Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nič nehovor

Dočítať knihu o severoírskom ozbrojenom konflikte v deň dvadsiateho piateho výročia Veľkopiatkovej dohody? Tomu sa povie správne načasovanie. I také vás môže postretnúť pri vášnivom listovaní vynikajúcou reportážou s názvom Nič nehovor, ktorej autorom je americký novinár s čiastočne írskymi koreňmi Patrick Radden Keefe. Náročná problematika nanajvýš vhodná pre špecialistov združených vo vydavateľstve Absynt, kde tento mimoriadny titul vyšiel v rámci legendárnej edície Prekliati reportéri, pričom jeho špičkový preklad zaobstarala Alexandra Strelková.

Štyri roky príprav, sedem pracovných ciest do Severného Írska, dôkladné rozhovory s viac než stovkou zainteresovaných. Minuciózne spracované rešerše správ, novinových článkov a mnohých ďalších zdokumentovaných prameňov sú samozrejmosťou. I preto Patrickova práca pôsobí už na prvý pohľad skutočne impozantne a u čitateľov určite vzbudí zaslúžený rešpekt. Radno však jedným dychom dodať, že obavy z úctyhodnej hrúbky nie sú vôbec opodstatnené. Jednoducho preto, že Keefe zostavil dokumentárny text bez hluchého miesta, v ktorom sa niet kedy nudiť.

V hrubších obrysoch priblíži samotný historický vznik danej situácie siahajúci až kamsi k normanským vpádom na írske ostrovy a následný politicko-sociálno-náboženský vývoj. Šikovnými prestrihmi sa vzápätí dostávame k tomu najpodstatnejšiemu. Do Severného Írska koncom šesťdesiatych rokov. Národný odboj známy ako Írska republikánska armáda (IRA), ktorá svojho času významne prispela k získaniu írskej nezávislosti, sa vplyvom najnovších udalostí v severoírskom regióne reaktivuje. Zároveň však dochádza k jej rýchlej premene na v podstate čistokrvnú teroristickú organizáciu ohrozujúcu nielen (Severné) Írsko. Čoraz intenzívnejšie začína svoju činnosť zameriavať i na Britániu.

Práve obdobie najvyhrotenejších bojov (1969 – 1999), ale i ďalšiu metamorfózu organizácie, spojenú s priamym vstupom na politickú scénu Spojeného kráľovstva, Keefe v rámci svojej obsiahlej reportáže majstrovsky zaznamenáva. (Pri pozornom vnímaní predkladaných informácií poľahky rozšifrujeme i jej veľavravný názov.) Na precízne zozbieraných dátach stavia komplexný obraz toho, akým spôsobom (nielen) do severoírskych ulíc i súkromia všetkých po nich prechádzajúcich vstúpila gerilová vojna, ktorá tento priestor niekoľko nasledujúcich desaťročí veľmi horlivo (de)formovala. Jedným z najvýraznejších myšlienkových vyústení textu je potom práve aj uvedomenie si výšky zaplatenej spoločenskej ceny, za ktorú bola teroristická hydra ochotná stiahnuť z ulíc nekonečno svojich krvilačných hláv.

V Keefovej správe dostanú priestor páchatelia i obete. Policajti, vojaci, bojovníci, odsúdení trestanci, duchovní pastieri zababraní pouličnou špinou či politici v úhľadných oblekoch. Jednoducho riadna mozaika autentických postáv, z ktorých každá v daných veciach zohráva svoju vlastnú rolu s nejakým podielom viny, a žiaľ, neraz i úplnej neviny. Keefe píše zanietene, ale v podstate súdne a nezaujato. V prvom rade sa sústreďuje na čo najvernejšiu historickú rekonštrukciu zachytenú z hľadiska republikánskej menšiny s jej jasným presahom do dneška. Či napokon k tej-ktorej osobnosti či konkrétnym (zlo)činom toho alebo onoho aktéra zaujmeme stanovisko s väčšími, menšími, prípadne vôbec nejakými (žiadnymi?) sympatiami, závisí čisto len od miery nášho kritického úsudku.

Patrick Radden Keefe to za nás určite nerozhodne. On si prácu poctivo vykonal spísaním intenzívneho sociálneho prierezu z miesta, kde každodennosti dlho vládlo napätie, strach, výstražné grafity načmárané na stenách budov, armádne zátarasy v uliciach, tvrdé policajné obušky, tikot časovaných rozbušiek uložených v autách, rozstrieľané mŕtvoly pohodené v jarkoch či miznúce v neoznačených hroboch.

Ohromný spravodajský výkon, kde konečne prehovorili tí, ktorí prehovoriť mali a museli.

Patrick Radden Keefe: Nič nehovor

Absynt, 2021 (edícia Prekliati reportéri)

Preklad: Alexandra Strelková

640 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Nič nehovor

Nič nehovor

Keefe Patrick Radden

Únosy. Výbuchy.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.