Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Niekedy stačí malá iskra...

Dievčenské priateľstvá sú jednoducho fenomén, o ktorom písali mnohé autorky (a zrejme ešte písať budú). Zo všetkých spisovateliek stačí spomenúť Elenu Ferrante – jednému takému kamarátstvu vdýchla život vo svojej ,,neapolskej“ ságe. Kniha Claire Messudovej pod názvom Dievča v plameňoch nesie totožnú tému. Namiesto Talianska sa však presunieme do Ameriky, konkrétne do mesta Royston v Massachusetts.

Julia a Cassie. Rovesníčky, spolužiačky a kamarátky už od materskej škôlky. Julia, ktorá je zároveň rozprávačkou príbehu, sa totiž nepamätá na obdobie, kedy Cassie nepoznala. Tá vyniká odvahou a nezvyčajnými nápadmi, ktoré ju dovedú až na hranicu kameňolomu k starému blázincu. Julia je naopak, strachopud. Akonáhle sa však ocitne v spoločnosti svojej najlepšej kamarátky, napriek svojmu búšiacemu srdcu nasleduje jej kroky.

Ich priateľstvo je zo začiatku priam ukážkové. Spĺňa všetky predpoklady na to, aby pokračovalo aj naďalej: obe sa poznajú už tak dlho a tiež spoločne prežili veľa silných pozitívnych aj negatívnych udalostí.

Časom sa však obe dievčatá menia, dospievajú a detské charakterové črty silnejú aj vplyvom ďalších faktorov. Cassie vyrastá s matkou a jej priateľom, ku ktorému si nedokáže nájsť cestu. Najradšej by spoznala vlastného otca. Táto túžba je v nej zakorenená už dávno a s pubertou sa začína ukazovať čoraz dôležitejšia – Cassie chce vedieť, odkiaľ prišla, aby pochopila, kým skutočne je. Julia je na rozdiel od nej so svojou rodinou spokojná. Znepokojuje ju, že Cassie sa jej začína čoraz viac vzďaľovať. Hoci ich rozdielna povaha v detstve spojila, puberta ju začína rozdeľovať a naše hrdinky si z viacerých zdanlivo banálnych dôvodov prestávajú rozumieť.


,,Ale tak ako sa svet otvára, zároveň sa aj zatvára, a veci odhaľujú svoje predtým nepredstaviteľné kontúry. Bez toho, aby sa to nahlas povedalo, sa ku mne odrazu správali ako k dieťaťu s jasnou budúcnosťou a Cassie, nuž, niežeby ju pred sebou nemala, ale jej cesta sa mala od mojej líšiť.“


V tomto bode sa fikcia pripodobňuje realite, napokon, nie všetky priateľstvá prežijú otrasy dospievania a vydržia až do konca. Sila priateľstva po kúskoch vyprcháva, až sa celkom vytratí v zmysle tvrdenia Juliinej starej mamy: ,,Dospievanie je ťažké, každý musí ísť za svojou hviezdou. Žiaľ, niektorí idú za jasnejšími hviezdami ako iní.“ Práve tento úsudok zapôsobil na Juliu ako malá iskra, ktorá však stačí na to, aby sa z nej rozhorel dostatočne veľký oheň, čo spáli všetko týkajúce sa minulosti. Strata priateľky ju bolí, ale hoci podniká kroky na to, aby Cassie získala späť, tá už horí vlastným, sebazničujúcim plameňom.

Dievča v plameňoch na prvý pohľad zaujme peknou farebnou obálkou, no jej anotácia hovorí o presnom opaku. Nejde ani o žánrovú young adult literatúru, hoci by sa tak mohlo zdať. Je to román síce s detským rozprávačom, ale ,,dospeláckym“ nadhľadom nad životom a jeho prekážkami. Autorka zrejme píše z vlastnej skúsenosti, takže dielo vyniká autentickosťou a uveriteľnosťou, napriek pochmúrnej nálade. Pozitívom je, že kniha hovorí o zložitých témach, ako je dospievanie, rozpadajúce sa priateľstvo, samota, odcudzenie, klamstvo či nefunkčná rodina jednoduchým jazykom, a preto ju môže čítať ako dospievajúce, tak aj dospelé publikum.

Dielo nám ukazuje, že pôvod naších problémov je zvyčajne v mieste, odkiaľ pochádzame. Čo nám chýba v detstve, si so sebou nedobrovoľne prenášame aj do dospievania a napokon do dospelosti. Vďaka použitej retrospektíve dostávame subjektívnu analýzu vzťahu medzi dvoma najlepšími priateľkami, ktorá nám umožňuje dostať sa im ,,pod kožu“, čiže sa s nimi stotožniť. Priateľstvo – jeho vznik, vývin až po samotný rozpad, môžeme pripodobniť jazde na horskej dráhe (svetlé versus až nie tak svetlé momenty). Možno sa Cassie a Julii podarí pripomenúť nám aj vlastný príbeh, keď sa iskra niekdajšieho priateľstva, rozhodla, bohužiaľ, vyhasnúť.

Inaque, 2019

Dievča v plameňoch

Claire Messud

Preklad: Marína Gálisová

Zobraziť diskusiu (0)

Dievča v plameňoch

Dievča v plameňoch

Claire Messud

Svieži a pútavý portrét priateľstva dvoch žien, ktoré sa stretli v materskej škôlke a odvtedy si boli súdené. Julia Robinsonová a Cassie Burnesová sa poznajú od detstva a delia sa o všetko.

Kúpiť za 13,99 €

Podobný obsah

Priateľstvo

Recenzie

Priateľstvo

Talianska spisovateľka Silvia Avallone potvrdzuje status pozoruhodnej súčasnej autorky aj svojím druhým románom preloženým do slovenčiny. Vyšiel pod názvom Priateľstvo v rámci edície Pandora vo výbornom vydavateľstve INAQUE v prekladateľskej réžii osvedčenej Ivany Dobrakovovej.

Odkiaľ je život dokonalý

Recenzie

Odkiaľ je život dokonalý

Súčasná talianska literatúra je v každom ohľade prvotriednou záležitosťou, ktorá si v Európe i vo svete zaslúžene buduje čoraz priaznivejšie renomé. Autorský i kvalitatívny nárast za posledných desať až pätnásť rokov je jasne badateľný a neprehliadnuteľný. Veľmi poteší zistenie, že nezanedbateľným podielom k tejto skutočnosti prispievajú ženy – výborné talianske spisovateľky. U nás ich zvýšenú koncentráciu môžeme nájsť napríklad vo vydavateľstve INAQUE.

Môj nežný blíženec

Recenzie

Môj nežný blíženec

Pravda uzdravuje, ale vie i nemilosrdne zabíjať. Iste aj toto bude jedna z point nie dvakrát ľahko stráviteľného románu nazvaného Môj nežný blíženec. Ide o druhý výtvor od Nino Haratischwili – gruzínskej spisovateľky a divadelnej režisérky s nemeckým pasom. Vďaka skvelému vydavateľstvu INAQUE a výborne zvládnutému prekladu od Paulíny Čuhovej si teda ukážku ranejšej tvorby tejto pozoruhodnej autorky môžeme dožičiť i v slovenčine ako ďalší skvost edície Pandora.