlepšiť kvalitu svojej práce a urobiť výklad zrozumiteľnejší alebo prístupnejší svojmu publiku. Ako rozumieť komiksu si rozhodne zasluhuje pozornosť a pre priaznivcov komiksu je to jednoducho nevyhnutné čítanie. Navyše ide o grafický skvost s prepracovanou vizualitou, ktorý priamo pozýva na opakované čítanie.



Scott McCloud: Ako rozumieť komiksu

Preklad: Dana Petrigáčová

Spolupráca na preklade: Peter Michalík

Lettering: Kristína Soboň

Korektúry: Jana Vicenová

Monokel, 2021

224 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Ako rozumieť komiksu - KNIHA MESIACA

Ako rozumieť komiksu - KNIHA MESIACA

McCloud Scott

Behom celého mája vám k tejto novinke pribalíme zadarmo knihu Sandmann - Piesočný démon a iné strašidelné príbehy ako darček! Stačí si ju zakúpiť priamo tu - v našom internetovom obchode, alebo sa po ňu môžete zastaviť v bratislavskom Artfore na Kozej! Poznámka: Rezervácie vytvorené v iných Artforach sa vzťahujú len na novinku Ako rozumieť komiksu (bez darčekovej knihy Sandmann).

Kúpiť za 22,90 €

Podobný obsah

Panel 2022

Správy

Panel 2022

Dňa 13. – 15. mája 2022 sa bude v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave konať prvý ročník jedinečnej komiksovej konferencie Panel pre všetkých tvorcov a fanúšikov tohto média. Komiksová konferencia Panel vyplynula z dlhoročnej snahy o podporu komiksu na Slovensku a chce spájať nielen slovenských komiksových tvorcov, ale aj čitateľov, študentov, vydavateľov a predajcov komiksov.

Ilustrovaný príbeh Lasicu a Satinského

Recenzie

Ilustrovaný príbeh Lasicu a Satinského

Keď nedávno zomrel Milan Lasica, trochu som sa vyľakal. Patril medzi ľudí, o ktorých som si myslel, že budú nejakým spôsobom veční. Až teraz, s odstupom času, keď dvojica Satinský a Lasica žije v komplexnosti spomienok, archívov, ale aj v ústnej tradícii, začína tento pocit naberať na skutočnosti. K osobnostnej celistvosti priekopníkov nenahraditeľného alegorizovaného humoru prispieva v novej komiksovej knihe dvojica Peter Gärtner a Ďuro Balogh. Radostná správa, ako sa publikácia volá, odkazuje na predstavenie, po ktorom koncom 60. rokov prišla vlna zákazov a peripetií, ktoré však nezabránili popularite pretrvávajúcej dodnes.

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Recenzie

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Nielenže je komiks čoraz obľúbenejší žáner, prostredníctvom ktorého sa reflektujú všakovaké témy od feminizmu cez vagínu, biografie zaujímavých persón až po vesmír, ale v posledných rokoch vznikajú zaujímavé projekty aj v česko-slovenskom kultúrnom priestore, čo považujem za veľmi prínosné.